Casa Gasull


Casa Gasull és un edifici projectat per Lluís Domènech i Montaner per encàrrec de Pere Gasull i Roig, un comerciant de Reus que exportava oli d'oliva. La casa va ser projectada entre els anys 1911 i 1912.
[ llegir ↓ ]

Casa Gasull és un edifici projectat per Lluís Domènech i Montaner per encàrrec de Pere Gasull i Roig, un comerciant de Reus que exportava oli d'oliva. La casa va ser projectada entre els anys 1911 i 1912.

Juntament amb la Casa Rull, el Dispensari Antituberculós i el Mercat Central conformen un conjunt d'edificis de la mateixa època concentrats a la mateixa zona. Tots ells reuneixen els elements més característics dels corrents modernista, noucentista, racionalista i l'estil del segle XVIII.

L'aspecte més rellevant de Casa Gasull és el seu estil arquitectònic, ja que es troben tan elements modernistes com noucentistes. El tractament és el de palauet neoclàssic pel que es refereix als temes d'inspiració mitològica i en la manera d'utilitzar el mosaic. El corrent noucentista es basa en aquell estil que va succeir el modernisme català entre 1910 i 1930.

El tractament noucentista, en el seu estat més pur, s'aprecia en les simplificacions de les pilastres, en els balustres i en els capitells. L'estructura de les façanes és clarament noucentista, sobretot per la sobrietat pròpia d'aquest estil.

En canvi, el corrent modernista es pot veure present en els decorats que s'hi troben a la façana: ja sigui per la ceràmica o bé pel ferro forjat. Cal tenir present que l'ornamentació és una de les característiques clau del modernisme.

Casa Gasull ha destacat per ser un d'aquells edificis que combinaven l'habitatge dels propietaris, als pisos superiors, i la zona industrial a la part baixa de la construcció. Es creu que va tenir fins a uns 1000 metres quadrats de magatzem per al comerç.

Actualment, passejant pels carrers de Reus, podeu veure Casa Gasull al carrer de Sant Joan.

[Pujar ↑]

Àudios

Et pot interessar

  1. Gaudí Centre Gaudí Centre

Els enllaços

Veure aquest punt a mapes.tinet.cat

Cercar

 

Resum

Característiques: Dissenyada per Lluís Domènech i Montaner, Casa Gasull destaca pel seu estil arquitectònic que barreja tant elements modernistes (que es reflacteix en els petits detalls, sobretot en relació a la ceràmica i la forja) com noucentistes (per la sobriadesa de la mateixa estructura de la casa).
Època: Construït l'any 1911, un deu anys després que la Casa Rull, que es troba just al costat.
Usos: Edifici que combina l'habitatge dels propietaris, en la part superior, i la zona industrial (oli d'oliva), a la part inferior.

T'agrada?

Recomanaries la pàgina? La teva recomanació ha sigut desada!

Aquesta pàgina encara no ha estat valorada. Participa i valora'l!

Fes-ho córrer!

Comparteix a Facebook Comparteix a Twitter Comparteix a Myspace Comparteix per correu electrònic

Altres fotos

Casa Gasull - Per "Nicolas Moulin (Nimou)"Gasull. - Per "www.jordiarmengol.net (Xip)"Casa Gasull. - Per "www.jordiarmengol.net (Xip)"