Un llarg camí coronat amb èxit

font: Montse Jaraba

publicat: 14-05-2007

L'empenta i el treball de l'associació puntCAT

El Consell d’Administració d’ICANN va aprovar, el passat 16 de setembre, de forma definitiva, el domini .cat. La Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) -que és l’entitat responsable de la coordinació del sistema de noms de domini a Internet- va confirmar en aquella data que la candidatura presentada per l’Associació puntCAT per a la creació d’un domini propi per a la comunitat lingüistica i cultural catalana a Internet satisfeia tots els criteris establerts i va autoritzar l’existència del .cat com a nou domini d’Internet. També va aprovar el corresponent acord que regula el seu funcionament. Va ser el principi d'una fita històrica que va culminar el dia 14 de febrer amb la visualització a la Xarxa dels primers dominis .cat. Entre els primers, hi havia TINET.cat.

El domini .cat representa dins d'Internet els usuaris que s’expressen en català i serveix per a ressaltar a nivell mundial l’existència de la cultura catalana. De fet aquest domini és el primer que representa a nivell global un grup lingüístic i cultural, un fet excepcional del qual la nostra cultura pot estar legítimament orgullosa.

La feina perseverant de l'Associació puntCAT
L’Associació puntCAT va presentar el 16 març de 2004 la candidatura per obtenir el domini .cat, per a la comunitat lingüística i cultural catalana. Aquest fet es va produir en el marc del procés de sol·licitud de nous dominis anomenats patrocinats (sponsored en anglès, és a dir, per a comunitats definides, no d’ús genèric com el “.com”) que va convocar l’ICANN el primer trimestre de 2004. En aquest mateix procés es varen presentar nou candidatures més, de les quals tres més ja han estat definitivament aprovades i altres tres són en fase de negociació

L’Associació puntCAT es va crear el 23 de novembre de 2001 després d’alguns mesos de preparació i va treballar al llarg de quatre anys per a aconseguir l’èxit que, finalment el passat 16 de setembre veia la llum pública amb l'acord de l'ICANN. La visualització de l'èxit ha arribat definitivament amb l'aparició i la difusió del domini a la Xarxa, aquest 14 de febrer de 2006.

Un ampli suport social

L’Associació puntCAT va tenir el suport, des de bon principi per les més de 90 entitats membres l'entitat, que representen els usuaris catalanoparlants d’Internet, no només del Principal, el País Valencià, les Illes, la Franja, Andorra, la Catalunya Nord o l’Alguer,sinó també de totes aquelles ciutats i països del món on hi ha parlants del català.
La seva presència, diversitat, representativitat i grau de compromís i complicitat amb el projecte van ser un factor clau en el procés d’avaluació i va ajudat a fer entendre que el català és també una llengua global, fet que queda remarcat amb el nou domini, que té validesa arreu del món.

L’associació puntCAT estàva formada per entitats i no per persones físiques, amb l'objectiu de ser representativa de la societat civil de llengua i cultura catalana, i per això en formaven part un nombrós grup d’entitats heterogènies de foment de la llengua i cultura catalanes, tals com associacions d’escriptors o d’editors, promotors culturals, associacions professionals i tecnològiques, col.legis professionals, empreses, federacions i consorcis de mitjans de comunicació, casals catalans, entitats catalanístiques, fundacions culturals...

Les entitat fundadores van ser: l'Institut d'Estudis Catalans, la Corporació Ctalana de Ràdio i Televisió i el Capítol Català de la Internet Society.

Més de 68.000 adhesions a la campanya

L'associació també va comptar amb el suport de les més de 68.000 persones, entitats i empreses que van adherir-se a la campanya de suport a la candidatura a través del web www.puntcat.org. El nombre d’adhesions aconseguit va constituir una fita impressionant, comparada amb qualsevol altra candidatura presentada fins el moment a l’ICANN i va servit per a demostrar, sense ombra de dubte, l’interès dels internautes en llengua catalana per tenir un domini que els identifiqués a nivell global dins la xarxa.

L’Associació puntCAT va donar pas a la Fundació puntCAT, que ara és l'encarregada de gestionar el Registre de dominis .cat.