Tags relacionats...

afonsmercattarragona

Mercat Central

Parades en moviment. El mercat es renova

font: Redacció Tinet

publicat: 18-01-2007

Les parets modernistes del Mercat Central de Tarragona aixopluguen des de fa mesos una intensa activitat. Al batibull habitual de venedors i compradors, al constant anar i venir de productes frescos, assecats, verdures, carns, peixos i tota mena d'articles mengívols s'hi afegeix la tensió que provoca saber que aviat les parades es desmantellaran. En unes setmanes, uns 67 paradistes abandonaran el seu actual emplaçament per ubicar-se en una gegantina carpa que es convertirà en un mercat provisional mentre es duen a terme les obres d'ampliació i remodelació de l'actual edifici de 1915. Els treballs començaran envoltats per l'enrenou i la polèmica motivada per l'oposició d'una part dels venedors, disconformes amb el projecte.

Mentre l'Associació de Paradistes i Concessionaris del Mercat Central esgota les possibilitats per aturar l'obra, per l'altra banda, l'Associació de Venedors del mateix mercat reclama a les administracions que agilitin els tràmits per iniciar al més aviat possible la remodelació. Els canvis sempre troben obstacles en el seu camí, i en el cas del Mercat Central aquests passen fins i tot, pels jutjats on hi ha una querella que buscar aturar el projecte.

El projecte, els venedors i els compradors
L'operació de la remodelació costarà uns 20 milions d'euros. L'edifici modernista del 1915 es conservarà tal com és i es restaurarà. Sota d'aquest, s'hi excavaran quatre plantes subterrànies. Els dos pisos inferiors tindran un total de 423 places de pàrquing, el següent, en el nivell -2, es reservarà a la càrrega i descàrrega, i la planta -1 estarà dotada de diversos serveis com ara un quiosc o la seu d'una entitat bancària, a més d'un supermercat per comprar-hi tot tipus de productes domèstics, excepte aliments frescos, ja que això es reserva a la vuitantena de parades que es quedaran al mercat tradicional que estarà com ara al nivell de la plaça. L'alcalde de Tarragona, Joan Miquel Nadal, ha destacat que és una «obra imprescindible» que farà que els comerciants «guanyin competitivitat».

El compradors semblen tenir clar que cal renovar les instal·lacions, fer-les més modernes, més còmodes i ampliar l'oferta

No tots els paradistes hi coincideixen, però. Al Mercat la divisió d'opinions és visible en forma de cartells, a favor i en contra de la remodelació. Una enorme pancarta contrària a la reforma presideix, per exemple, la parada de bacallà del Carlos Cervantes. "Sobra el supermerecat, i no és just que haguem de pagar un preu tan elevat, quan hi ha parades que encara tenien concessions per 30 anys més, i que potser no podran assumir el cost i plegaran". Aquest venedor es mostra molt crític amb la gestió de l'empresa de mercats perquè, afirma, "han deixat deteriorar el mercat durant anys i ara ens obliguen a una remodelació multimil·lionària".

Carlos Cervantes: "No hi estem d'acord amb aquesta remodelació multimil·lionària. S'ha deixat deteriorar el mercat i ara molts no podran assumir el cost"

A l'altra banda hi ha els que pengen cartells amb la frase "ja era hora, remodelació del mercat, ja", com la carnisseria del Ferran Bertran, que afirma que ja fa 10 anys que lluiten per una reforma vital i absolutament necessària. Diu que el preu de la reforma: 1.300 euros per metre quadrat de parada és raonable i assumible i que els mercats estan condemnats a adaptar-se al nous temps perquè, si no, moriran. Per Bertran, la remodelació no significa acabar amb el mercat tradicional, perquè d'això s'encarregaran els propis paradistes amb la seva manera de vendre i els seus productes de qualitat. En canvi, considera que cal ampliar l'oferta, i que afegir un supermercat significarà, segons ell, captar nous clients i no pas una competència negativa.

Ferran Bertran: "La reforma és necessària per mantenir viu el mercat i cal que el client tingui tota l'oferta que busca. Fa 10 anys que lluitem per aconseguir aquesta remodelació que creiem que és vital"

La veu dels compradors és, en canvi, gairebé unànime. La Maria Teresa ho té clar: "això s'ha de renovar i s'ha de millorar. Jo vaig sovint a Reus i entrar al mercat dóna gust. Hi ha passadissos amplis, bona il·luminació, no fa fred... i hi ha un supermercat, també. I el mercat sempre és ple". La remodelació és molt necessària. Altres compradors coincideixen que les actuals instal·lacions són velles i que, a la llarga, també els venedors hi surtiran guanyant.


Cartells i pancartes posen de manifest la divisió d'opinions al mercat envers el projecte de remodelació

La carpa de la Plaça Corsini: un mercat provisional durant 2 anys
Després de vuit anys de retards aviat es farà visible el primer pas previ a la remodelació: la instal·lació a la Plaça Corsini d'una gran carpa, una nau de 2.500 metres que acollirà provisionalment les parades del mercat. L'Empresa Municipal de Mercats (Espimsa) ha adjudicat a l'empresa Guvindes, d'Altafulla, aquests treballs que podrien començar a meitats de febrer.

A la carpa S'hi ubicaran 250 punts de venda corresponents a 67 paradistes de l’actual mercat, que compta amb un total de 104 parades. El consell d'administració de l'empresa municipal de mercats preveu que les obres duraran com a molt sis mesos. El consistori vol que quan estigui instal·lada la carpa ja estigui llest el projecte de remodelació i puguin començar les obres.

La carpa costarà uns tres milions d'euros, haurà de funcionar com a màxim dos anys, i s'hi podrà trobar la mateixa oferta que en el mercat actual. Per exemple, s'hi instal·laran sistemes de refrigeració per poder conservar alguns aliments. Segons el president d'ESPIMSA, Raül Font, l'objectiu ara és treballar en el projecte de remodelació de l'edifici actual perquè estigui llest quan la carpa comenci a funcionar. Segons Font, la intenció és que els paradistes no perdin 'ni un dia de venda'.

La remodelació del mercat és objecte de conversa entre els clients, mentre l'activitat continua cada dia

El Ferran Bertran, paradista i ferm defensor de la remodelació, està convençut que aquesta situació provisional no els afectarà: "hem visitat mercats remodelats com el de Santa Caterina, a Barcelona, i el trasllat provisonal no els va anar malament, al contrari, el compradors tenien les parades més accessibles, i això que van estar 6 anys en aquella situació". "Segur que el trasllat tot i ser incòmode inicialment, no serà perjudicial i a més és per a una finalitat que ens afavoreix com la renovació tan necessària del mercat". Els compradors, però, tenen dubtes sobre aquest trasllat provisional. La Matilde i el Joan, dos clients habituals afirmen que caldrà veure com es fa això de traslladar parades senceres, llum i refrigeració a la plaça que està a tocar de l'edifici. "Ja veurem, - diu la Matilde- jo no ho veig clar, de moment".

Aquesta nau serà la primera evidència sobre el terreny, que el projecte comença a ser una realitat. Serà, també, la fi d’una llarga etapa i alhora la fi d’un model de mercat que molts pensen que cal actualitzar perquè sigui compatible amb els nous hàbits de compra.

La plaça Corsini va veure l'any 1915 com es construïa el Mercat Central, que ara, el 2007, veurà una transformació total, si bé mantindrà la façana

 

 

 

Les obres del mercat comportaran altres canvis. Espimsa està estudiant on situarà el mercat ambulant que es fa els dimarts i els dijous a la plaça Corsini quan es construeixi la nau provisional. L'opció millor valorada pel president de la societat pública, Raül Font, és la rambla Nova. L'altra possibilitat podria ser que les paradetes s'instal·lin a l'entorn dels carrer Lleida, la plaça de Ponent i l'avinguda Prat de la Riba. Aquest darrer emplaçament, però, podria comportar complicacions per als vehicles, ja que s'haurien de tallar alguns carrers. Els ciutadans i en particular els veïns de la zona també notaran inevitablement aquesta transformació històrica que viurà el centre de Tarragona. El mercat es reconstruirà sobre ell mateix i els clients seran els que decidiran si en el futur continuarà sent una peça clau del comerç de la ciutat.