Vil.la romana i mausoleu de Centcelles


La Vil.la residencial romana de Centcelles es troba al municipi de Constantí, a uns 7 quilòmetres de Tarragona, riu Francolí amunt. El conjunt de restes de Centcelles corresponen a un terreny romà d'explotació agrícola. L'agricultura formava part de la base de la riquesa en la societat romana i s'organitzava en vil.les (el que avui dia entenem com a pobles).
[ llegir ↓ ]
Les propietats agràries de l'època romana estaven compostes per tres parts clarament diferenciables: els camps de conreu, la zona de treball i la part residencial.

El mausoleu és un massís cúbic coronat per un cos octogonal més modern. Segons algunes hipòtesis, podria ser el sepulcre de Constant, el fill més jove de Constantí el Gran. Construït ja en plena decadència urbana de l'imperi, amb invasions germàniques i la progressiva implantació del cristianisme, es produeix l'emigració de nobles cap a la ruralització.

L'element més espectacular de la Vil·la de Centcelles és un mausoleu paleocristià que es va establir sobre l'estructura a mitjans de segle IV. Es tracta d'una tomba monumental de planta circular interna i de planta quadrangular a l'exterior. Consta de dues estances, on la sala principal conté una petita cambra funerària per a rebre el cos del difunt.

L'element que atrau més interès és la cúpula, ja que encara conserva alguns mosaics espectaculars. Aquests mosaics han estat restaurats per l'Institut Arqueològic Alemany i avui en dia, encara són objecte de debat entre els millors especialistes del sector.

La Vil·la romana de Centcelles ha patit diverses transformacions al llarg del temps. Gràcies a les excavacions que s'hi han fet es poden esbrinar algunes dades significatives. Entre els segles I i III dC es va construir un establiment de reduïdes dimensions i altres estructures que van ser eixamplades al segle III dC. Al segle IV es va edificar una nova vil·la porxada i dues termes.

Les termes responien als típics banys d'aigua freda, tèbia i calenta. A banda de les termes, les vil·les també disposaven de menjadors, sales de reunió i de recepció de visites, etc. I és que cal tenir clar que, com ja hem dit abans, les vil·les eren autèntics pobles on la vida anava estretament lligada a l'agricultura. Ara bé, el luxe i les comoditats de cadascuna, depenien del poder econòmic del seu propietari.

La zona rústica del complex era formada per les habitacions dels esclaus que treballaven la terra, dels artesans i dels encarregats. A més hi havia els magatzems de les eines agrícoles i dels productes. Els estables del bestiar i els trulls per premsar el raïm també es trobaven en aquesta part de la vil·la.

[Pujar ↑]

 Els vídeos

Centcelles - En el interior
Autor: iamparq
Duració: 02:43

Àudios

Veure aquest punt a mapes.tinet.cat

Cercar

 

Resum

Característiques: L'element més espectacular de la Vil·la de Centcelles és un mausoleu paleocristià que es va establir sobre l'estructura a mitjans de segle IV. Es tracta d'una tomba monumental de planta circular interna i de planta quadrangular a l'exterior.
Època: El mausoleu paleocristià correspon a la meitat del segle IV. La Vil·la romana de Centcelles ha patit diverses transformacions al llarg del temps. Entre els segles I i III dC es va construir un establiment de reduïdes dimensions i altres estructures que van ser eixamplades al segle III dC. Al segle IV es va edificar una nova vil·la porxada i dues termes.
Usos: La vil·la era un autèntic poble amb la vida lligada a l'agricultura. Hi havia una zona rústica amb amb habitacions per als esclaus que conreaven la terra i altres persones que treballaven. També hi havia magatzems, estables, unes termes,
Fets rellevants: El mausoleu és un dels monuments romans conservats més importants dels Països Catalans i de la península Ibèrica, amb mosaics d'excepcional valor.

T'agrada?

Recomanaries la pàgina? La teva recomanació ha sigut desada!

Valoració actual: Recomanat (basat en 1 opinions)

Fes-ho córrer!

Comparteix a Facebook Comparteix a Twitter Comparteix a Myspace Comparteix per correu electrònic

Altres fotos

Catalunya - Tarragonès - Per "Jaume Meneses"P1080321 Hipocaustum - Per "calafellvalo"CENTCELLES VILA ROMANA 1 - Per "sargantanaverda"Mausoleu de Centcelles - Per "Plug-in"Centcelles, Spain - Per "Rien Bongers"Villa romana de Centcelles - Per "Costa Dorada"Mausoleu de Centcelles 3 - Per "joanhilari"Vil.la romana de Centcelles - Per "Lillibit"Mosaico 21 Centcelles. - Per "Bizantine"