L'Arc de Berà


L'Arc de Berà és un monument honorífic situat al municipi de Roda de Berà, a uns 20 quilòmetres al nord de Tarragona. Entre els monuments de les seves característiques és un dels més important situat a la província. L'Arc deu la seva construcció a Luci Licini Sura. L'Arc deu la seva construcció a Luci Licini Sura, que va ser qui, gràcies al seu testament, va pagar les despeses que va suposar l'edificació. Les dades que s'han trobat sobre aquest ciutadà romà ens diuen que, probablement, va desenvolupar un important càrrec a l'administració. A més, es creu que formava part de la tribu Sèrgia, pel que fa pensar que no era originari d'Hispania. Per les característiques que respon l'arquitectura del monument se situa durant l'època del regnat d'August, cap a l'any 13 abans de Crist.
[ llegir ↓ ]
Tècnicament, es tracta d'un arc senzill constituït per un cos central sobre un alt podi. Disposa d'una sola obertura en arc de mig punt que el prolonga un entaulament clàssic format per arquitrau, fris i cornisa. Està decorat per vuit pilastres estriades rematades amb capitells corintis propis de l'època.

L'Arc de Berà va ser construït per carreus de pedra locals, procedents d'una pedrera propera anomenada de n'Elies. El treball va consistir en unir els carreus en sec i amb grapes de fusta d'olivera. La seva composició total és de 12,28 metres d'alçada. Amb tot, cal tenir en compte que al llarg de la seva història ha patit diferents transformacions.

Curiosament, a l'entaulament de l'arc s'ha trobat una inscripció al·lusiva a la restauració del monument que diu: Ex testamento L(uci) Licini L(uci) f(ilii) Serg(ia tribu) Surae consacratum.

Se suposa que va ser dedicat a August o a personificacions de les seves virtuts. La seva construcció va servir per marcar els límits territorials que depenien de Tarraco. De fet, va ser el mateix emperador August, qui va promoure la reforma viària; d'aquí el nom de Via Augusta.

La restauració que s'ha fet darrerament, ha permès millorar el coneixement tant científic com històric sobre l'arc i el seu aspecte original. Aquest conjunt d'avenços van ser exposats al Museu Arqueològic de Tarragona el maig de 1998.

Per poder contemplar la magnitud del monument, cal desplaçar-se fins a Roda de Berà. Localitzar-lo no és complicat, ja que es troba tot just a la carretera nacional 340, sobre el traçat de l'antiga Via Augusta.

No fa massa anys, la carretera encara passava per sota l'Arc. Avui dia, però, s'ha aïllat en una glorieta que ha de ser rodejada pels vehicles, per tal de conservar-ne millor el seu estat. L'Arc de Berà, s'ha convertit en un dels monuments que més s'ha utilitzat com a element representatiu de l'antiga ciutat de Tarraco.

[Pujar ↑]

Àudios

Veure aquest punt a mapes.tinet.cat

Cercar

 

T'agrada?

Recomanaries la pàgina? La teva recomanació ha sigut desada!

Valoració actual: Poc recomanat (basat en 3 opinions)

Fes-ho córrer!

Comparteix a Facebook Comparteix a Twitter Comparteix a Myspace Comparteix per correu electrònic