Vil.la romana dels Munts


A l'època romana, les grans vil.les del camp no eren tan sols llocs d'oci i esbarjo, sinó que també eren centres de producció agrícola i ramadera. L'agricultura va ser una de les claus de la riquesa de la societat romana. La Vil.la romana dels Munts és una important vil.la situada al municipi d'Altafulla, a uns 10 quilòmetres a l'Est de Tarragona, sobre un petit turó a la vora de la platja.
[ llegir ↓ ]

A l'època romana, les grans vil·les del camp no eren tan sols llocs d'oci i esbarjo, sinó que també eren centres de producció agrícola i ramadera. L'agricultura va ser una de les claus de la riquesa de la societat romana.

La Vil·la romana dels Munts és una important vil·la situada al municipi d'Altafulla, a uns 10 quilòmetres a l'Est de Tarragona, sobre un petit turó a la vora de la platja.

Gràcies a les dades arqueològiques disponibles, se sap que la primera ocupació va tenir lloc a mitjans de segle I dC. Però tot sembla indicar que el gran moment constructiu correspon a mitjans del segle II dC, quan la vil·la va quedar perfectament estructurada a partir d'una planificació i una escenografia complexes.

L'any 260 va patir un incendi que va destruir gairebé tots els edificis que la composaven. És en aquest moment quan té lloc una reconstrucció i reocupació de la vil·la, la qual va ser abandonada, definitivament, a començaments del segle V.

La Vil·la romana dels Munts es va situar sobre una petita elevació del terreny que queia suaument cap al mar i que permetia controlar tot el territori pròxim. A la part més alta d'aquest turó hi havia unes cisternes d'emmagatzematge d'aigua i al llarg del pendent s'hi trobava la zona residencial. S'han descobert una sèrie d'estances, al nucli central de la vil·la, articulades al voltant d'un passadís porticat en forma de L. Com a curiositat destacarem que el costat curt d'aquest passadís estava cobert de mosaic. Nombroses parets i sostres eren decorats amb riques composicions pictòriques.

En total s'han comptabilitzat tres termes que van formar part de la Vil·la dels Munts. Les que s'han conservat millor han estat les anomenades inferiors, bastides en dues grans fases: la de construcció i la de monumentalització. Aquí s'hi observen els vestuaris, les piscines d'aigua freda i aigua calenta, la zona d'aigües tèbies, una sauna, latrines i els forns que permetien escalfar les dependències i l'aigua.

A les termes, a més dels mosaics pavimentals, les parets de les piscines encara conserven significatives traces dels revestiments amb plaques de marbre. Un conjunt termal més petit ha quedat cobert parcialment per les aigües del mar, ja que es troba dins la mateixa platja d'Altafulla.

Els elements que s'han recuperat a través de les excavacions ens demostren la magnitud del complex agricultor. La riquesa de les estàtues, pintures, paviments, mosaics i columnes de marbre no han deixat cap dubte sobre el luxe de les instal·lacions. De fet, per comprendre aquesta opulència caldria relacionar Els Munts amb la residència del Governador de la província d'Hispania Citerior: Caius Valerius Avitus.

Les tasques d'excavació sistemàtica del conjunt no van començar fins els anys 60, però ja va ser al segle XVI quan va ser reconegut com a jaciment romà.

El complex dels Munts conserva importants estructures, elements arquitectònics, escultures, mosaics i pintures que poden ser visitades, actualment, i als estius s'hi acostumen a fer visites escenificades.

[Pujar ↑]

Àudios

Veure aquest punt a mapes.tinet.cat

Cercar

 

Resum

Característiques: Situada al terme municipal d'Altafulla, a uns deu quilòmetres de Tarragona, sobre un petit turó a la vora de la platja. La vil·la dels Munts mostra una zona residencial romana luxosa del segle II dC a Tàrraco.
Època: Se sap que ja s'habitava a mitjans de segle I dC. Però tot sembla indicar que el gran moment constructiu correspon a mitjans del segle II dC.
Usos: La sumptuositat dels Munts -no gens habitual en la resta de vil·les de l'àrea al voltant de Tàrraco- al fet que fos la residència del Governador de la provincia Hispaniae citerioris de la qual Tàrraco era la capital.
Fets Rellevants: Bona part de les estances de la vil·la estaven pavimentades amb mosaics policroms i les seves parets i sostres decorats amb riques composicions pictòriques. Forma part del conjunt de Tàrraco declarat Patrimoni de la Humanitat per la Unesco.

T'agrada?

Recomanaries la pàgina? La teva recomanació ha sigut desada!

Aquesta pàgina encara no ha estat valorada. Participa i valora'l!

Fes-ho córrer!

Comparteix a Facebook Comparteix a Twitter Comparteix a Myspace Comparteix per correu electrònic

Altres fotos

Habitaciones - Per "ovando"Euterpe, musa de la música - Per "Sebastià Giralt"Maqueta de la vil.la romana dels Munts (1) - Per "Sebastià Giralt"Mosaico romano - Per "ovando"Una petita Pompeia catalana / A tiny catalan Pompeii - Per "SBA73"Villa romana de Els Munts - Per "calafellvalo"Catalunya - Tarragonès - Per "Jaume Meneses"Catalunya - Tarragonès - Per "Jaume Meneses"