Fòrum de la Colònia
Totes les ciutats romanes tenien un fòrum en el qual s'hi concentrava tota l'activitat pública de la metròpolis. Segons indiquen els estudis, el fòrum de Tàrraco és probablement una remodelació del fòrum republicà que hi havia anteriorment. Al segle II aC va ser construït i ampliat, al voltant del canvi d'era en època d'August.
[ llegir ↓ ]
Totes les ciutats romanes tenien un fòrum en el qual s'hi concentrava tota l'activitat pública de la metròpolis. Segons indiquen els estudis, el fòrum de Tàrraco és probablement una remodelació del fòrum republicà que hi havia anteriorment. Al segle II aC va ser construït i ampliat, al voltant del canvi d'era en època d'August.
El Fòrum de la Colònia es va situar a la part baixa de la ciutat romana, a l'angle sud-occidental del recinte emmurallat de la ciutat. D'aquesta manera quedava dins l'àrea residencial, entre l'espai administratiu provincial i el port.
Va ser el centre neuràlgic de Tàrraco, ja que es va convertir en un punt de trobada i de reunió de les èlits locals. Els carrers principals de la ciutat conduïen cap a aquesta gran plaça porticada a l'entorn de la qual s'organitzaven els edificis públics més importants. Es tractava d'un dinàmic espai públic, amb un accés marcat per un arc honorífic que celebrava el triomf de Roma. El terreny quedava distribuït en dos espais clarament diferenciats reunits dins d'una gran plaça porxada entre els edificis religiosos i els edificis administratius.
L'àrea de culte quedava presidida per un temple. Segons els estudis que s'han fet al seu voltant, se suposa que va ser dedicat a la Tríada Capitolina, és a dir, a Júpiter, Juno i Minerva, a Dea Roma o bé a l'emperador deïficat.
L'àrea comercial i política, que quedava articulada al voltant de diferents edificis, entre els quals es destaca el lloc de reunió del Consell de la Ciutat i la basílica. La Plaça de les Estàtues quedava delimitada per diferents vials. Aquestes estàtues esculpides anaven des de la dinastia Hulioclàqdia fins a Dioclecià. La basílica és un gran edifici de 3 naus amb una sèrie de dotze locals petits, possiblement de caire comercial o administratiu, al costat nord.
La nau central estava formada per dues files de 14 columnes, als costats llargs i 4, als curts. Les columnes eren estriades i feien 90 centímetres de diàmetre. Aquesta nau central es trobava més elevada, la qual cosa afavoria la il·luminació de l'interior. D'aquestes àrees, les restes arqueològiques que han quedat més ben conservades han estat les de la basílica jurídico-comercial i les de diverses botigues.
El 1968 el recinte va ser restaurat definint el monument de la forma que es pot contemplar actualment, emplaçat entre els carrers Fortuny i Lleida, d'est a oest, i els carrers Cardenal Cervantes i Gasòmetre, de nord a sud.
El conjunt de tots els elements que conformaven el Fòrum de la Colònia constituïa un paisatge tant escultòric com arquitectònic que actuava com a marc ideal per a la propaganda i representació del culte imperial. La intensa vida que tenia lloc al Fòrum de la Colònia de Tàrraco va veure el seu final a mitjans del segle IV, sota el govern de Constanci II.
[Pujar ↑]Els enllaços
Cercar
Resum
Època: Va ser construït al segle II aC i ampliat, al voltant del canvi d'era en època d'August
Usos: Les troballes de la basílica, el pòrtic amb les botigues (tabernae) i la cúria, i la probable existència d'un temple acrediten la seva funció com a centre polític, jurídic, comercial i religiós, essent simultàniament mercat i lloc d'administració i representació per a la ciutat.
Fets rellevants: El fòrum de la Colònia va ser destruït per un incendi durant una incursió dels bàrbars, i finalment se'n perdé el rastre. A finals del segle XIX, en urbanitzar-se aquest sector de Tarragona, es va posar al descobert part de les ruïnes del fòrum local.