Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l'Ebre


El Centre d'Interpretació de Corbera d'Ebre és, per les seves dimensions, el més gran de tots el programats. Per aquesta raó i per la seva ubicació, a prop del Poble Vell de Corbera, esdevé l'eix vertebrador de tot el discurs expositiu contemplat en el projecte del Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l'Ebre i la base de partida de les rutes que se'n deriven.
[ llegir ↓ ]

Les intervencions programades per aquest espai s’han dut a terme en diferents fases.
En una primera fase s’ha habilitat, en una part de la primera planta, la sala de recepció de visitants, punt d’acollida on se’ls proporcionarà tota la informació necessària per poder recórrer les 8 rutes dels Espais de la Batalla de l’Ebre. Aquest espai també compta amb un excel·lent mirador al terrat de l’edifici, des d’on es pot contemplar l’entorn natural del complex, que va jugar un extraordinari paper durant la batalla.

Al llarg de l’any 2007 es va completar l’actuació a la primera planta de l’edifici amb l’execució del seu projecte museogràfic, dedicat a l’explicació de la batalla de l’Ebre des del punt de vista bèl·lic i polític.

Sota el títol de 115 dies, aquest centre d’interpretació ofereix al visitant una visió completa del que van significar aquells 115 dies de combats a l’Ebre, tant des del punt de vista de les diferents accions bèl·liques de les ofensives i contraofensives que ambdós exèrcits protagonitzen al llarg d’aquells dies, com des del punt de vista de les conseqüències polítiques que va tenir la batalla, tant durant el seu desenvolupament com després de la derrota republicana. A més, l’exposició compta amb una introducció per a situar el visitant en la realitat històrica del juliol de 1938.

Els centres d'Interpretació del COMEBE

CENTRE D’INTERPRETACIÓ 115 DIES

Nom: Centre d’Interpretació “115 dies”
Adreça: C/ Freginals, 18-24
Codi postal: 43784
Població: Corbera d’Ebre
Telèfon: 977.421.528 / 977.421.726
e-mail: info@batallaebre.org
Pàgina web: www.batallaebre.org
Horari: de dimarts a diumenge de 11 a 14h
            de dimarts a dissabte de 16 a 19h
Tipus: museus i col·leccions – centre d’interpretació
Breu explicació:
La Batalla de l’Ebre va representar un dels episodis més importants de la Guerra Civil espanyola, considerada la primera gran guerra contemporània. 115 dies van ser els que va durar la batalla i és el nom del centre d’interpretació que mostra el desenvolupament de la Batalla de l’Ebre i ofereix al visitant una visió complerta del conflicte bèl•lic i polític. L’exposició consta de set àmbits: “La nit de Sant Jaume”, “El pas del riu”, “Els preparatius de l’ofensiva”, “115 dies”, “El darrer dia”, “La terra ferida” i “Fer memòria, fer futur”.

L’objectiu del centre és aconseguir que el visitant sigui conscient que la batalla no va ser només un seguit d’accions bèl·liques que es van desenvolupar sobre un mapa, sinó que en aquest territori s’hi van posar en joc la vida, els ideals i les esperances de molta gent.


CENTRE D’INTERPRETACIÓ SOLDATS A LES TRINXERES

Nom: Centre d’Interpretació “Soldats a les Trinxeres”
Adreça: C/ Rossinyol, 8 Primera Planta
Codi postal: 43782
Població: Vilalba dels Arcs
Telèfon: 977.421.528 / 977.421.726
e-mail: info@batallaebre.org
Pàgina web: www.batallaebre.org
Horari: Obert per a visites guiades concertades
Tipus: museus i col·leccions – centre d’interpretació

Breu explicació:
Al Centre d’Interpretació “Soldats a les Trinxeres” volem mostrar les situacions i les emocions viscudes pels soldats al camp de batalla en la seva vida diària. És per aquest motiu que l’exposició està dividida en dues àrees generals: la del soldat i la de la persona.

L’objectiu d’aquest centre és transmetre al visitant els coneixements necessaris per tal de comprendre i apreciar els espais històrics (Barrancs i Devees) i mostrar com la nostra terra va influir en la personalitat i el caràcter de tota una generació de supervivents.


CENTRE D’INTERPRETACIÓ HOSPITALS DE SANG

Nom: Centre d’Interpretació “Hospitals de Sang”
Adreça: C/ Major, 27
Codi postal: 43786
Població: Batea
Telèfon: 977.421.528 / 977.421.726
e-mail: info@batallaebre.org
Pàgina web: www.batallaebre.org
Horari: Divendres i dissabtes de 16-19h
     Dissabtes i diumenges de 11 a 14h
Tipus: museus i col·leccions – centre d’interpretació
Breu explicació:
Hospitals de Sang, a Batea, ens presenta com es va estructurar l’assistència a les persones ferides i ens dóna a conèixer la xarxa sanitària que es va crear entorn la Batalla de l’Ebre, que, com la resta del conflicte, ens mostra dues idees molt clares: La república innova constantment per suplir les carències que genera la guerra, mentre que els sollevats hereten el sistema sanitari preexistent, atesa la superioritat de mitjans i recursos de què disposaven.


CENTRE D’INTERPRETACIÓ LES VEUS DEL FRONT

Nom: Centre d’Interpretació “Les Veus del Front”
Adreça: C/ Major, 4
Codi postal: 43594
Població: El Pinell de Brai
Telèfon: 977.421.528 / 977.421.726
e-mail: info@batallaebre.org
Pàgina web: www.batallaebre.org
Horari: divendres i dissabte de 16 a 19h
            dissabte i diumenge de 11 a 14h
Tipus: museus i col·leccions – centre d’interpretació
Breu explicació:
La Batalla de l’Ebre va representar un dels episodis més importants de la Guerra Civil Espanyola, considerada com la primera gran guerra contemporània, on el control dels mitjans de comunicació i l’ús de la propaganda esdevingueren un poderós instrument per ambdós bàndols. Veus del front ens presenta com els diferents missatges emprats pels exèrcits enfrontats s’estenen a tots els segments d’una societat en guerra. Missatges que es poden abreujar en dues grans consignes bàsiques: “derrotar els feixistes i visca la República”, pel bàndol republicà, “derrotar a los rojos, viva Franco y arriba España”, pel bàndol franquista.


 

[Pujar ↑]

 Els vídeos

Història viva de la Guerra Civil a les Terres de l'Ebre
Autor: agenciaACN
Duració: 05:15

Homenatge a les víctimes de la batalla de l'Ebre
Autor: canalmemorial
Duració: 04:05

Àudios

Descàrregues

Veure aquest punt a mapes.tinet.cat

Cercar

 

Resum

Característiques: Conjunt d'espais agrupats entorn centres d'interpretació ubicats a diferents municipis que van ser escenari de la Batalla de l'Ebre. El Centre d'Interpretació de Corbera d'Ebre, a prop del Poble Vell, esdevé l'eix vertebrador de tot el discurs expositiu contemplat en el projecte del Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l'Ebre i la base de partida de les rutes que se'n deriven.
Època: El 2001 es va crear el Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l'Ebre (COMEBE), un ens que aglutinava alguns ajuntaments de la Terra Alta i que va iniciar un projecte de museització dels espais de la Batalla de l'Ebre.
Usos: Els espais, originàirament escenaris de la Batalla de l'Ebre, s'han museïtzat i transformat en llocs on es poden fer visites, seguir rutes i accedir a informació sobre aquest episodi cruent de la nostra història recent amb l'objectiu de mantenir viva la memòria dels fets i de les víctimes.
Fets rellevants: El consorci vol aconseguir que el visitant sigui conscient que la batalla no va ser només un seguit d’accions bèl·liques que es van desenvolupar sobre un mapa, sinó que en aquest territori s’hi van posar en joc la vida, els ideals i les esperances de molta gent.

T'agrada?

Recomanaries la pàgina? La teva recomanació ha sigut desada!

Valoració actual: Molt recomanat (basat en 11 opinions)

Antic poble de Cobera

Panoràmica esfèrica

Antic poble de Cobera
Fes-ho córrer!

Comparteix a Facebook Comparteix a Twitter Comparteix a Myspace Comparteix per correu electrònic

Altres fotos

Església vella de Sant Pere - Per "msegarra_mso"camposines-06 - Per "casalbenissa"Les Camposines - Per "jaumevt"01 - Per "Memorial Democràtic"Poble Vell de Corbera d'Ebre (19) - Per "Daniel García Peris"Refugi d'una trinxera a Vilalba dels Arcs - Per "nuria i marti"