Conjunt històric i monumental de Tortosa


La ciutat de Tortosa té un conjunt històric de notables dimensions que més enllà del seu recinte fortificat i els 3 monuments nacionals, es troba esquitxat per tot tipus de construccions i restes arquitectòniques d'especial interès.
[ llegir ↓ ]

La ciutat de Tortosa té un conjunt històric de notables dimensions que més enllà del seu recinte fortificat i els 3 monuments nacionals, es troba esquitxat per tot tipus de construccions i restes arquitectòniques d’especial interès. El casc antic està sotmès a un profund i llarg procés de recuperació integral, amb projectes tan espectaculars com obrir la catedral al riu Ebre mitjançant una gran plaça. Precisament la catedral és un dels monuments més espectaculars de la vila. L´actual seu gòtica substitueix un edifici anterior que s´inicià l´any 1158 i s´acabà vint anys més tard. L´edifici romànic no ha arribat fins als nostres dies.

L´actual catedral, iniciada al 1347, fou pensada i bastida segons les modes del segle XIV amb l´estil que anomenem gòtic i sota l´advocació de Santa Maria. També compta amb elements d’estil barroc i d’altres d’influència flamenca. La seva construcció es perllongà fins al segle XVIII. La façana principal, que resta inacabada, fou construïda dins l´estil barroc.

Un altre monument a destacar és el castell de la Suda, situat a l'antiga acròpolis romana. L'origen de la fortificació és de l'època àrab. Amb l'ocupació cristiana, el Castell farà la funció de presó pública de la ciutat. Es converteix es residència reial ja en temps de Jaume I. La construcció patirà fortes modificacioons als segles XV i XVII principalment a causa d'exigències militars de defensa. Durant la guerra civil fou objecte d'una greu destrucció. Actualment, molt restaurat, és Parador Nacional de Turisme.

No ens podem oblidar del call jueu, del que ja només queda el traçat d’alguns carrers, i del Convent de Santa Clara, pertanyent al corrent gòtic.

El patrimoni arquitectónic que la ciutat ha conservat, però, ultrapassa el món gòtic. El segle XVI deixà com a mostra les Escoles Reials: el Col.legi de Sant Jaume i Sant Maties, el Col.legi de Sant Doménec i la seva església. És sorprenent descobrir en escassos metres quadrats tres importants portalades renaixentistes.

El Parc de Teodor González, dissenyat dins la línia dels jardins romàntics amb trets modernistes, i els Jardins del Príncep, són dels espais verds més importants de la ciutat.

Per acabar, però no menys importants, els Palaus Despuig, Oliver i Capmany i el Pala Episcopal són també d’obligada visita, igual que les muralles, amb el portal del Romeu, un dels accessos més antics a Tortosa, remontant-se en els seus orígens a les muralles romanes de la ciutat.

[Pujar ↑]

Àudios

Veure aquest punt a mapes.tinet.cat

Cercar

 

T'agrada?

Recomanaries la pàgina? La teva recomanació ha sigut desada!

Valoració actual: Molt recomanat (basat en 10 opinions)

Fes-ho córrer!

Comparteix a Facebook Comparteix a Twitter Comparteix a Myspace Comparteix per correu electrònic