Museu de les Terres de l'Ebre


La seu del Museu de les Terres de l'Ebre se situa a Amposta, en un lloc cèntric al davant del parc municipal, i ocupa l'edifici de les antigues escoles públiques Miquel Granell. La construcció, del 1912, és una obra de l'arquitecte Ramon Salas, que ha estat reformada interiorment, si bé conserva les façanes i els elements d'inspiració modernista originals, com els ornaments en les obertures, els esgrafiats en les cornises i les franges horitzontals. El mes de desembre de 2011 va tenir lloc la inauguració d'una remodelació del centre i el projecte museístic, que deixa enrere el nom de Museu Comarcal del Montsià per a anomenar-se Museu de les Terres de l'Ebre.
[ llegir ↓ ]

Museu de les Terres de l’Ebre és, doncs, la denominació del Museu Comarcal del Montsià (nom que rebia des de la seva inauguració), com a resultat de l’evolució i desenvolupament de la institució després de 25 anys d’acció territorial, de la transformació del discurs i àmbits expositius, i de la designació com a Servei d’Atenció Museística (SAM) per part del Departament de Cultura.

La seu central del Museu es troba situada al parc municipal d’Amposta i ocupa l’antic edifici de les escoles públiques Miquel Granell, obra d’inspiració modernista de l’arquitecte Ramon Salas. Després d’una primera etapa de funcionament en què va comptar, entre l’any 1984 i l’any 2000, amb tres seccions expositives (la Natura, l’Arròs i l’Arqueologia), va iniciar una renovació museogràfica a partir de tres temes cabdals de la història d’un territori i d’una societat determinada per la gran riquesa natural, per la diversitat de formes de vida i per la situació estratègica vora l’Ebre: Les Terres de l’Ebre: de la prehistòria a l’edat mitjana; L’Ebre: camí d’aigua; i El delta de l’Ebre: memòria d’un medi, espai d’uns homes (aquesta sala s’executarà més endavant).

La inauguració del Museu amb dues noves sales d’exposició, una sala multimèdia habilitada com a mediateca oberta, juntament amb la finalització de la climatització de l’edifici del bloc d’exposicions, clou el projecte d’ampliació i remodelació arquitectònica que s’ha dut a terme de forma integral en tres fases en els darrers 15 anys, amb un pressupost de 3,15 milions d’euros. El Museu disposa a partir d’ara d’uns 3.000 m2 de superfície que li permetran desplegar nous serveis i explorar noves possibilitats d’acció cultural com a espai de projecció del territori i del seu patrimoni, i com a plataforma cultural de creació i d’iniciatives ciutadanes..

Les exposicions i els espais
L’exposició permanent “Les Terres de l’Ebre: de la prehistòria a l’edat mitjana”, mostra, a partir dels testimonis materials provinents dels diferents assentaments humans localitzats a les terres de la ribera baixa de l’Ebre, el desenvolupament del poblament, els canvis en les pràctiques funeràries i l’evolució social, econòmica i tecnològica de la zona des de l’època neolítica fins a l’edat mitjana. La segona sala “L’Ebre: camí d’aigua” tracta de l’Ebre, el riu més important de la península Ibèrica, des d’una perspectiva pluridisciplinària -i alhora ecològica i etnològica- de manera que en l’exposició es sintetitzen els diversos àmbits en què la influència del riu es manifesta com a: modelador del paisatge, font i espai de vida, camí i via de comunicació, objecte d’obres i aprofitaments, etc. . La sala s’organitza en cinc àmbits (El riu que dóna la vida; El riu bressol; El riu camí; El riu captiu; i El riu ara) i reuneix més de 150 objectes, bàsicament etnològics i espècimens naturals, juntament amb 4 interactius que mostren prop de 20 audiovisuals i la selecció de més de 300 fotografies antigues, les gravacions dels paisatges sonors del riu i les veus de la gent de l’Ebre.
Més endavant, la sala “El delta de l’Ebre: memòria d’un medi, espai d’uns homes” completarà el contingut de les exposicions permanents.

La incorporació als museus de les noves tecnologies permet ampliar l’oferta de serveis, donar a conèixer els llegats, la informació i coneixements que apleguen, i assajar noves formes de comunicació amb els usuaris. Per aquest motiu s’ha instal•lat un Espai Multimèdia en una sala comunicada directament amb les exposicions permanents i temporals. Aquest espai està concebut, mitjançant la flexibilitat de les noves tecnologies, com un projecte obert i en permanent renovació amb la finalitat de constituir un lloc d’informació, de consulta, de descans.... En l’Espai es podran, entre d’altres, consultar: les bases de dades de jaciments arqueològics del territori; de patrimoni hidràulic i flotant; de cites literàries relatives al riu Ebre; els fons sonors i audiovisuals inèdits; etc.

Font: museuterresebre.cat[Pujar ↑]

 Els vídeos

El Museu del Montsià ja és el de les Terres de l'Ebre
Autor: canal21ebre
Duració: 04:00

Àudios

Veure aquest punt a mapes.tinet.cat

Cercar

 

Resum

Característiques: El Museu s'organitza entorn a tres eixos: “Les Terres de l’Ebre: de la prehistòria a l’edat mitjana”; “L’Ebre: camí d’aigua”, i “El delta de l’Ebre: memòria d’un medi”, espai d’uns homes”. El Museu conserva i gestiona les col·leccions més importants de la natura, l’arqueologia i l’etnologia de les Terres de l’Ebre, un fons que comprèn més de 35.000 objectes. La natura, l’arqueologia i l’etnologia són els àmbits principals a partir dels quals l’entitat incideix en la conservació del patrimoni territorial i en desplega la gestió i acció pluridisciplinàries.
Època: La construcció, del 1912, és una obra de l'arquitecte Ramon Salas, que ha estat reformada interiorment, si bé conserva les façanes i els elements d'inspiració modernista originals. El Museu del Montsià es va constituir l'any 1983 per iniciativa del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i l'Ajuntament d'Amposta. El desembre de 2011 va inaugurar una ambiciosa ampliació i remodelació d'quest projecte museístic.
Usos: L'edifici va ser seu de les antigues escoles i en l'actualitat és un espai museístic on, a més d'exposicions, es programen diferents actes culturals.
Fets rellevants:  Acull importants col·leccions arqueològiques, etnològiques i d'altres del medi natural, provinentsde les comarques de les Terres de l'Ebre.

T'agrada?

Recomanaries la pàgina? La teva recomanació ha sigut desada!

Aquesta pàgina encara no ha estat valorada. Participa i valora'l!

Fes-ho córrer!

Comparteix a Facebook Comparteix a Twitter Comparteix a Myspace Comparteix per correu electrònic

Altres fotos

Amposta 1908, crònica d'un temps (3) - Per "Daniel Gil"Amposta: Museu del Montsià - Per "manelzaera"Amposta 1908, crònica d'un temps (7) - Per "Daniel Gil"