Casa Navàs


Casa Navàs és una de les obres mestres del modernisme català. La història de la seva construcció es remunta a l'encàrrec d'un ric comerciant de teixits reusenc, Joaquim Navàs, que va encomanar a Lluís Domènech i Montaner l'edificació d'una botiga i un habitatge en una de les cantonades de la Plaça Mercadal de Reus.
[ llegir ↓ ]

Casa Navàs és una de les obres mestres del modernisme català. La història de la seva construcció es remunta a l'encàrrec d'un ric comerciant de teixits reusenc, Joaquim Navàs, que va encomanar a Lluís Domènech i Montaner l'edificació d'una botiga i un habitatge en una de les cantonades de la Plaça Mercadal de Reus.

Cinc anys va necessitar l'arquitecte per a aixecar un edifici que, gràcies a la imaginació plasmada, es convertia en un immoble extraordinari.

Domènech i Montaner va tenir un pressupost il·limitat per alçar Casa Navàs i és per això que la seva arquitectura ha esdevingut un autèntic emblema de la ciutat.

Al llarg dels anys ha estat una de les icones més significatives del comerç i el turisme del Baix Camp. Aquest conjunt arquitectònic sovint ha estat identificat amb Casa Rull i amb la Fonda España de Barcelona. Amb tot, el que ha fet situar a Casa Navàs com un autèntic referent ha estat la incorporació de les noves tecnologies del moment, com el telèfon, un muntacàrregues, una cuina, un sistema d'enllumenat de gas, etc.

Pel que fa a l'edificació del conjunt, val a dir que van ser nombroses les mans que hi van participar. Gaspar Homar, un ebanista de prestigi, es va encarregar de dissenyar el mobiliari i tots els elements de marqueteria necessaris: llums de llautó, penja-robes, cadires, etc.

De la decoració dels mosaics i vitralls se'n va ocupar Jeroni Granell, sobre els dibuixos que havia elaborat el mateix ebanista. Hipòlit Montseny, un fabricant reusenc, se'n va encarregar de la confecció de les rajoles. A Tomàs Berguedà, pintor local, se li van encomanar els estucats i les pintures murals.

Pere Munné va actuar com a contractista i, a més a més, es va comptar amb la col·laboració del picapedrer Pau Bartolí i del ferrer Martí de Vila-seca.

De l'interior se'n destaca la seva lluminositat i amplitud. Amb tot, una de les parts de la casa que més destaca sobre el conjunt és l'escala principal. Aquesta obra va ser una aportació de l'aprenent Alfons Juyol, que va saber plasmar l'harmonia existent entre el marbre i el mosaic.

De les principals funcions que va cobrir Casa Navàs cal ressaltar l'antiga botiga de teixits que hi havia a la planta baixa. El primer pis va ser destinat, durant molts anys, a la consulta del doctor Nolla.

Una de les anècdotes que s'expliquen al voltant d'aquesta construcció modernista és la destrucció de la part superior de l'angle de la façana. Els bombardejos de la Guerra Civil espanyola van malmetre una torre molt estilitzada que s'enlairava en una de les puntes de l'edifici.

Fins avui dia, però, Casa Navàs ha conservat de manera satisfactòria gairebé tots i cadascun dels seus elements.

[Pujar ↑]

 Els vídeos

Entrevista amb Conxa Packard, descendent de la Casa Navàs
Autor: TINETxarxa
Duració: 06:30

Visita a Casa Navàs
Autor: rafelllevat
Duració: 03:28

Àudios

Et pot interessar

  1. Gaudí Centre Gaudí Centre
  2. Conxa Packard - La Casa Navàs Conxa Packard - La Casa Navàs

Els enllaços

Veure aquest punt a mapes.tinet.cat

Cercar

 

Resum

Característiques: Una de les obres més importants de Lluís Domènech i Montaner a Reus, per la seva riquesa artística i per incloure en el seu moment les ultimes tecnologies de l'època.
Època: La casa fou construïda entre els anys 1902 i 1907 i es pot considerar una de les obres mestres del modernisme català.
Usos: Des de la seva construcció, la part inferior alberga un comerç textil (que encara avui conserva els elements de l'època) i la part superior, l'habitatge familiar dels propietaris.
Fets rellevants: En els bombardejos a la ciutat durant la Guerra Civil espanyola part de la façana va quedar malmesa amb la destrucció d'una petita torre molt estilitzada que figurava a la cantonada de la casa.

T'agrada?

Recomanaries la pàgina? La teva recomanació ha sigut desada!

Valoració actual: Molt recomanat (basat en 37 opinions)

Fes-ho córrer!

Comparteix a Facebook Comparteix a Twitter Comparteix a Myspace Comparteix per correu electrònic

Altres fotos

Cal Navàs (Pl. Mercadal)
Magnífica foto de la guapa del Mercadal, és a dir, de la Casa Navàs.
De la foto en desconec la data, tot i que és evident que està feta abans de la guerra.
Font: Ajuntament de Reus (www.reus.cat) - Per "erdrag.fotosantigues"Pl. Mercadal (cal Navàs en construcció)
Curiosa imatge de la casa Navàs en construcció.
L'empedrat i els llums de la plaça, immòbils al pas del temps.
L'arc que veiem a la dreta, el va instigar la Cambra de Comerç de l'època, per honorar la visita del Rei d'Espanya. Altres carrer de Reus van aixecar altres arcs semblants, com ara el de Sant Joan.
Data de la foto: any 1904
Font: Fototeca Històrica Consueta
Font original: Arxiu Eduard Borràs Sotorra de la Fototeca de Reus - Per "erdrag.fotosantigues"Casa Navàs detall - Reus - Per "ExploraTgn.cat"casa navàs, reus - Per "josep mª nolla"Entrada Casa Navàs. - Per "www.jordiarmengol.net (Xip)"Casa Navas Reus 2 - Per "SERGI cl"reus 649 - Per "likamccuntz"reus 632 - Per "likamccuntz"reus 076 - Per "likamccuntz"