Antic sanatori i platja de Sant Salvador


Al barri de Sant Salvador, entre aquest nucli marítim i les cases de la platja de Calafell, es va començar a construir a finals de 1920 un Sanatori Marítim. Per les pròpies característiques funcionals del centre, es tractava d'un edifici separat dels barris marítims propers, però per la seva funció, així com per la seva importància simbòlica i sentimental, es va convertir en un referent urbà al litoral del Baix Penedès. El Sanatori aprofitava les propietats curatives associades al sol i les aigües iodades d'aquest sector litoral. Al 2004, l'antic Sanatori es va convertir en l'Hotel Ra, un centre hoteler de cinc estrelles que ha permès conservar la fesomia de l'obra arquitectònica.
[ llegir ↓ ]
Al barri de Sant Salvador, entre aquest nucli marítim i les cases de la platja de Calafell, es va començar a construir a finals de 1920 un Sanatori Marítim. Per les pròpies característiques funcionals del centre, es tractava d'un edifici separat dels barris marítims propers, però per la seva funció, així com per la seva importància simbòlica i sentimental, es va convertir en un referent urbà al litoral del Baix Penedès. El Sanatori aprofitava les propietats curatives associades al sol i les aigües iodades d'aquest sector litoral.

En aquell moment, els anys vint, es combinaven dos fets: en l'àmbit de la salut pública hi havia una elevada taxa d'incidència de tuberculosi entre els nens i nenes de les escoles municipals de Barcelona, una malaltia que encara no disposava de cap tractament químic i només s’aconsellava, com a tractament, estar en un ambient saludable i assolellat. D'altra banda, l'helioteràpia, els banys de sol, començava a posar-se de moda entre els científics del moment i la creació de sanatoris marítims fou reclamada des de diferents àmbits d'opinió, congressos científics, universitats i acadèmies i premsa.

La importància del Sanatori Marítim en la geografia urbana del Vendrell va més enllà de la seva elegància i valor arquitectònic. Es tractava d'un edifici de serveis sanitaris únic en aquest indret litoral. Si bé estava destinat a la cura de nens malalts de tuberculosi i malalties òssies, va funcionar com a centre de primers auxilis i com a hospital per als veïns de les poblacions properes.

Després de 40 anys de funcionament gairebé ininterromput, l'any 1969 el Sanatori va ser abandonat i, aprofitant el boom turístic d'aleshores, l'edifici i els terrenys adjacents, formats per uns jardins de 2,5 hectàrees, van ser venuts a una immobiliària que va fer fallida i, llavors el Sanatori va començar un complicat procés administratiu. La història i les vicissituds viscudes pel Sanatori Marítim de Sant Joan de Déu es mostren prou significatives respecte al que ha estat el context socioeconòmic del litoral penedesenc durant les darreres dècades.

Finalment, el 1999 aparegué un comprador de l'edifici i dels jardins de 20.932 m2 per a convertir-los en un hotel balneari de luxe i centre de talassoteràpia. El projecte privat va iniciar les obres a l’abril del 2001 i al 2004, l’antic Sanatori es va convertir en l’Hotel Ra, un centre hoteler de cinc estrelles que ha permès conservar la fesomia de l'obra arquitectònica racionalista i ha fet augmentar la qualitat mitjana de l'hoteleria i del sector turístic en general de la zona.[Pujar ↑]

 Els vídeos

La Platja de Sant Salvador al Vendrell
Autor: turismedelvendrell
Duració: 01:39

Àudios

Descàrregues

Veure aquest punt a mapes.tinet.cat

Cercar

 

Resum

Característiques: Concebut com un edifici de serveis sanitaris i envoltat per 2,5 hectàries de jardins, va donar, per la seva elegància arquitectònica, singularitat a aquest tram del litoral.
Època: L'edifici es va construir a finals de 1920, va ser abandonat el 1969 i recuperat i restaurat per a fer-hi un hotel de luxe entre els anys 2001 a 2004.
Usos: Inicialment va ser un sanatori marítim que aprofitava les propietats curatives del sol i les aigües. Destinat a la cura de nens malalts de tubercolosi i malalties òssies, també va funcionar com a centre de primers auxilis i hospital. Al 1999 va ser adquirit per una empresa privada per a converitr-lo en hotel balneari de luxe i centre de talassoteràpia, usos que té en l'actualitat aquest edifici.
Fets rellevants: L'establiment hoteler té la categoria de 5 estrelles.

T'agrada?

Recomanaries la pàgina? La teva recomanació ha sigut desada!

Valoració actual: Molt recomanat (basat en 2 opinions)

Antic Sanatori i Platja de Sant Salvador

Panoràmica esfèrica

Antic Sanatori i Platja de Sant Salvador
Fes-ho córrer!

Comparteix a Facebook Comparteix a Twitter Comparteix a Myspace Comparteix per correu electrònic

Altres fotos

Sanatori de Sant Joan de Déu - Per "Daniel García Peris"ocaso - Per "tonsuria"Platja de Sant Salvador - Per "Ull_Viu"Sanatori de sant Joan de Deu - Per "manelanzon"