Poblat Ibèric del Castellet de Banyoles


La ciutat ibèrica del Castellet de Banyoles, situada uns 6 km a l'oest de l'actual població de Tivissa, a la Ribera d'Ebre, és un dels jaciments ibèrics més importants de Catalunya. Ocupa un posició estratègica immillorable, a l'extrem d'un turó que domina visualment el curs del riu Ebre al seu pas per la depressió de Móra, de manera que des de qualsevol lloc es contempla una extraordinària panoràmica.
[ llegir ↓ ]

La ciutat ibèrica del Castellet de Banyoles, situada uns 6 km a l'oest de l'actual població de Tivissa, a la Ribera d'Ebre, és un dels jaciments ibèrics més importants de Catalunya. Ocupa un posició estratègica immillorable, a l'extrem d’un turó que domina visualment el curs del riu Ebre al seu pas per la depressió de Móra, de manera que des de qualsevol lloc es contempla una extraordinària panoràmica. L'únic accés possible es realitza pel costat est, a través d'un petit istme d'uns 10 metres d'amplada, que, a més, està protegit per dues torres de pedra pentagonals, molt ben conservades.

La seva importància rau en el fet de ser un dels assentaments amb més extensió d'aquesta època (4,4 Ha.), en la imitació de models grecs per a la construcció de les torres i en l'extraordinària riquesa de les troballes arqueològiques (peces d'or, plata, plom...). Aquestes característiques permeten suposar que el Castellet de Banyoles fou, uns 2300 anys enrere, la "capital" d'un territori que comprenia el curs inferior de l'Ebre i que en aquella època es coneixia com a Ilercavonia.

El seu període de vida més important coincideix amb els conflictes desenvolupats en aquesta zona a finals del segle III a.C. com a conseqüència de la segona guerra púnica entre Roma i Cartago. Precisament les excavacions arqueològiques han identificat un moment de destruccions i incendis generalitzats en aquesta mateixa época, segurament a causa de l'atac dels exercits d'una d’aquestes potències, probablement les legions romanes.

 La gran quantitat de troballes de joies, monedes i objectes de culte d’or, plata, bronze i plom des de principis d'aquest segle van provocar les primeres intervencions arqueològiques durant els anys 30, centrant-se en les defenses de l'entrada i en un barri de cases adjacent.

[Pujar ↑]

Àudios

Veure aquest punt a mapes.tinet.cat

Cercar

 

T'agrada?

Recomanaries la pàgina? La teva recomanació ha sigut desada!

Aquesta pàgina encara no ha estat valorada. Participa i valora'l!

Fes-ho córrer!

Comparteix a Facebook Comparteix a Twitter Comparteix a Myspace Comparteix per correu electrònic