La Catedral del Vi de Pinell de Brai


La història del Celler del Pinell es remunta al 1917, any en que van començar les gestions per començar a construir-lo. L'arquitecte encarregat de la seva construcció fou Cèsar Martinell.
[ llegir ↓ ]

La història del Celler del Pinell es remunta al 1917, any en que van començar les gestions per començar a construir-lo. L'arquitecte encarregat de la seva construcció fou Cèsar Martinell.

Les noves condicions de mercat impulsades per la Mancomunitat de Catalunya a partir de 1915 van ser la causa de la revitalització de moltes de les velles cooperatives catalanes i la creació de noves. Així es va anar obrint camí el moviment cooperatiu agrari. Els agricultors del Pinell van comprendre que amb les seves plantacions, en general ben treballades i amb el règim cooperatiu, al que molts es van sumar des d'un principi, podien transformar el poble, i tot semblava poc per a que el nou edifici fos un ostentós exponent de la revifalla econòmica.

Molts dels materials utilitzats van ser els propis de la localitat: mamposteria i totxo, aquest d'excel·lent qualitat gràcies a l'argila refractària de que es disposava al terme.

El sustent de la coberta inicialment es va projectar amb armadures corrents de fusta recolzades sobre pilars interiors de totxo vist. Però davant de la insistència per fer un edifici vistós, i juntament amb el desig de l'arquitecte de no defraudar les seves aspiracions, Martinell va decidir substituir per arcs els elements sustentants de coberta, sense variar l'exterior. Per realitzar millor tal petició de bellesa, els va construir a rosca i amb totxos aplantillats, textura que va augmentar la seva categoria artística. D'aquí que el nom que rep aquest celler sigui el de “Catedral del vi”.

L'altra gran variació, en aquest cas de tipus ornamental, repercutí sobre el fris de rajola vidriada disposada en escatat de blau i blanc que havia d'anar al lloc que avui dia ocupa l'obra d'art de pintura sobre rajola realitzada per Xavier Nogués. La idea de la col·locació d'aquest fris sorgí del propi Martinell, al conèixer Nogués i admirar les seves pintures sobre rajoles.

[Pujar ↑]

 Els vídeos

Pinell de Bray
Autor: veribuls
Duració: 02:23

Àudios

Et pot interessar

  1. Cèsar Martinell Cèsar Martinell
  2. Cooperativa Agrícola de Gandesa Cooperativa Agrícola de Gandesa

Els enllaços

Veure aquest punt a mapes.tinet.cat

Cercar

 

Resum

Característiques: Edifici modernista situat al municipi del Pinell de Brai (Terra Alta) que fou encarregat a Cèsar Martinell i Brunet.
Època: El projecte es va encarregar el 1917 a Cèsar Martinell i Brunet, un deixeble d'Antoni Gaudí.
Usos: Celler i seu de la Cooperativa. Durant la Guerra civil espanyola el celler es va convertir en un hospital de campanya.
Fets rellevants: Per la resolució d'alguns elements constructius ha afavorit que al celler se'l conegui amb el nom de catedral del vi.

T'agrada?

Recomanaries la pàgina? La teva recomanació ha sigut desada!

Valoració actual: Imprescindible! (basat en 3 opinions)

Fes-ho córrer!

Comparteix a Facebook Comparteix a Twitter Comparteix a Myspace Comparteix per correu electrònic

Altres fotos

The parabolic arch is typical of Modernist architecture - Per "dvoratreis"P5240011.JPG - Per "dvoratreis" - Per "( Tomàs )"Pinell de Brai - Cooperativa - Per "Wolfgang Appel"Pinell de Brai - Per "xavierdelnord"at co-op in Pinell de Brai - Per "Marlis1"Modernist harvest / Vendimia modernista - Per ". SantiMB ."Celler d'El Pinell de Brai - Per "jpuigpelat"Pinell de Brai. Cooperativa modernista - Per "magenri"Pinell de Brai - Per "calafellvalo"