El Parc SamÓ


El Parc Samà, considerat una de les millors mostres de jardineria romàntica del segle XIX del Mediterrani espanyol, està ubicat a 7km de Reus i a 20 de Tarragona, entre els municipis de Cambrils i Montbrió del Camp. El promotor i realitzador va ser Salvador Samà i Torrens, Marquès de Marianao l'any 1861, i el projecte d'obres va anar a càrrec de Josep Fontseré i Mestres, autor del Parc de la Ciutadella de Barcelona, juntament amb el seu ajudant Antoni Gaudí.
[ llegir ↓ ]

La Casa i el Llac-Estany, pot dir-se que constituïxen els centres de gravetat del conjunt del Parc. Els segueixen en importància la Torre Angulo i la Cascada. Elements secundaris són les casetas de l'antic Zoo

El Parc el formen 14ha de jardins i arbres exòtics de més de 20m d’alçada procedents de diferents llocs del món, un llac d’1ha amb el seu canal i cascada, un conjunt de petites edificacions que albergaven un zoo privat i la mansió principal. Les flors i la vegetació van ser portades de diverses parts del món, igual que els animals de l’antic zoo. Encara actualment queden algunes espècies, com gall d’indis, lloros, ànecs, peixos i tortugues.

Principal punt d’interès, tot gira entorn del llac artificial i el palau colonial. Dintre del llac s’ubiquen tres illetes que es comuniquen amb ponts. La glorieta central és d’una peculiar belessa, ja que se sitúa just damunt d’una muntanya realitzada amb rocalla, que deixa al seu interior una gruta.

Les antiques cotxeres que acollien les carrosses i carruatges són ara la Sala de Banquets, que conserva, com la resta del Parc, el caràcter romàntic de l’època colonial.
El realitzador i promotor del Parc Samà va ser don Salvador Sama i Torrens, Marquès de Marianao (1.861-1933). El Parc conserva aquest sabor romàntic de les acaballes de l'època colonial, ja que el Marquès era successor d'una família establerta a Cuba, i va voler traslladar al Baix Camp, l'ambient exòtic de la perduda colònia. Per a això, va encarregar el projecte del jardí a l'insigne mestre d'obres José Fontseré i Mestres, el pare del qual, José Fontsere Domenech era natural de la veïna població de Vinyols i Arcs.

La plantació del Parc va començar l'any 1.881. Posteriorment, el Marquès de Marianao va fer construir diversos habitacles i gàbies per a albergar els diferents animals del seu Zoo privat, situats al voltant del recinte botànic i del mateix estil que la resta del conjunt arquitectònic, o sigui, fets a base de pedres calcàries (rocalla). El Zoo va desaparèixer durant la guerra civil, quedant només les edificacions. El traçat del «Parc Sama» obeeix a una composició per eixos, ordenats per camins, amb arbres aliniats als seus costats, o per espais oberts entre elements arquitectònics importants.

[Pujar ↑]

 Els vÝdeos

Parc SamÓ
Autor: sara76psic
Duraciˇ: 04:00

El Parque Samß
Autor: albertomago5
Duraciˇ: 04:30

Parc SamÓ.Cambrils-Montbriˇ del Camp-2008.Tarragona-Catalu˝a
Autor: Eusebi68
Duraciˇ: 04:44

└udios

Veure aquest punt a mapes.tinet.cat

Cercar

 

Resum

Característiques: El Parc el formen 14 hectàrees de jardins i arbres exòtics de més de 20m d’alçada procedents de diferents llocs del món, un llac d’1ha amb el seu canal i cascada, un conjunt de petites edificacions que albergaven un zoo privat i la mansió principal d'estil colonial.
Època: La jardinerai i les construccions corresponen a les acaballes del segle XIX.
Usos: Zona de residència, amb espais per albergar animals a un zoo privat. En l'actualitat l'edifici principal acull un restaurant en la seva planta baixa.
Fets rellevants: El projecte d'obres va anar a càrrec de Josep Fontseré i Mestres, autor del Parc de la Ciutadella de Barcelona, juntament amb el seu ajudant Antoni Gaudí.

T'agrada?

Recomanaries la pÓgina? La teva recomanaciˇ ha sigut desada!

Valoraciˇ actual: Molt recomanat (basat en 6 opinions)

Fes-ho cˇrrer!

Comparteix a Facebook Comparteix a Twitter Comparteix a Myspace Comparteix per correu electr˛nic

Altres fotos

DSC04490 - Per "mike828"Canal - Per "Luwaka"Parc SamÓ - Per "magenri"DSC_0656 - Per "rbto)<"Casa Victoriana - Per "ufospace"El llac es vesteix de tardor - Per "Carme Ribes"Parc SamÓ de Cambrils - Per "Isabelcaste"DSC_0651 - Per "rbto)<"PARC SAM└ - Per "mcdrego"Parc Samß - Per "FINITO75"Parc SamÓ - Per "casapatio"Parc Samß - Per "Srta. Valle 2"