Fòrum de la Província


Per desenvolupar totes les tasques polítiques i econòmiques de la Hispania Citerior, els romans van construir el Fòrum de la Província, seu del Consell d'aquesta zona geogràfica. La seva edificació data entorn l'any 73 dC, durant el regnat de Vespasià.
[ llegir ↓ ]

Per desenvolupar totes les tasques polítiques i econòmiques de la Hispania Citerior, els romans van construir el Fòrum de la Província, seu del Consell d'aquesta zona geogràfica. La seva edificació data entorn l'any 73 dC, durant el regnat de Vespasià.

Almenys un cop l'any s'hi reunien els diferents districtes judicials per tractar assumptes relacionats amb el Govern i l'Administració de tot el territori. A més, també s'escollia un nou sacerdot per a dirigir les cerimònies de culte imperial.

Es tractava d'un gran complex administratiu format per dues terrasses que, juntament amb el circ, ocupaven tota la part alta de la ciutat. La construcció va quedar dividida en funció del desnivell del terreny.

A la terrassa superior es va situar la zona religiosa de la província, el Recinte de Culte. A la terrassa del mig s'hi va edificar una gran plaça porticada coneguda com a Plaça de Representació.

El Recinte de Culte tenia planta rectangular. Tres dels seus costats tenien un porticat de més de 14 metres d'amplada. Estava presidit per un temple dedicat al culte imperial que tan podria ser que estigués al fons de la plaça com que fos emplaçat al bell mig del recinte.

Durant el període visigòtic s'hi va construir la Seu Episcopal i a finals del segle XII es va començar a edificar l'actual Catedral. El Claustre va ser construït en un dels angles del porticat del recinte. El Pla de la Seu és, actualment, la memòria urbana i escenogràfica de l'antiga plaça romana. No hi ha dubte que l'indret ha mantingut el seu ús religiós al llarg del temps.

El tram sud del Recinte de Culte estava connectat amb la Plaça de Representació mitjançant unes grans escales. Per poder veure restes d'aquesta gran escalinata cal dirigir-se als baixos del número 44 del carrer Major. D'aquest temple només s'han conservat alguns fragments dels elements decoratius del fris o instruments que s'utilitzaven per a les cerimònies de sacrifici.

Pel que fa a la Plaça de Representació era l'edifici des d'on es gestionava tota la província, era el lloc on es concentraven tots els signes de la dignitat imperial. Es tracta d'una construcció de planta rectangular porticada. L'estructuració de l'espai es va realitzar a partir d'una gran plaça central al voltant de la qual, en tres dels costats, hi havia un doble porticat. Per poder observar algunes d'aquestes pilastres falses cal desplaçar-se fins a la Torre del Pretori o bé a la Plaça Pallol.

Darrere d'aquests pòrtics hi havia una altra estructura coneguda com a criptopòrtic, de 12 metres d'amplada, amb una coberta de volta de canó sobre la qual s'hi aixecava un segon pòrtic d'uns altres 12 metres. Les restes arqueològiques d'aquest espai poden veure's, actualment, a la Volta del Pallol o a la Torre de l'Antiga Audiència.

El costat de la Plaça de Representació que tocava amb el Recinte de Culte estava recobert amb plaques de marbre. L'interior del recinte va ser guarnit amb jardins, fonts, inscripcions i estàtues d'elit provincial. Un estudi epigràfic diu que la majoria d'estàtues van ser dedicades als sacerdots encarregats del culte imperial, després d'abandonar el càrrec anual. Les grans escalinates construïdes permetien el pas entre els diferents nivells del Fòrum i les torres de Pretori i Antiga Audiència.

El Fòrum Provincial va estar actiu fins al segle V. A partir d'aleshores l'espai va ser reestructurat com a zones d'habitatge i zones de treball, encara destinades a funcions governamentals.

[Pujar ↑]

Àudios

Veure aquest punt a mapes.tinet.cat

Cercar

 

Resum

Carecterístiques: Situat una zona de l'actual Part Alta de Tarragona El Fòrum Provincial s'articulava en dues terrasses aprofitant el desnivell del terreny. A la terrassa superior es va situar el recinte de culte imperial i sota, la plaça de representació.  El Fòrum Provincial va deixar de funcionar estructuralment a principis del segle V.
Època: Va construir-se cap a l'any 73 dC, en època de l'emperador Vespasià i va abandonar el seu ús al segle V.
Usos: En el Fòrum Provincial s'articulaven les diferents dependències i els serveis relacionats amb el govern i l'administració provincial.
Fets rellevants: És un desl Fòrum més extensos, amb casi 8 hectàrees, de l'imperi romà i aquell que ha deixat més aportacions documentals. El Fòrum Provincial va deixar de funcionar estructuralment a principis del segle V.

T'agrada?

Recomanaries la pàgina? La teva recomanació ha sigut desada!

Aquesta pàgina encara no ha estat valorada. Participa i valora'l!

Fes-ho córrer!

Comparteix a Facebook Comparteix a Twitter Comparteix a Myspace Comparteix per correu electrònic

Altres fotos

042.- Plaça del Fòrum - Per "Pere S. Bosch"