Conjunt Monumental de Montblanc


Montblanc fou fundat l'any 1163 pel rei Alfons I el Cast. El primer nucli urbà comptava amb l'església, el castell i el mercadal. Durant el segle XIII la vila va créixer. Es van edificar l'església de Sant Miquel, el Palau Reial, el Call Jueu i els convents de Sant Francesc, de la Serra i de la Mercè. Es fundà l'Estudi Major, els Hospitals i les Escrivanies Reials.
[ llegir ↓ ]

Ja en el segle XIV es van construir la major part dels edificis emblemàtics de la vila, que va agafar una importància rellevant i va arribar a convertir-se en la setena ciutat de Catalunya. En aquestaa època es va instaurar el Ducat de Montblanc, a favor de Martí l’Humà (1387) i va ser seu de Corts Catalanes. En el segle XV es va construir el nou Palau del Castlà, representant militar del rei, van assolir gran importància les confraries, els mercats i les arts. A finals d’aquest segle Montblanc va entrar en decadència i no es va recuperar fins el 1863, amb l’arribada del ferrocarril i la indústria vitivinícola. La fil·loxera, però, va despoblar la vila.

El 1947 Montblanc va ser declarat Conjunt Monumental i Artístic i es va iniciar la lenta restauració dels seus monuments. Actualment conserva el recinte emmurallat, amb portals i una trentena de torres, i amb un perímetre de 1.500m. Destaquen les esglésies de Santa Maria, Sant Miquel, Sant Francesc i Sant Marçal, l’Hospital de Santa Magdalena i el Santuari de la Serra. Altres indrets d’interès són els Palaus Reials, dels Alenyà i del Castlà, el Casal dels Josa i dels Desclergue, el Pont Vell i el Carrer dels Jueus.

Entre les seves festes i tradicions, destaca la Setmana Medieval de Sant Jordi, que se celebra al mes d’abril.

[Pujar ↑]

Àudios

Veure aquest punt a mapes.tinet.cat

Cercar

 

T'agrada?

Recomanaries la pàgina? La teva recomanació ha sigut desada!

Valoració actual: Molt recomanat (basat en 11 opinions)

Fes-ho córrer!

Comparteix a Facebook Comparteix a Twitter Comparteix a Myspace Comparteix per correu electrònic