Pla de Santa Bàrbara
El Pla de Santa Bàrbara és l'origen de la vila de Montblanc. En aquest indret haver-hi un poblat ibèric de la tribu dels cossetans, entre els segles IV aC i I dC. Aprofitant les seves pedres, en aquest mateix indret es va edificar el castell, al segle XII, amb una petita capella. En l'actualitat és un mirador sobre la comarca I es troba ubicat en el lloc més elevat de l’actual nucli urbà de la vila.
[ llegir ↓ ]
Dins l’àmbit històric, el Pla de santa Bàrbara va estar invadit pels cartaginesos en el decurs de la Segona Guerra Púnica amb l’objectiu d’arribar a la península Itàlica. Aquest és el primer fet històric documentat de la Conca de Barberà. Poc després, arribaria l'exèrcit romà que després de conquerir la costa al desembarcament a Empúries i victòria en la Batalla de Cisa, es va endinsar cap a l'interior.
Amb la conquesta romana del Pla de Santa Bàrbara a finals del segle III aC, s'observa que els romans comencen a estendre la seva cultura i creen una important xarxa viària per on s'expandeixen, amb molta facilitat, les idees i la cultura romana. Al Pla de Santa Bàrbara comencen a aparèixer diversos tipus de ceràmica. S'han trobat fins a 22 peces diferents: plats, bols, copes per beure i menjar. Se sap que els ibers van viure de l’agricultura, la ramaderia i del comerç a través del bescanvi, és a dir, canviaven productes per d’altres sense fer servir diners.
A més a més, feien eines de ferro de gran qualitat, bé per treballar la terra com ara arades, aixades i destrals, bé per fer joies, objectes d'ornament i punyals. També filaven i teixien llana, lli i espart per fer roba, sacs i catifes. A partir de la segona meitat del segle II aC ja no hi ha importacions de ceràmica. És el moment en què s'abandona el vilatge ibèric per configurar un nou sistema social i econòmic basat en les vil·les romanes i les ciutats. Segles més tard, els senyors feudals construïren un castell al cim del Pla de Santa Bàrbara. Per fer-lo, aprofitaren les pedres de les cases del poblat iber. Amb aquest fet, desapareixia el rastre de la civilització dels ibers a Montblanc fins al segle XX.[Pujar ↑]
Descàrregues
Cercar
Resum
Època: El poblat ibèric data del segle IV a I abans de la nostra era. Al segle XII es va aixecar un castell.
Usos: Els íbers hi van tenir un important assentament de població.
Fets rellevants: S'hi han trobat una important quantitat de peces de ceràmica romana, així com eines i altres objectes.