Monestir de Santes Creus


El monestir de Santes Creus és una de les joies de l'art medieval català i està situat al poble de Santes Creus, capital del municipi d'Aiguamúrcia (Alt Camp). Dels tres monestirs cistercencs Santes Creus és el que reprodueix amb més fidelitat el pla bernardí de construcció. Fundat el 1150 i establert a Santes Creus a partir del 1160, passà per diverses etapes glorioses fins que l’any 1835 es produí l’exclaustració definitiva dels monjos. Actualment és l’únic monestir de la Ruta del Cister que no té vida monàstica, cosa que permet al visitant endinsar-se a paler en cadascun dels racons d’aquest esplèndid cenobi que conserva en cada pedra el record més viu de la seva història.
[ llegir ↓ ]
L'església, de sòbria i imponent arquitectura, té les tombes reials de Pere el Gran i de Jaume II i la seva esposa Blanca d'Anjou, així com la del gran almirall Roger de Llúria. També podem admirar els vitralls cistercencs i gòtics i un retaule barroc de Josep de Tremulles. Destacarem també la sala capitular, l'escriptorium, el gran dormitori dels monjos i el claustre gòtic (s. XIV) atribuït a l'anglès Reinart des Fonoll, amb una elegant decoració esculpida.

La façana principal de l'església data del segle XII i presenta una portalada romànica amb un gran finestral gòtic. La planta és de creu llatina, queda tancada per darrera de l'altar i retaule major amb una gran rosassa. Té a més tres robustes naus i cinc capelles abacials. El monestir conserva dos claustres. El de l'entrada turística és gòtic i va reemplaçar-ne un d'anterior romànic, del qual només en restà el templet del lavatori. El claustre posterior, molt més sobri, s'estructura de forma rectangular i segons la veu popular havia estat transportat a aquest indret, i reconstruït durant el segle XVII, procedent de l'extingit monestir de Bonrepòs de Montsant.

El monestir va ser abandonat el 1835, tot i que ja el 1820 hi va haver la primera de les desamortitzacions, i restà abandonat i en procés de destrucció durant molt de temps. El 1921 va ser declarat monument nacional i d'ençà del 1931 quedà constituït un Patronat que s'ocupa de la seva restauració.

[Pujar ↑]

 Els vídeos

Monasterio de Santes Creus - Retablo de María Magdalena "embarazada"
Autor: yossaff
Duració: 08:49

3D de l'interior de la tomba de Pere el Gran
Autor: patrimonigencat
Duració: 01:18

S'obre el sarcòfag de Pere el Gran
Autor: patrimonigencat
Duració: 03:19

Tomba de Pere el Gran al Monestir de Santes Creus
Autor: patrimonigencat
Duració: 01:58

Àudios

Veure aquest punt a mapes.tinet.cat

Cercar

 

Resum

Característiques: Antic monestir cistercenc fundat el segle XII. Compta amb església, claustre i recinte de clausura. Fundat el 1168, protegit per la noblesa i els reis, es va convertir en un centre espiritual, d'estudis i de colonització del territori. La vida monàstica s'hi va mantenir, ininterrompudament fins el 1835. 
Època: Fundat el 1150 i establert a Santes Creus a partir del 1160, passà per diverses etapes glorioses fins que l’any 1835 es produí l’exclaustració definitiva dels monjos.
Usos: Actualment és l’únic monestir de la Ruta del Cister que no té vida monàstica.
Fets rellevants: L'església, de sòbria i imponent arquitectura, té les tombes reials de Pere el Gran i de Jaume II i la seva esposa Blanca d'Anjou, així com la del gran almirall Roger de Llúria. També destaquen els vitralls cistercencs i gòtics i un retaule barroc de Josep de Tremulles. Hi destaca, també, la sala capitular, l'escriptorium, el gran dormitori dels monjos i el claustre gòtic (s. XIV) atribuït a l'anglès Reinart des Fonoll.

T'agrada?

Recomanaries la pàgina? La teva recomanació ha sigut desada!

Valoració actual: Recomanat (basat en 10 opinions)

Monestir de Santes Creus - Claustre

Panoràmica esfèrica

Monestir de Santes Creus - Claustre
Monestir de Santes Creus - Església

Panoràmica esfèrica

Monestir de Santes Creus - Església
Monestir de Santes Creus - Sala Capitular

Panoràmica esfèrica

Monestir de Santes Creus - Sala Capitular
Fes-ho córrer!

Comparteix a Facebook Comparteix a Twitter Comparteix a Myspace Comparteix per correu electrònic

Altres fotos

Santes Creus 5 - Per "Quirze Grifell"Santes Creus (3) - Per "calafellvalo"Santes Creus (2) - Per "calafellvalo"Santes Creus - Per "calafellvalo"Santes Creus - Per "( Tomàs )"Santes Creus - Per "ExploraTgn.cat"Santes Creus - il chiostro - Per "Fabrizio Pivari"Santes Creus - Per "agueda_galimany"Santes Creus. Antic escriptori, després celler - Per "Monestirs Puntcat"Santes Creus - Per "Fabrizio Pivari"Santes Creus - Per "Gargomo ( José Luis )"Santes Creus (4) - Per "calafellvalo"