Ciutadella Ibèrica


La Ciutadella Ibèrica és el jaciment arqueòlogic més emblemàtic que la civilització dels Íbers han deixat al terme municipal de Calafell. Va ser construit per la tribu dels cossentans, poble de la coneguda edat de ferro, probablement al segle VI a.C.Durant el Segle III aC, la ciutadella va ser enderrocada durant la segona Guerra Púnica.
[ llegir ↓ ]

En l’actualitat l’antiga Ciutadell Ibèrica es troba parcialment reconstruïda. Al seu interior es poden veure les cases dels seus antics habitants: la casa del cabdill, cases amb recintes annexos destinats a cultes domèstics, forns per fer el pa, forges de metall, una mina d'aigua excavada a la roca, la torre magatzem i uns carrers pavimentats amb desguassos per l'aigua.

A més, per donar una idea més acurada al visitant de com es vivia a la Ciutadella es poden tocar les rèpliques dels objectes recuperats en les excavacions, escoltar les llengües que es parlava a la zona antigament i fins i tot, s’han reproduït algunes de les olors que caracteritzaven els difernets recintes.

Es tracta d'un conjunt arqueològic excavat des de 1980 pels arqueòlegs Joan Santacana i Joan Sanmartí. La particularitat d'aquest jaciment és que es tracta del primer jaciment arqueològic de la Península ibèrica que ha estat reconstruït amb tècniques d'arqueologia experimental, és a dir, que sobre de les restes del jaciment s'hi ha reconstruït un nou poblat simulant el de debò. Això fou possible gràcies a un projecte dissenyat i executat per Joan Santacana entre 1992 i 1994. Es tracta d'un exemple de reconstrucció arquitectònica d'un jaciment arqueològic, així com de museografia didàctica. La reconstrucció permet veure i entrar a les cases, caminar pel camí de ronda de les muralles, pujar a les torres, així com examinar els objectes de la cultura material dels cossetans.

La ciutadella ibèrica de Calafell, des del punt de vista de la gestió, depèn de l'Organisme Autònom Municipal, Fundació Castell de Calafell, organisme que té sota la seva responsabilitat la promoció, conservació i estudi dels elements patrimonials del municipi. Aquest organisme, com a màxim responsable, és el que exerceix, en última instància, el control tant dels projectes, com de la seva execució. Està presidit per l'alcalde de Calafell. Des del punt de vista administratiu i funcional, la ciutadella ibèrica és un equipament el desenvolupament està promogut des de l'Àrea de Serveis Personals.

La ciutadella de Calafell forma part, des del 2007, de la xarxa europea EXARC (de l'anglès Exchange on Archaeological Research and Communication) que agrupa jaciments arqueològics i equipaments que comparteixen la mateixa filosofia d'intervenció i els models propis de la museografia didàctica i de l'arqueologia experimental. La ciutadella ibèrica forma part des dels inicis de la Ruta dels Ibers, impulsada pel Museu d'Arqueologia de Catalunya a Girona i que té com a funció, entre d'altres, estimular el turisme cultural en els jaciments d'època ibèrica. Durant el 2010 va rebre 15.605 visitants.

Fotos: Sònia Prieto

[Pujar ↑]

 Els vídeos

[CIUTADELLA IBÈRICA DE CALAFELL] 9è Cap de Setmana Ibèric de la Ruta dels Ibers
Autor: ciutadellaiberica
Duració: 01:13

Ciutadella Ibèrica de Calafell 2009
Autor: ciutadellaiberica
Duració: 07:04

Festival Terra Ibèrica a la Ciutadella Ibèrica de Calafell
Autor: AJUNTAMENTdeCALAFELL
Duració: 02:27

Àudios

Veure aquest punt a mapes.tinet.cat

Cercar

 

Resum

Característiques: Antiga Ciutadella Ibèrica. El poblat va ser construït per la tribu dels cossentans, poble de la coneguda edat de ferro.
Època: Aixecat, probablement, al segle VI a.C. Al Segle III aC, la ciutadella va ser enderrocada durant la segona Guerra Púnica.
Usos: Lloc de residència dels antics pobladors, en l'actualitat és un jaciment arqueològic resconstruït que permet conèixer la història, els usos i costums de la civilització que el va habitar.
Fets rellevants: Es tracta del primer jaciment arqueològic de la Península ibèrica que ha estat reconstruït amb tècniques d'arqueologia experimental, és a dir, que sobre de les restes del jaciment s'hi ha reconstruït un nou poblat simulant el de debò.

T'agrada?

Recomanaries la pàgina? La teva recomanació ha sigut desada!

Aquesta pàgina encara no ha estat valorada. Participa i valora'l!

Fes-ho córrer!

Comparteix a Facebook Comparteix a Twitter Comparteix a Myspace Comparteix per correu electrònic

Altres fotos

Ciutadella Ibèrica de Calafell - Per "New Vagina"Ciutadella Ibèrica de Calafell - Per "manelanzon"La Ciutadella de Calafell - Per "Museu d'Arqueologia de Catalunya"EXARC conference 2011. La Ciutadella in Calafell, Spain. - Per "MieneDinge"ciutadella ibérica de Calafell - Per "* BUENAVIDA"ciutadella ibérica de Calafell - Per "* BUENAVIDA"Ciutadella ibèrica de Calafell. - Per "magenri"Cabdill de la Ciutadella Iberica Calafell - Per "Museu d'Arqueologia de Catalunya"