Tags relacionats...

afons

Txaber Allué: el tarragoní que ha sabut cuinar l'èxit a la Xarxa

font: Redacció Tinet

publicat: 21-10-2009

Assessor en temes d'emprenedoria, màrqueting i comunicació, professor associat de la URV i consultor de la UOC, la vida de Txaber Allué va canviar quan va decidir que esmerçaria part del seu temps lliure en dues de les seves aficions: la cuina i Internet. El resultat va ser la creació d'un videobloc, "El cocinero fiel", un autèntic fenomen a la Xarxa, que es nodreix dels vídeos que ell mateix elabora amb receptes de cuina, explicades i presentades de manera senzilla i amena. Literalment allò que cuina el Txaber Allué entra pels ulls i els internautes li han trobat el gust.

Txàber Allué a les instal.lacions de TINET En l’actualitat, 12.000 persones visiten diàriament El cocinero fiel el videobloc de Txaber Allué que ha estat reconegut com un dels més influents d’Internet. El prestigiós cuiner Ferran Adrià va lliurar-li enguany el Premi Navarra Gourmet al millor videobloc. El cocinero fiel arribarà també aviat a les llibreries de la mà de l’editorial Planeta el pròxim mes d’abril. Els assistents a la TINETJornada que tindrà lloc el 7 de novembre podran conèixer l’experiència d’aquest tarragoní que ha sabut cuinar l’èxit a la Xarxa, a més  d'aprendre, entre d’altres coses, a crear un videobloc.

Com i quan van néixer “El cocinero fiel”?
Al febrer de 2007, vaig decidir dedicar una hora del meu temps a alguna afició, concretament a la cuina i vaig fer-ho a través d’un bloc. No hi havia, ni tan sols, voluntat de perpetuar res, ni de  crear un projecte, però de seguida vaig comprovar que hi havia moltes visites i va ser molt estimulant

Per què creu que ha tingut tant d’èxit?

A Internet hi havia moltes pàgines web dedicades al món de la cuina amb milers de receptes, però ara fa dos anys ningú havia pensat en els vídeos com la manera més efectiva de presentar-les. En això vaig ser pioner. En relació als programes televisius sobre cuina el fet diferencial, que és fonamental per a entendre el fenomen, és la interacció, la participació activa dels internautes. Aquest és l’element que enriqueix realment el producte, perquè expliquen com han fet la recepta, quins problemes han tingut, o les variants que han introduït. És l’autèntic esperit de la web participativa o 2.0.

"No hem de donar per fet el que tenim. Hem de lluitar per no perdre l’Internet que ara disfrutem, lliure i accessible."
I de què depèn que alguns projectes tinguin èxit a Internet i altres no?
Depèn, sense dubte del contingut, d’allò que ofereixes. Per a fer un bon vídeo i penjar-lo a Internet ja no cal fer una gran inversió de diners. Amb molt poc pots oferir una qualitat acceptable i els que ho miren no valoren si la imatge és més o menys bona, sinó allò que veuen, com els ho presentes, què hi diu, les possibilitats de participar... Amb tot, jo intento oferir també un mínim de qualitat, intento cuidar la imatge, el so, la música, però no és el més important, no busco la perfecció en tot això.

I en relació a d’altres cuiners “mediàtics” què creu que el diferencia?
La proximitat, sense dubte. Intento no introduir ni estris, ni ingredients que qualsevol no pugui tenir a casa seva. Les receptes són senzilles, amb la filosofia de “es pot fer”. I també la proximitat des d’un altre punt de vista, perquè jo penjo els errors. Quan una recepta no em surt  bé, també la penjo al videobloc i espero els consells i els comentaris dels internautes, que ajuden a completar el plat i literalment  l’acaben de fer amb mi.Txaber Allué a la cuina de El cocinero fiel 

"Penjo els errors. Quan una recepta no em surt, també la penjo al videobloc per a què els internautes m’ajudin amb els seus consells i comentaris a trobar la manera que surti bé"
L’èxit de El cocinero fiel ha fet canviar alguna cosa en la seva proposta inicial?
Res d’allò que vaig començar a fer ha canviat, però és cert que s’han obert oportunitats, ingressos publicitaris, i fins i tot noves derivacions professionals, perquè ara em demanen que faci conferències i tasques d’assessoria i consultoria relacionades amb la web 2.0 i amb els projectes empresarials relacionats amb Internet i amb la participació dels internautes. Un altre de les derivacions de l’èxit és que "El cocinero fiel" també arribarà al paper, estic preparant un llibre que editarà Planeta i que estarà al carrer per l’abril vinent, explicant les receptes, però tenint en compte i afegint els comentaris, les propostes i les reaccions dels internautes que participen al videobloc.

El vivdeobloc de  
Quina importància té Internet en les nostres vides?
Em moriria si no hi hagués Internet (riu). Seriosament, sembla mentida el que tenim. Ara qualsevol investigació científica es pot llegir buscant-la al google, ja no cal anar a una biblioteca d’alguna Universitat llunyana. No sé si som conscients. I el que tinc clar és que no hem de donar per fet el que tenim. Hem de lluitar perquè no desaparegui, perquè no es limiti l’ús i l’accés a Internet i seguir poder compartint coses amb tot el món.  De fet, aquest és per a mi un dels principals valors de la Xarxa, que permet compartir coses, fins i tot les passions més estranyes, perquè en un món global sempre trobaràs altres com tu que també tenen la mateixa passió.

Com serà la seva presència a la TINETJornada el pròxim 7 de novembre?

Personalment estic molt content de poder compartir aquesta experiència amb els tinetaires. Puc  avançar que cuinarem amb els assistents, compartirem coneixement, explicarem com funciona i com es fa un videobloc i també com podem aprofitar les xarxes socials per a difondre allò que fem a Internet .

Com passa a la cuina, el Txaber Allué assegura que el que realment compta, el que realment valora la gent no és l’embolcall sinó el bon producte, allò que s’aconsegueix amb esforç. I això és el que dia rere dia ofereix “El concinero fiel”  i el tarragoní que cuina cada dia el vídeobloc més exitós del moment.