Enllaços relacionats

Tags relacionats...

flixterresdelebre

Ascó i Flix

font: Becari Comunicació

publicat: 04-06-2007

Peculiaritats de la Ribera d'Ebre

Ascó

Les processons de diumenge de Resurrecció o diumenge de Pasqua, anomenades popularment Processons de l'Encontre -que normalment es celebren al matí i escenifiquen la resurrecció de Jesucrist- tenen, arreu de Catalunya, una gran diversitat en la seva posada en escena. La Processó de l'Angelet, una variant exclusiva d'Ascó, es una bona mostra.

Tot i portar el nom de "processó" la de l'Angelet no ho és. La processó de l'Angelet és una representació parateatral que té lloc el diumenge de Pasqua al matí, després de la missa major, a la plaça de l'Església d'Ascó. Aquesta representació, que es ve celebrant des de temps immemorial -la tradició oral es remonta a més d'un centenar d'anys- té per objectiu anunciar que Crist ha ressucitat. Tota l'escena discorre entre la música en directe d'una guitarra i un violí, que toquen una partitura composada especialment per a aquesta celebració per un músic local.

Al finalitzar la missa es situa a una banda de la plaça una imatge de la Verge i a l'altra el Santíssim Sagrament que surt de l'Església sota palis. Entre ambdúes bandes, una llarga catifa blanca. Aleshores, un nen del poble, sempre menor de 7 anys, vestit d'àngel i amb una bandera blanca, camina des de davant la Mare de Déu fins arribar davant la Custòdia del Santíssim, tot fent una sèrie de passos i reverències. Després fan el mateix les Filles de Maria, les nenes de la població que han fet la comunió l'any anterior i que porten un estandard de roba. Seguidament són els joves confirmats aquell any els que agafen la imatge de la Verge i la porten davant de Jesús Sagramentat. Finalment, els nens més petits del poble, de menys de 3 anys, es posen davant el Santíssim i mentre el mossèn beneeix a tots els presents, els nens tiren una pluja de pètals de flors a Nostre Senyor.


Flix
Dins del costumari tradicional de la vila de Flix, el Via Crucis o "Processó de les Creus", com es diu popularment, és una de les tradicions més antigues que actualment encara és molt participada per gran nombre de flixencs, ja visquin dins o fora vila.

Tots els Divendres Sants a les vuit del matí i amb la frescor dels primer dies de primavera, surt de l'església prioral la "Processó de les Creus". La confraria d'Armats i Samaritana obrint el seguici, les imatges de la Mare de Déu dels Dolors amb les set esclaves, el Sant Crist, portades per les diverses confraries, i tres noies representant a la Verònica, la Madalena i la Mare de Déu dels Dolors. Tota l'estona, fins arribar al Calvari, es canten "les jaculatòries" molt solemnement i en llatí.

En arribar al Calvari, es puja fins d'alt, fent l'exercici del Via Crucis recorrent les catorze estacions que es van trobant al llarg del camí. Cadascuna llegida per una persona diferent. Un cop a dalt del turó, tots plegats, girant la mirada cap el cementiri resen un respons per tots els difunts. Tot seguit es canta la Salve mirant en direcció a la Ermita del Remei, i torna cap a l'església entonant el tradicional "Cant de les Hores", amb un ramet de timó a la mà.

Com anècdota es pot dir, que és tanta la gent que participa en aquesta processó, que es nota un desfasament en el cant; ja que quant els homes, que van al davant, estan acabant de cantar alguna de les Hores, mentre les dones, que van darrera, encara estan entonant els "tres quarts". En arribar a l'església al voltant de les deu del matí, es col·loca el Sant Crist davant l'altar major i es passa a besar acabant així "les Creus".

Un altre acte únic de la Setmana Santa d'aquesta localitat de la Ribera d'Ebre es la Processó del "Encuentro" que es celebra el Diumenge de Pasqua amb la trencada del càntir.


Descarrega't el programa
Setmana Santa de Flix