Teatre RomÓ


El teatre romà de Tàrraco és l'únic edifici d'aquestes característiques que es conserva a Catalunya. Nombrosos científics han encetat polèmiques sobre la data de construcció d'aquest teatre i, avui dia, encara no se sap exactament si va ser aixecat en època d'August o bé en època de l'emperador Tiberi. El que sí se sap és que va deixar de funcionar cap al segle II dC.
[ llegir ↓ ]

El teatre va suposar, per a la civilització romana, un entreteniment basat en les representacions escèniques. De la mateixa manera que per realitzar curses es va construir el circ o per dur a terme lluites es va edificar l'amfiteatre, per a poder veure les representacions teatrals, els romans van aixecar una nova estructura.

El teatre romà de Tàrraco és l'únic edifici d'aquestes característiques que es conserva a Catalunya. Nombrosos científics han encetat polèmiques sobre la data de construcció d'aquest teatre i, avui dia, encara no se sap exactament si va ser aixecat en època d'August o bé en època de l'emperador Tiberi. El que sí se sap és que va deixar de funcionar cap al segle II dC.

Amb tot, les restes del teatre de Tàrraco encara són una assignatura pendent pel que fa al tractament del patrimoni monumental de la ciutat. A principis de segle, la graderia s'havia conservat pràcticament sencera, però uns permisos de construcció per al mateix terreny van posar en perill la bona conservació del monument. L'aixecament de nombroses veus ciutadanes que clamaven salvaguardar l'edifici va permetre paralitzar les obres de construcció. Gràcies a aquestes accions socials que es van dur a terme, avui dia, encara queden algunes restes que demostren la monumentalitat del teatre.

Es trobava dins d'un espai lúdic de caràcter monumental, el qual formava part de tot el complex local emplaçat a la part baixa de la ciutat, a prop de l'àrea portuària, al peu d'un antic penya-segat.

L'edificació del teatre va aprofitar-se d'un desnivell natural del sòl per construir-hi la graderia, que es va orientar de cara al mar i coberta amb una carpa. Es va dividir en quatre parts, per tal de poder accedir a l'espai des de diferents nivells. La seva planta era semicircular i tenia una capacitat d'entre 4.000 i 5.000 espectadors.

Els estudis arqueològics que s'han fet al voltant del teatre, s'ha evidenciat dues fases de construcció. Per una banda, elements de pedra vinguda del Mèdol: bases, fusts, capitells, arquitraus, frisos i cornises i per una altra la decoració de la façana amb elements de marbre.

De les troballes que s'han pogut conservar destaquen les cinc primeres grades que, en el seu descobriment, tenien encara el seu revestiment de marbre. A més, també s'han trobat dues escales radials situades al voltant de l'orquestra. Pel que fa a la façana ornamental, només se n'han conservat els seus fonaments.

Del conjunt d'elements que formaven el teatre cal destacar el més impressionant: al fons de l'escena hi havia una gran façana composta per tres ordres superposats. La seva funció principal era estètica ja que actuava com a paisatge de fons de les representacions.

L'escenari on tenia lloc l'espectacle es trobava elevat sobre un podi decorat amb exedres i plaques de marbre. Davant d'aquest, se situava el cos de músics conegut com a orchestra. A tall d'anècdota, d'aquest gran complex es destaca un nimfeu decorat amb pilastres que tenia un gran estany de més de quatre metres de fondària.

Al teatre romà de Tarraco es van realitzar dos tipus d'espectacles. D'entre les diferents posades en escena cal destacar les farses atel·lanes, que va ser una de les manifestacions teatrals més genuïnament romanes, i el mim.

Les farses atel·lanes es caracteritzaven per ser una peça breu, de caràcter desenfadat, que utilitzava principalment elements satírics, picants i grollers. Per la línia d'estil que desenvolupava el teatre romà va quedar palès que aquest havia trobat la seva principal inspiració en la tradició grega.

[Pujar ↑]

└udios

DescÓrregues

Veure aquest punt a mapes.tinet.cat

Cercar

 

Resum

Característiques: Construït als voltants del Fòrum de la Colònia era un dels edificis més destacats, amb planta semicircular i al qual hi podien accedir entre 4.000 i 5.000 espectadors
Època: Va ser construït, probablement, en època d'August, a finals del segle I a. C. L'edifici va utilitzar-se fins a finals del segle II.
Usos: Espai dedicat a les representacions escèniques.
Fets rellevants: És l'únic edifici d'aquestes característiques que es conserva a Catalunya. Format part del Conjunt arqueològic de Tàrraco declarat Patrimoni de la Humanitat per la Unesco l'any 2000.

T'agrada?

Recomanaries la pÓgina? La teva recomanaciˇ ha sigut desada!

Valoraciˇ actual: Recomanat (basat en 2 opinions)

Fes-ho cˇrrer!

Comparteix a Facebook Comparteix a Twitter Comparteix a Myspace Comparteix per correu electr˛nic

Altres fotos

Maqueta del teatre de TÓrraco (2) - Per "SebastiÓ Giralt"Teatre romÓ (cavea i orchestra), Tarragona - Per "SebastiÓ Giralt"Teatro Romano de Tarragona - Per "calafellvalo"Teatre romÓ (vista general), Tarragona - Per "SebastiÓ Giralt"