TINET ja és .cat

font: Montse Jaraba

publicat: 14-05-2007

TINET.cat arriba a la Xarxa

El nou domini Tinet.cat es va fer accessible a la Xarxa a les dues de la tarda del dimarts, dia 14 de febrer. La Xarxa Ciutadana de les comarques de Tarragona va convertir-se en una de les primeres en fer-se visible amb el .cat a Internet.

La Xarxa Ciutadana havia pogut fer la sol·licitud en la primera fase del procés, en tant que entitat amb especial vocació en la promoció de la llengua i la cultura catalanes, al costat d'entitats de caire cultural, universitats, escoles, mitjans de comunicació i administracions públiques amb competències sobre territoris on el català és llengua pròpia.

Segons el director de l’Organisme Autònom per a la Societat de la Informació, Enric Brull, "la consecució per a TINET del domini que identifica la comunitat lingüística i cultural catalana a Internet representa una fita històrica i el resultat lògic d’una llarga trajectòria al costat de la realitat social, cultural i lingüística dels ciutadans de les nostres comarques i del nostre país".

La llengua catalana és des del naixement de la Xarxa Ciutadana el seu vehicle d’expressió. La tasca de TINET com a transmissor eficaç dels nostres trets identitaris i culturals ha esta reconeguda, com ho demostra l’obtenció del Premi Nacional d’Internet, concedit l’any 2002 per la Generalitat de Catalunya. Més enllà d’aquestes consideracions, segons Enric Brull, "aquesta fita representa donar resposta i satisfacció als tinetaires que han mostrat reiteradament la seva sensibilitat cap el reconeixement a la Xarxa del domini que identifica la nostra llengua i la nostra cultura". En l’actualitat són més de 20.000 els usuaris de TINET que disposen d’un compte de correu.
 

vilawebEls mitjans de comunicació digitals, com Vilaweb, van fer-se ressó, de manera inmediata, de l'arribada de Tinet.cat a la Xarxa. TINET va ser, juntament amb la web de la Generalitat, de les primeres a ser accessible a Internet.

1.600 dominis .cat en menys de 24 hores
La Fundació puntCAT va rebre 1.600 peticions de dominis entre dilluns, dia 13 de febrer a les cinc de la tarda i dimarts, dia 14, a dos quarts de tres del migdia. 'El primer dia de registre es pot qualificar per tant, d'èxit rotund', va assegurar a la Fundació. Segons ha matisat la Fundació, aquesta xifra, però, correspon a sol·licituds de domini que la Fundació puntCAT revisa una per una per veure si compleixen tots els requisits del període de llançament.

Alguns d'aquests dominis donen servei i proveeixen de correu a milers d'usuaris (és el cas, per exemple dels dominis tinet.cat o xtec.cat ). També han entrat entre aquests noms molt populars a Internet com google.cat i yahoo.cat.

Dimarts, dia 14 de febrer ja hi havia més de 100 dominis activats. La primera fase del període de llançament està reservada a entitats que tinguin una especial vocació per a la promoció de la llengua i/o la cultura catalanes. D'aquesta manera, entre aquests primers cent dominis hi ha una gran presència d'universitats (UdL.cat, URV.cat, URL.cat, UVIC.cat), alguns instituts i col·legis, mitjans de comunicació (vilaweb.cat, rac105.cat, regió7.cat, avui.cat, flaixtv.cat, tvmanresa.cat), ajuntaments (ajuntamentdelleida.cat, sbg.cat, ajuntamentdebarcelona.cat, ajsitges.cat), serveis de l'administració (meteocat.cat, infocat.cat, copca.cat), editorials i escriptors (angleeditorial.cat, màriusserra.cat, mercerodoreda.cat), institucions culturals (iec.cat, cccb.cat).