Castell Monestir d'Escornalbou


El Castell Monestir d'Escornalbou és un monument documentat ja el 1153, situat al vessant sud de la muntanya d'Escornalbou, a uns 650m d'altitud. Es troba dins del terme municipal de Riudecanyes. Tant el castell, centre d'una àmplia baronia, com l'església de Sant Miquel, foren la seu d'una canònica agustiniana fins el 1574.
[ llegir ↓ ]

El Castell Monestir d’Escornalbou és un monument documentat ja el 1153, situat al vessant sud de la muntanya d’Escornalbou, a uns 650m d’altitud. Tant el castell, centre d'una àmplia baronia, com l'església de Sant Miquel, foren la seu d'una canònica agustiniana fins el 1574. Posteriorment, va passar als franciscans que hi varen romandre fins el 1835. En la primera dècada del s. XX fou adquirit pel Sr. Eduard Toda, que el va restaurar i reconstruir lliurement, convertint-lo, a principis del segle passat, en una casa senyorial amb aires de castell fortalesa. Allà hi va aplegar interessants col·leccions de gravats, ceràmica i objectes de tota mena, així com una notable biblioteca.

Un dels elements més notables del conjunt és l'església romànica (s. XII-XIII), que per proporcions i elements decoratius ja ens transporta als nous llenguatges formals i constructius del gòtic. També és d’especial interès el claustre, situat a la banda sud de l’església, que era l’espai distribuïdor de la resta de dependències de la canònica. Avui el trobem transformat en el jardí de la casa senyorial. Les restes de la sala capitular també destaquen en el conjunt. Aquesta sala era l’espai on es reunia la comunitat monàstica per a tractar els afers interns del monestir. A partir de la reforma de Toda, passà a ser una capella dedicada a la Mare de Déu del Llibre.

Amb els anys Eduard Toda va quedar arruïnat i el 1941 la casa va passar a mans de Josep Maria Llopis, un comerciant de Reus que la utilitzà com a segona residència. L’any 1979 la propietat va passar a mans del Banco Urquijo, fins que la Generalitat i la Diputació de Tarragona la van adquirir el 1983.

Des dels arcs del claustre i, en especial, des de l'Ermita de Santa Bàrbara, situada al cim del conjunt, es pot gaudir d'una de les millors vistes de les comarques de Tarragona.

[Pujar ↑]

Àudios

Descàrregues

Et pot interessar

  1. Enriqueta Sedó - El castell d'Escornalbou Enriqueta Sedó - El castell d'Escornalbou
  2. Eduard Toda i Güell Eduard Toda i Güell

Els enllaços

Veure aquest punt a mapes.tinet.cat

Cercar

 

Resum

Característiques: Conjunt monumental integrat per un antic castell, l'església de Sant Miquel i monestir franciscà. Posteriorment restaurat i transformat en una casa senyorial.
Època: El castell està documentat ja al 1153. La seu canònica agustiniana va perdurar fins el 1574. Fins el 1835 va acollir un convent franciscà. A Principis del segle XX Eduard Toda va fer una amplia restauració i transformació que va permetre conservar els vestigis i el llegat d'aquesta construcció.
Usos: Castell, monestir, casa senyorial de titularitat privada. En l'actualitat és un monument de titularitat pública obert als visitants.
Fets rellevants: L'esglésai romànica és de gran valor. Hi destaca també el claustre, transformat en l'actualitat en part del mirador del jardí de la casa senyorial, entre d'altres elements.

T'agrada?

Recomanaries la pàgina? La teva recomanació ha sigut desada!

Valoració actual: Recomanat (basat en 22 opinions)

Castell Monestir d'Escornalbou

Panoràmica esfèrica

Castell Monestir d'Escornalbou
Fes-ho córrer!

Comparteix a Facebook Comparteix a Twitter Comparteix a Myspace Comparteix per correu electrònic

Altres fotos

Escornalbou - Per "Carles Torras"Escornalbou - Per "122"Castillo Escornalbou (Parte trasera) - Per "Nicolas Moulin (Nimou)"escornalbou porta esglesia - Per "sargantanaverda"