Enllaços relacionats

Tags relacionats...

terresdelebretortosa

Tortosa i Ulldecona

font: Becari Comunicació

publicat: 04-06-2007

Tradició i passió a les terres de l'Ebre

Tortosa

La Setmana Santa tortosina sempre ha tingut gran popularitat. Del ric ventall de tradicions que s’hi ha generat, algunes perduren i d’altres han quedat relegades a l’oblit.

Des del Dissabte de Passió fins al Dimecres Sant, se celebrava cada dia després de vespres, a l’altar Major de la Seu, la imponent cerimònia de l’adoració de la Vera Creu, anunciada al poble per tretze batallades de la campana Cinta. El sagrat Lignum Crucis amb què el sacerdot beneïa al poble era un reliquiari gòtic en forma de creu i amb fragments de la Vera Creu, regal que Benet XIII, conegut com a Papa Luna, féu a la nostra Catedral.

La Processó de la Passió que se celebra a Tortosa, coneguda més popularment com la Processó del Diumenge de Rams, per la data en què surt, és sens dubte l’acte més multitudinari i espectacular dels que conformen la Setmana Santa a la capital del Baix Ebre. Cal remarcar la singularitat d’aquesta processó que representa la Passió i mort de Crist de manera completa en una data inusual, el Diumenge de Rams.


Ulldecona

La Passió d'Ulldecona es va representar per primera vegada el 19 de març del 1955, amb el títol de "El drama de Jesús en cinc actes i trenta-un quadres", sota la direcció del seu creador, Josep Mª Rafí i Poblet, i 103 actors. La història podia haver acabat en una simple anècdota, ja que es van iniciar unes disputes amb l'Ajuntament que va acusar davant del Govern Civil que la gent de la Passió eren uns incapacitats, incompetents, no afins a les idees del Règim i que les representacions anaven en detriment de l'Estat i de l'església. Però les acusacions no van poder parar tot el que ja havia començat.

A causa de l'èxit que tenien les representacions, la directiva del Patronat de la Passió, l'any 1962 encarrega a l'escriptor i crític teatral Josep Mª Junyent i Quintana, la creació d'un nou llibret, més modern i d'acord amb els temps actuals. L'obra escrita en prosa i vers, en castellà, s'estrena el 1 de març de 1964 i encara es representa avui dia. La versió en català de la Passió no va començar la seva marxa fins a l'any 1984, quan la Diputació va assumir el cost de l'encàrrec, per a això va escollir a l'escriptor Jaume Vidal i Alcover, el text es va acabar en el 1989. I es va estrenar la setmana santa de l'any 1991.

El Patronat de la Passió participa de forma important en els actes litúrgics del Divendres Sant, que se celebren dins de la Setmana Santa a Ulldecona. Al matí, ben aviat, en la processó que va des de la Plaça Major fins a la muntanya del Calvari hi podem veure un pas vivent de la vida de Jesús, amb la participació de 10 armats, un actor interpretant a Jesús arrossegant la creu, un flagelador, la Verge Maria i acompanyants, i altres actors representant diversos papers. Quan la processó arriba al "Calvari", es fa un viacrucis, amb les dotze estacions i a l'acabar, es representen al cim de la muntanya uns quadres a l'aire lliure de la Passió.