Museu i necròpolis Paleocristiana


En el món romà es feien molts rituals relacionats amb el culte als difunts, ja que tan la vida com la mort els comportava un pas cap a allò desconegut i incert. La finalitat del culte funerari era honorar les ànimes dels difunts, de manera que es garantia el repòs etern dels esperits.
[ llegir ↓ ]

En el món romà es feien molts rituals relacionats amb el culte als difunts, ja que tan la vida com la mort els comportava un pas cap a allò desconegut i incert. La finalitat del culte funerari era honorar les ànimes dels difunts, de manera que es garantia el repòs etern dels esperits.

Tenien el costum d'enterrar els seus morts a les sortides de la ciutat ja fos per motius d'higiene com per motius de seguretat, perquè les pires funeràries podien ocasionar incendis.

D'enterraments n'hi va haver de dos tipus. Durant la República, el mètode d'enterrament per excel·lència va ser la incineració, on es garantia l'alliberament de l'ànima mitjançant el foc purificador. Més tard, pels voltants del segle I dC, es va adoptar el sistema de la inhumació amb la intenció de ressuscitar un cos que calia preservar.

El grup arqueològic de la Necròpoli Paleocristiana de Tàrraco constitueix el conjunt funerari d'època tardo-romana més important de la Mediterrània occidental. La seva troballa va tenir lloc l'any 1923 mentre es realitzaven les obres per a l'edificació de la Tabacalera, tot just al marge esquerre del riu Francolí.

Les pràctiques fúnebres que tenien lloc a Tarraco se situen en un ampli període cronològic des del segle III fins a molt avançada l'època visigòtica. Les troballes arqueològiques van al descobert 2.051 tombes de diferents tipus: des d'urnes de vidre o ceràmica o taüts de fusta fins a sarcòfags de pedra o marbre. A més, també s'han localitzat sepulcres i criptes funeràries.

L'activitat d'excavació la va dur a terme Mn. Joan Serra i Vilaró. Se sap, però, que els enterraments formaven part d'una àrea molt més extensa que arribava, com a mínim, fins al carrer Pere Martell.

L'element més important d'aquest conjunt arqueològic és una basílica de culte datada als voltants del segle V. Aquesta va confirmar el creixement de la necròpoli al voltant del temple dedicat als màrtirs Fructuós, Auguri i Eulogi, morts a l'arena de l'Amfiteatre al segle III dC.

La Necròpoli Paleocristiana de Tàrraco demostra el contrast que hi havia entre les classes més riques i les més pobres de la ciutat: al costat de magnífics sarcòfags folrats de marbre importat s'hi podien trobar senzills enterraments coberts amb materials de construcció ja en desús.

Actualment, el Museu de la Necròpolis Paleocristiana està tancat, però es pot visitar la seva exposició permanent: El Món de la Mort, amb una mostra de les peces més representatives, com la nina d'ivori, tan coneguda per tota la ciutat.

[Pujar ↑]

Àudios

Descàrregues

Els enllaços

Veure aquest punt a mapes.tinet.cat

Cercar

 

Resum

Característiques: És un conjunt funerari d'època tardoromana de mitjans del segle III dC ubicat fora del nucli urbà, prop del riu Francolí. El cementiri de Tàrraco va sorgir al voltant d'una basílica martirial dedicada a Sant Fructuós  i als seus dos diaques. La basílica documentada constava de tres naus i capçalera amb absis exterior. Posteriorment s'hi afegiren algunes cambres funeràries i un baptisteri.
Època: D'època tardoromana, de mitjans del segle III dC, va perdurar fins el segle V
Usos: En l'actualitat és un espai museístic. Va ser uan àrea dedicada a les pràctiques funeràries, enterraments i culte, com demostra la presència de restes d'una basílica.
Fets rellevants: Es tracta del conjunt funerari d'època tardo-romana més important de la Mediterrània occidental. Els treballs d'excavació van deixar al descobert fins a 2050 tombes de diversa tipologia. Una peça que cal significar és la nina d'ivori, datada del segle IV dC, que va aparèixer dins d'un sarcòfag amb les despulles d'una nena d'uns sis anys.

T'agrada?

Recomanaries la pàgina? La teva recomanació ha sigut desada!

Aquesta pàgina encara no ha estat valorada. Participa i valora'l!

Fes-ho córrer!

Comparteix a Facebook Comparteix a Twitter Comparteix a Myspace Comparteix per correu electrònic

Altres fotos

2004-10-17 10-49-25 069 - Per "Jim Derwent"Tarragona, Catalunya, Espana, Necrópolis romana de Prat de la Riba - Per "My soul in pixel.."Tarragona Necropolis - Per "Zack Mensinger"