TINETjornada Continguts audiovisuals i mòbils de darrera generació

font: Amadeu Roig

publicat: 29-12-2006

Els ponents i les intervencions

Per a aquells que vau assistir a la TINETjornada i esteu interessats en recuperar les presentacions de les ponències i per a tots aquells que no hi vau assisitir però voleu conèixer el contingut de la TINETjornada aquesta secció incorpora els perfils dels ponents i la documentació que van utilitzar per fer les seves intervencions.

Jordi Ortiz

Enginyer en Telecomunicacions i Màster en Comunicacions Mòbils per l'Universitat Politècnica de Catalunya. Master in Business Administration per l'EAE. Entre els anys 2001 i 2005 treballant com a responsable de planificació i projectes d'integració i interconnexió de xarxes mòbils terrestres (GSM/GPRS/3G & WLAN) i xarxes mòbils per satèl·lit a France Télécom R&D a Paris.

Representant de FTR&D a la ETSI i ASMS-TF per l'estandarització de xarxes mòbils per satèl·lit. Des de l'any 2005 membre de l'equip Data Sales Program a l'Unitat de Negocis d'Empresa de Vodafone, introduint productes de dades i innovadors a la cartera de productes a la força comercial de gestors de grans comptes de Vodafone.

En el decurs de la primera ponència, Jordi Ortiz, tècnic de dades de la companyia Vodafone, va analitzar les possibilitats a curt i mig termini dels terminals mòbils de darrera generació en dues vessants: la possibilitat d’una connexió a Internet a qualsevol lloc amb un ample de banda igual o superior a l’ADSL i l’ús d’aquests aparells per navegar per Internet. Ortiz va assenyalar que les dades s’han convertit, per sobre de la veu, en el protagonista de les transmissions a través de terminals mòbils i que el repte és millorar la connectivitat a ADSL mòbil, a través dels ordinadors portatils, i per tant, aconseguir la mobilitat de la banda ampla.

VODAFONE
Vodafone España és la segona operadora de telefonia mòbil a l'Estat espanyol amb una cartera de 12,4 milions d'euros. És filial de Vodafone Group (té la seva seu a Newbury, al Regne Unit), amb presència a 27 països, repatits en els cinc continents. És la major companyia europea per capitalització bursàtil i una de les deu majors de tot el món.

Prèviament coneguda com a Airtel Móvil, la companyia es constitueix a l'Estat espanyol el 1994 i el seu servei de mòbils de segona generació va ser llançat l'octubre de 1995.El nom de Vodafone prové de VOice-DAta-FOne (telèfon de dades i veu), que va ser escollit pel fundador de la companyia, un anglès amb una gran visió de futur que va intuir que en uns anys les dades serien els elements fonamentals de les telecomunicacions futures.

Artur Serra

Adjunt de Direcció dela Fundació i2CAT des del 2003. Responsable de Projectes internacionals. Doctor en Antropologia per la Universitat de Barcelona i amb un gran bagatge en la seva experiència investigadora.

Participa 2001-2005: Projectes Opera Oberta, e-Gaudi, Forum Obert, Xarxa Audio-visual de Catalunya; 1999-2003: Membre promotor del projecte de recerca i2CAT; 1997-2003: Membre fundador del Centre d'Aplicacions de Internet. UPC; 1995-98: Membre investigador del Grup de Sistemes Distribuits. Departament d'Arquitectura de Computadors. UPC. Projectes Epitelio Telematics Application against Social Exclusion, (1996-98), Projecte COMIC (1995); 1990-1993: Treball d'investigació a Carnegie Mellon University. School of Computer Science; 1992: Tesis Doctoral “Design Culture”. Antropologia Cultural. Departament d'Antropologia Social. Universitat de Barcelona.
Des les seves publicacions assenyalar: 2004. Serra.A. The Internet of Cultures. Digital Heritage Exchange. Korea.Srept 7th. www.i2cat.net/i2cat/ImgsPortal/FitxerContingut392.ppt; 2000. Serra, A. (2000). Next Generation Community Networking: Futures for Digital Cities, Digital Cities, Lecture Notes in Computer Science, 1765. Berlin: Springer- Verlag, pp. 45-57; 1997. Serra, A. 1997. BCNet, a metropolitan Community Network against social exclusion. Paper presented to the ECN'97. Proceedings of the First European; Community Networking Conference. Milano. July 3-5. http://www.bcnet.upc.es/ecn97; 1996. Navarro, L, Rodriguez, G, Serra,A. The InterMed Network: Changing Cultural Patterns with a Large-Scale Cooperative Internet Network in the Mediterranean. Proceedings of the INET'96. Montreal.June 24-28.

Artur, Serra va presentar la vessant social de la innovació tecnològica, a través del que s’anomena “living labs”, o laboratoris virtuals. Un concepte que ha de permetre una nova manera integradora de participació dels ciutadans en el procés d’innovació tecnològica. En aquest sentit, la implantació d’aquests projectes per experimentar en comunitats concretes les innovacions tecnològiques, ha de permetre als ciutadans adoptar un paper més actiu. El ponent va destacar, precisament, que TINET, la Xarxa Ciutadana, pot convertir-se en un un “living lab” clau imolt útil, que impliqui els ciutadans d’aquest territori.

I2CAT
i2CAT ve a resumir el lema Internet i Innovació Digital a Catalunya. És una fundació privada sense ànim de lucre, constituïda el setembre de 2003, que impulsa la recerca i la innovació en el nou escenari d'internet de segona generació. En formen part empreses privades, la universitat politècnica (UPC) i la Generalitat.

Els objectius que la defineixen són: promoure i fomentar el desenvolupament tecnològic de Catalunya; incentivar la recerca avançada en l'àmbit de les xarxes i les aplicacions de banda ampla; desenvolupar tecnologies d'Internet a Catalunya i generar plataformes de col•laboració entre el sector privat i el de la recerca universitària.

Fernando Izquierdo

Enginyer de Telecomunicació. MBA IESE. És un dels pioners en la introducció i desenvolupament de les noves tecnologies a l'Estat espanyol. Creador d'ISTEL, la companyia líder en solucions videotex a finals dels anys 80.

Consultor de Serveis d'Afegits d'Ericsson España, ha introduït els primers «Call-Center» i serveis de «Voice mail» a l'Estat espanyol. Posteriorment, ha estat director general de Nera Networks Espanya, líder mundial de xarxes ràdio en banda ampla. Finalment, és el fundador de mediaWeb Platform, primera empresa espanyola en prestar serveis multimèdia Internet i xarxes mòbils: webcasting, Canales IP-TV, Canales Mòbils TV, Portales Audiovisuales.

Fernando Izquierdo va explicar el desenvolupament de la nova web, la web 2.0. Sota el títol “Àmbit de continguts: aplicacions audiovisuals per terminals mòbils. La nostra experiència i les tendències actuals”, Izquierdo va dir que la web 2.0 es defineix per una participació més activa de l’usuari, “que abans tenia un paper més passiu”. Com a exemples d’aquesta nova web serveis va posar el de Napster, l’enciclopèdia Wikipedia i el fenomen dels Blocs.

MEDIAWEB
Plataforma que desenvolupa oportunitats de negoci al voltant de l'audiovisual digital a més d'iniciatives de comunicació a l'entorn de la Xarxa. És la primera plataforma espanyola independent que ofereix serveis d'allotjament, gestió, edició i difusió de continguts audiovisuals (web casting) alhora que ofereix solucions d'informació digital multimèdia per a l'empresa; e-learning personalitzat; comerç electrònic i broadcasting.