Catedral de Tortosa


La Catedral de Tortosa, sota l'advocació de Santa Maria, i se situa en el nucli antic de la població molt a prop del riu Ebre. L'actual edifici és gòtic de l'any 1347 i va ser edificat sobre un anterior romànic. Consagrat per primera vegada el 1441 i les fases de construcció van continuar fins arribar a la façana barroca acabada el 1757. Les excavacions arqueològiques, han fet palès que aproximadament en aquest mateix lloc havia hagut el fòrum romà. Aquesta catedral ostenta el títol de Basílica i el 1931 va ser declarada, juntament amb el Palau Episcopal, Cultural d'Interès Nacional.
[ llegir ↓ ]
A causa de la seva localització al centre de Tortosa, la contemplació de l’edifici es veu dificultada. Un bon punt per veure-la és des del Castell de la Suda. El claustre, obra del segle XIII, és de planta trapezoïdal amb galeries formades per arcs d’ogiva, fusts de secció quadri-lobulada i capitells llisos excepte els situats en la porta d’accés al centre del claustre. Les seves naus contenen un important lapidari, s’hi obren les portes del refectori o antic menjador dels canonges, les restes de la porta de l’aula capitular així com l’entrada al temple actual a la nau de tramuntana.

Temple d'estil gòtic català
A l’aixopluc de les seves galeries es reunia el Consell de la Ciutat durant l’Edat Mitjana. Sembla que el lloc de l’aplegament era l’entorn de la làpida que es troba en la nau de migdia i on s’hi representen els diferents estaments mitjançant la figura de la Verge, l’escut de la ciutat i la destral. L’edifici de planta basilical, de tres naus i capelles entre les contraforts, presenta la unitat espacial que l’acosta, com a la resta del gòtic català, a l’estil constructiu que es va desenvolupar a la França meridional. La coberta és de volta de creueria en tot l’edifici, excepte el darrer tram que, de cronologia més recent, es cobreix amb volta de canó. En l’espai destaquen el Retaule de Sant Josep, on predomina l’element pictòric i el Retaule del Roser que com l’anterior és d’estil barroc.

De la segona meitat del segle XV i també amb influència flamenca, la Catedral té les trones amb la representació dels Sants Pares i dels Evangelistes així com el monumental sepulcre de Joan de Girona que es troba a l’actual capella de la Verge del Roser. Aquestes obres el conjunt escultòric conegut com a Crist del Palau. El fet que la Seu no fos acabada, manquen els pinacles sobre els contraforts a la capçalera que potencia la sensació d’horitzontalitat i solidesa. La façana principal, que resta inacabada, va ser construïda dins l’estil barroc i dissenyada pel mestre Martí d´Abaria.

Fons documental i tresors de la catedral
Ja al segle XVIII (1710-1718) es va obrir la porta de l´Olivera com a nou accés monumental a la Seu. La Verge de la Cinta presideix la portada flanquejada per Sant Pere i Sant Pau. Al costat de les columnes helicoidals se situen les màrtirs Càndida i Còrdula, les antigues patrones de la ciutat. També és conegut l’important fons documental de l’Arxiu Capitular situat a la mateixa Seu. Destaca el Missal de Sant Ruf, de suposada procedència francesa, i segons tradició, arribat a Tortosa a mans del bisbe Gaufred qui, procedent d’Avinyó, va ocupar la mitra després de la restauració de la Diòcesi. L’esmalt de les tapes del Missal mostra una gran força expressiva i riquesa cromàtica. L’orfebreria ofereix interessants exemples de reliquiaris bordons, creu i d’altres peces que ens parlen de la riquesa del tresor de la Seu.[Pujar ↑]

 Els vídeos

Entrevista amb Albert Curto, director de l'Arxiu Històric Comarcal de les Terres de l'Ebre
Autor: TINETxarxa
Duració: 08:05

Les gàrgoles de la catedral de Tortosa
Autor: brevisconiuratione
Duració: 03:32

Muralla a la plaça de labsis de la Catedral de Tortosa
Autor: teveonvideos
Duració: 04:56

Àudios

Descàrregues

Et pot interessar

  1. Albert Curto - La catedral de Tortosa Albert Curto - La catedral de Tortosa

Els enllaços

Veure aquest punt a mapes.tinet.cat

Cercar

 

Resum

Característiques: Temple gòtic, situat en ple casc urbà de Tortosa amb planta basilicar, tres naus i capelles entre els contraforts
Època: L'actual edifici és gòtic de l'any 1347 i va ser edificat sobre un anterior romànic. Les fases de construcció van continuar fins arribar a la façana barroca acabada el 1757
Usos: Aixecada damunt el que es creu que era el Fòrum romà, l'actual temple es va construir sobre un anterior romànic i sempre ha mantingut el su ús com a lloc de culte i Seu de la ciutat de Tortosa
Fets rellevants:  La catedral ostenta el títol de Basílica. L'any 1931 va ser declarada, juntament amb el Palau Episcopal, Cultural d'Interès Nacional.

T'agrada?

Recomanaries la pàgina? La teva recomanació ha sigut desada!

Valoració actual: Imprescindible! (basat en 9 opinions)

Catedral de Tortosa

Panoràmica esfèrica

Catedral de Tortosa
Fes-ho córrer!

Comparteix a Facebook Comparteix a Twitter Comparteix a Myspace Comparteix per correu electrònic

Altres fotos

Absis de la Catedral de Tortosa - Per "joanhilari"Catedral de Tortosa - Per "Raikhen"Finestra al claustre de la catedral de Tortosa - Per "Jordi Domènech i Arnau"SANCTA MARÍA DERTOSAE (Catedral de Tortosa) - Per "Trainspotting ML"Catedral de Tortosa - Per "malona"