Celler cooperatiu de Vila-rodona


La Cooperativa Agrícola de Vila-rodona agrupa actualment diverses cooperatives agrícoles locals dins de la Denominació d'Origen Tarragona i es troba al bell mig de la ruta del Císter, a tocar del monastir de Santes Creus. La seva fundació data del 1919 i l'edifici del Celler Cooperatiu, d'influencia modernista és obra de l'arquitecte vallenc Cèsar Martinell.
[ llegir ↓ ]

Estant encara en construcció el celler de Rocafort de Queralt, Martinell va fer-se càrrec del projecte d'un celler cooperatiu a Vila-rodona, a partir d'uns estudis realitzats per l'arquitecte Rubió i Bellver i l'enginyer enòleg Isidre Campllonch.

Es van mantenir les traces bàsiques de l'avantprojecte, que consistien en dues naus paral·leles, per a tines, una de més gran de 47,5 x 21m (l'amplada imposada per l'existència d'unes encavallades de fusta propietat del sindicat que es consideraren aprofitables pel nou edifici) i una altra de 14 x 18,5m.

A totes dues les tines s'hi van disposar en fileres, amb passos centrals per als dipòsits soterranis. La característica principal d'aquest celler són les generoses dimensions de la sala d'elaboració (18 x 21,5m), recomanades per l'enginyer Campllonch a fi i efecte de poder-hi situar correctament la maquinaria necessària per una còmoda i eficaç elaboració del vi. Justament a continuació d'aquesta sala hi trobem dues grans tremuges per a la recepció del raïm amb dues plataformes semblants a les de Rocafort de Queralt.

Tot el celler és d'una gran senzillesa on l'estructura marca la volumetria i el ritme de la façana. Aquesta presenta una successió de pilastres on únicament hi destaca la porta d'accés, situada al centre de la façana més llarga i no a la testera de la nau. La porta està formada per un arc rebaixat de totxos a sardinell amb, al damunt, una filera de cinc finestrals alts i estrets, més dos finestrals cecs a cada costat, tot emmarcat dins d'un gran arc peraltat. Tot el conjunt està rematat amb un frontó triangular.

Recorrent tota la façana hi trobem un sòcol arrebossat amb obertures de forma romboïdal destinades a la ventilació.

El celler es va inaugurar per a la collita de 1919 tot i que no estava acabat. No fou fins al 1950 que, amb algunes variacions respecte al projecte, quedà finalment acabat.

[Pujar ↑]

Et pot interessar

  1. Celler cooperatiu de Falset Celler cooperatiu de Falset
  2. Columbari romà Columbari romà

Veure aquest punt a mapes.tinet.cat

Cercar

 

T'agrada?

Recomanaries la pàgina? La teva recomanació ha sigut desada!

Valoració actual: Molt recomanat (basat en 3 opinions)

Fes-ho córrer!

Comparteix a Facebook Comparteix a Twitter Comparteix a Myspace Comparteix per correu electrònic