Cartoixa d'Escaladei


En plena serra de Montsant, propera a les poblacions de la Morera i Poboleda, encara s'alcen les ruïnes del que va ser el primer monestir de l'ordre Cartoixà a la Península Ibèrica: la Cartoixa d'Escaladei. La Cartoixa de Santa Maria d'Escaladei fou fundada al segle XII per Alfons el Cast i fou la primera cartoixa de la península Ibèrica, de la qual sorgiren les altres cartoixes catalanes. Els seus dominis van configurar el territori històric del Priorat, més reduïts que l'actual comarca del mateix nom. Està situada al llogaret del mateix nom (Escaladei), al terme municipal de la Morera de Montsant. La seva ubicació al peu del vessant sud de la serra de Montsant li dóna un marc paisatgístic incomparable. El seu manteniment actualment depèn del Museu d'Història de Catalunya.
[ llegir ↓ ]

Creada l’any 1194 sota la protecció del rei Alfons II d’Aragó la Cartoixa va destacar per la seva prosperitat i riquesa que van ser propiciades pels favors dels monarques aragonesos i, posteriorment, espanyols, així com pels nombroses particulars que van voler contribuir econòmicament al seu manteniment. El seu extens patrimoni que englobava àmplies possessions territorials, el domini directe sobre pobles de la zona, propietats rústiques i urbanes, com ara torres i cases, nombroses caps de bestiar cavallí, etc... va fer que fos considerada la Cartoixa més rica de l’anomenada província Cartoixana de Catalunya.

Aquesta estava integrada pels territoris d’Aragó, Catalunya, València i Balears. Des d’Scala Dei l’ordre cartoixana va aconseguir la seva expansió a altres zones del regne. Així mateix, el monestir va acollir entre els seus murs monjos de reconegut prestigi, tant per la seva santedat com per les seves qualitats intel·lectuals. A la primera meitat del s.XIX, amb els decrets de desamortització dels governs liberals de l’època, el monestir va patir les conseqüències amb l’exclaustració dels seus monjos, la desaparició del seu patrimoni artístic, la dispersió de la seva biblioteca i, finalment, la destrucció del monestir. Avui en dia només se’n conserven les ruïnes que permeten intuir l’antiga grandessa de la Cartoixa.

El 1990 els seus propietaris, la família de viticultors Peyra, la van donar a la Generalitat, la qual va endegar un pla de rehabilitació i consolidació de les restes. El cenobi, declarat Bé Cultural d'Interès Nacional, fou el primer de l'orde de Sant Bru a la península Ibèrica.

Es pot visitar des del 1998. S'ha reconstruït minuciosament una cel·la, element clau de totes les cartoixes. Els monjos efectuaven la majoria de les seves activitats en el mateix recinte del monestir. Cada cel·la compta amb un hort individual.

[Pujar ↑]

 Els vídeos

Cartoixa d'Escala Dei
Autor: jauvil27
Duració: 01:30

Cartoixa d'Escaladei
Autor: patrimonigencat
Duració: 03:34

Àudios

Veure aquest punt a mapes.tinet.cat

Cercar

 

Resum

Característiques: Fundada al segle XII, es considera que va ser la primera cartoixa de la Península Ibèrica. És possible visitar les ruïnes en què es pot contemplar el portal barroc de la Mare de Déu, l'església i una cel · la reconstruïda.
Època: Creada l’any 1194 sota la protecció del rei Alfons II d’Aragó.
Usos: Fou la primera cartoixa de la península Ibèrica, de la qual sorgiren les altres cartoixes catalanes. Amb els decrets de desamortització dels governs liberals de l’època, el monestir va patir les conseqüències amb l’exclaustració dels seus monjos, la desaparició del seu patrimoni artístic, la dispersió de la seva biblioteca i, finalment, la destrucció del monestir.
Fets rellevants: El cenobi, declarat Bé Cultural d'Interès Nacional, fou el primer de l'orde de Sant Bru a la península Ibèrica. Es pot visitar des del 1998. S'ha reconstruït minuciosament una cel·la, element clau de totes les cartoixes.

T'agrada?

Recomanaries la pàgina? La teva recomanació ha sigut desada!

Valoració actual: Recomanat (basat en 11 opinions)

Cartoixa d'Escaladei - Cel.la

Panoràmica esfèrica

Cartoixa d'Escaladei - Cel.la
Cartoixa d'Escaladei - Entrada

Panoràmica esfèrica

Cartoixa d'Escaladei - Entrada
Fes-ho córrer!

Comparteix a Facebook Comparteix a Twitter Comparteix a Myspace Comparteix per correu electrònic

Altres fotos

Cartoixa d'Escaladei - Per "Joan Garcia i Silano"Cartoxia d'Escaladei - Per "beedieu"Cartoixa d'Escaladei - Per "Monestirs Puntcat"Escaladei - Per "Jofre Ferrer"Cartoixa d'Escaladei - Per "Derry Oates"Escaladei - Per "SBA73"Cartoixa d'Escaladei - Per "Joan Garcia i Silano"Vista panòramica de l'entrada d'Escaladei - Per "ExploraTgn.cat"