Cooperativa Agrícola de Gandesa
La Cooperativa Agrícola de Gandesa és un edifici modernista construit el 1919 per César Martinell, deixeble dels arquitectes Puig i Cadafalc i Antoni Gaudí. El celler modernista per l'elaboració de vins fou acabat a principis de 1920 i el molí de l'oli al mes de novembre del mateix any. El projecte incloïa ceràmiques artístiques d'en Nogues, però malauradament la guerra civil les va destruir. L'edifici conjuga l'arquitectura amb les necessitats que tenien els pagesos per l'elaboració del vi.
[ llegir ↓ ]
L’encàrrec es va portar a terme en l’estructura prevista de teulada sostinguda amb voltes a la catalana, sistema típic de Catalunya, éssent elements estructurals de gran resistència i lleugeresa, construint-se normalment sense cíndrics i els materials més usats són elements ceràmics de petites dimensions, els quals es col·loquen l’un al costat del altre i entrellaçats fins que s’acaba la construcció de la volta; segons la resistència i la dimensió de la volta s’utilitzen diferents tipus de materials com són el totxo massís, el maó foradat i la rajola de garrot.
A l’exterior destaquen dos depòsits d’aigua sostinguts sobre la coberta i les gàrgoles de terrissa envernissades en verd.
L’arquitecte Cèsar Martinell va projectar i dirigir la construcció d’altres Cellers, però després de veure el resultat de la construcció del Celler Cooperatiu de Gandesa, aquesta l’anomenà “la catedral del vi”.
El Celler Cooperatiu de Gandesa compta amb 453 socis i la producció de raïm està regularitzada i controlada per la Denominació d’origen Terra Alta.
L'any 2011 van començár les obres de rehabilitació del celler que han culminat durant l'any 2012.
Els vídeos
Celler Cooperatiu | Gandesa
Autor: tinetxarxa
Duració: 02:14
Mira que bo! - Festa del Vi - Gandesa
Autor: miraquebotelevisio
Duració: 28:00
Àudios
Et pot interessar
Els enllaços
Cercar
Resum
Època: El celler per l'elaboració de vins va ser acabat el mes de gener 1920, i el molí d'oli el mes de novembre de 1920. Martinell va projectar una taverna però no fou construïda fins la década de 1980 per l'arquitecte Manuel Ribas i Piera. Durant el 2011 es va iniciar la rehabilitació del celler que va acabar el 2012.
Usos: S'elaboren vins explotant les virtuts de les varietats típiques de la zona, incloent vins blancs joves i de criança, de garnatxa blanca, i vins negres de tot tipus usant diferents garnatxes, carinyena i tocs de syrah i cabernet, així com vins dolços i rancis. L'agrobotiga del celler ofereix tasts de vi.
Fets rellevants: Està considerat com una de les Catedrals del vi, i és un Bé Cultural d'Interès Nacional de la Generalitat de Catalunya, i una de les Set Meravelles de Catalunya escollides l'any 2007.