La Muralla romana de Tarragona


Les Muralles de Tarragona  són un dels elements més emblemàtics de la ciutat. Va ser la primera construcció que els romans van dur a terme poc després d'instal·lar-se a l'indret, per tal de definir els límits i protegir-se. Segons els documents antics que s'han conservat sabem que la muralla tenia un perímetre de cinc quilòmetres de mur, dels quals actualment, només es conserva la part que encercla l'actual casc antic.
[ llegir ↓ ]

Des de sempre, les Muralles de Tarragona han estat un dels elements més emblemàtics de la ciutat. Va ser la primera construcció que els romans van dur a terme poc després d'instal·lar-se a l'indret, per tal de definir els límits i protegir-se.

Segons els documents antics que s'han conservat sabem que la muralla tenia un perímetre de cinc quilòmetres de mur, dels quals actualment, només es conserva la part que encercla l'actual casc antic.

La primera pedra de la muralla va ser col·locada entre els anys 217 i 197 aC per a protegir el campament militar romà de Tarraco durant els diferents episodis de conquesta de la Península Ibèrica.

Les Muralles de Tarragona van ser edificades en dues fases. Dels segments de muralla més antics se'n coneixen dos llenços: el que va des del Fortí Negre fins a la Torre de l'Arquebisbe i el que hi ha des de la Torre de Cabiscol fins a la Torre de Minerva.

Aquest tram de muralla tenia una amplada de 4.5 metres i una alçada de 6; tot i que les torres sobrepassaven l'altura de la resta de fortificació. Entre el 150 i 125 aC la Muralla es va transformar força, tot creixent en extensió, alçada i amplada: els murs farien 6 metres d'ample i 12 d'alt. Segons les investigacions sembla a ser que durant aquesta època es deixen de construir torres. El que sí que s'edificaran són nombroses portelles. En aquesta època es va aconseguir estendre la Muralla fins al port, que ja no complia una funció senzillament defensiva, sinó de definidora de l'espai.

Tècnicament, les muralles de Tarragona han estat concebudes sota una arquitectura simple. Es tracta de dos murs paral·lels que van ser reomplerts a mesura que van ser aixecats filera a filera. El reompliment consistia en pedres i terra premsada i, a la part superior, rajoles de fang assecades al sol. Per aconseguir una muralla més estable i resistent, es van construir uns petits murs perpendiculars que unien els dos llenços.

De la Torre de Minerva sabem que el relleu recollia una imatge de la deessa Minerva, de la qual se'n pot apreciar una cama, els peus, part del vestit que la cobreix, una llança i un escut amb un cap de llop a la part frontal. A més, a la part interior de la torre s'hi ha descobert una dedicatòria que ha estat considerada com la inscripció llatina més antiga fora de la Península Itàlica.

Al costat d'aquesta torre hi ha l'única porta que s'ha conservat de l'època romano-republicana: la Porta dels Socors. Es tracta d'una porta amb arc de mig punt i feta amb carreus. Es creu que devia ser una de les entrades principals de la ciutat venint per la Via Augusta, tot i que amb el temps, va ser malmesa a causa de les nombroses reedificacions.

A l'època medieval es va aprofitar el mur com a paret mestra per construir-hi nous habitatges. En canvi, avui dia les Muralles de Tarragona s'han convertit en un dels llocs amb més atractiu turístic de tota la ciutat.

[Pujar ↑]

 Els vídeos

La Tarraco romana de Lluís Gavaldà (El paisatge favorit de Catalunya)
Autor: Partenotube
Duració: 07:04

Àudios

Veure aquest punt a mapes.tinet.cat

Cercar

 

Resum

Característiques: En el seu orígen era una tanca militar. Envolta el casc antic de Tarragona. És la construcció més antiga de la Tarraco romana. En un primer moment es tractava d'una simple palissada de fusta que tenia com a missió protegir la guarnició militar.
Època: La primera fase va ser aixecada entre el 217 i el 197 a.C., corresponent a la base militar que va bastir-se en la segona guerra púnica. La segona fase va consistir en una reforma i ampliació del primer recinte murari efectuada entre el 150 i el 125 a.C.
Usos: De caràcter defensiu en les diferents èpoques: romana, medieval, etc., fins el segle XIX. Durant la Guerra de Successió (1702-1714) va ser envoltada per un cinturó de grans baluards per a l'artilleria, per damunt del qual transcorre l'actual Passeig Arqueològic.
Fets rellevants: Forma part del conjunt arqueològic declarat per la Unesco Patrimoni de la Humanitat l'any 2000.Té, a més, la consideració de Bé Cultural d'Interès Nacional

T'agrada?

Recomanaries la pàgina? La teva recomanació ha sigut desada!

Valoració actual: Recomanat (basat en 17 opinions)

Fes-ho córrer!

Comparteix a Facebook Comparteix a Twitter Comparteix a Myspace Comparteix per correu electrònic

Altres fotos

Augusti Caesaris - Per "Alindbt"Muralla i Catedral - Per "Alindbt"La Torre de l'Arquebisbe / Roman walls of Tarragona - Per "SBA73"Tarragona, Muralles Ibero-romanes 18 - Per "fer55."Tarragona, Muralles Ibero-romanes 14 - Per "fer55." - Per "( Tomàs )"CASA MURALLA VIDRIERA - Per "PacoJ08" - Per "( Tomàs )"Portal de Sant Antoni - Per "Gerard Reyes"P1070514 - Per "calafellvalo"Muralles...muralles de Tarragona. Y la catedral. - Per "ramonico"