Moleta del Remei. Poblat Ibèric


La Moleta del Remei d'Alcanar, al Montsià, està situada en un petit puig a la vora de l'Ermita de la Mare de Déu del Remei. Es tracta d'un poblat ibèric costaner lligat a les rutes comercials de l'Ebre. Era un centre emmurallat del qual depenien els petits assentaments propers.
[ llegir ↓ ]

La Moleta del Remei d'Alcanar, al Montsià, està situada en un petit puig a la vora de l'Ermita de la Mare de Déu del Remei. Es tracta d'un poblat ibèric costaner lligat a les rutes comercials de l'Ebre. Era un centre emmurallat del qual depenien els petits assentaments propers. En ell hi viuria l'elit de la tribu que controlava els excedents de la zona, principalment cereals, i els intercanviava per productes de luxe amb diferents pobles de la Mediterrània.

Des de la Moleta es pot gaudir d'una fantàstica vista panoràmica sobre la costa i la desembocadura de l'Ebre, tal com feien els ibers fa 2.500 anys.

La importància del jaciment es fonamenta en el fet que és l'únic poblat de l'àrea sud de la Ilercavònia que presenta una seqüència ininterrompuda d'ocupació entre la segona meitat del segle VII aC i les darreries del segle II aC.

El sistema urbanístic de la Moleta està definit per un nucli tancat amb carrers de circumval·lació, habitatges de planta rectangular adossats a la muralla i diversificació d'usos i tipus d'espais: comunitaris i privats, cultuals, econòmics, polítics, etc. S'han trobat restes que demostren diverses activitats com l'emmagatzematge de cereals i lleguminoses, la mòlta de gra, la matança i esquarterament d'animals, el tissatge o la metal·lúrgia.

El canonge Matamoros ja parla d'aquest jaciment al 1922. Als anys 60 fou excavat per la Diputació de Barcelona i l'any 1979 fou declarat Monument Històrico-Artístic d'Interès Nacional. Des de 1985 en el jaciment s'han portat a terme un seguit d'intervencions arqueològiques realitzades per la Universitat de Barcelona. S'han realitzat treballs de rehabilitació i adequació a la visita pública. Actualment, el jaciment està gestionat pel Museu del Montsià i l'Ajuntament d'Alcanar.

[Pujar ↑]

Àudios

Veure aquest punt a mapes.tinet.cat

Cercar

 

T'agrada?

Recomanaries la pàgina? La teva recomanació ha sigut desada!

Aquesta pàgina encara no ha estat valorada. Participa i valora'l!

Fes-ho córrer!

Comparteix a Facebook Comparteix a Twitter Comparteix a Myspace Comparteix per correu electrònic