Ermita de la Mare de Deú del Camí i Torre de l'Ermita


L'ermita de la Mare de Déu del Camí és un santuari marià situat al costat de la traça de l'antic Camí Reial i pertanyent a la Parròquia de Santa Maria. Les referències històriques daten del segle XII, tot i que la construcció de l'edifici actual es remunta al segle XVIII.
[ llegir ↓ ]
 Es tracta d'un edifici de planta rectangular resultat de la combinació dels estils arquitectònics renaixentista, barroc i neogòtic. La Mare de Déu del Camí és també molt venerada a la població i celebra la seva festa patronal el 8 de setembre amb actes als patis circumdants.

Torre de l'Ermita
Torre de guaita declarada Bé Cultural d'Interès Nacional pel bon estat de conservació, per la impressionant alçada i per l'interès històric. Situada dins el recinte del Santuari de la Mare de Déu del Camí, data del segle XIV, quan tenia la funció de vigilància de la costa i de l'antic Camí Reial. Es conserva la seva distribució interna amb escales de cargol i a les sales s'hi pot visitar una mostra sobre Cambrils a l'Edat Mitjana. És una edificació de planta rectangular d’amples parets reforçades amb carreus encoixinats en els angles, coronada amb merlets i amb petites obertures del tipus defensiu. La seva situació estratègica al costat del camí Ral i d’un dels accessos a la vila de Cambrils la convertiren en un dels punts claus de la defensa de la població.

A partir del segle XVIII amb la construcció adjacent del Santuari de la Mare de Déu del Camí passà a dependre de les diferents comunitats religioses que al llarg dels anys ocuparen el Santuari. Posteriorment durant al segle XIX, degut a la seva alçada fou utilitzat com a centre de transmissió de senyals telegràfiques i visuals.

Durant el segle XX restà en un estat de total abandó fins a meitats dels anys setanta quan l’Ajuntament de Cambrils inicià la seva recuperació. Posteriorment, el Centre d’Estudis Cambrilencs va dur a terme obres de restauració per tal de consolidar l’edificació i convertir-la en el primer museu que s’obria a Cambrils, concretament amb presència de col·leccions d’arqueologia.

Fotografies cedides per Turisme de Cambrils. Fotògraf: Joan Capdevila[Pujar ↑]

 Els vídeos

Festa Major de la Mare de Déu del Camí 2007
Autor: revcam
Duració: 02:18

S'inaugura la Cripta de l'Ermita de la Mare de Déu del Camí
Autor: tvcambrils
Duració: 07:25

Àudios

Veure aquest punt a mapes.tinet.cat

Cercar

 

Resum

Característiques: Santuari Marià. Es tracta d'un edifici de planta rectangular que barreja estils: renaixentista, barroc i neogòtic. La Torre de l'ermita està situada en aquest recinte. Es una construcció amb escales de cargol interna, de planta rectangular i coronada amb merlets.
Època: Tot i que hi ha referències històriques de l'ermita del segle XII, l'actual construcció data del segle XVIII. La torre data del segle XIV.
Usos: La torre de l'ermita tenia la funció de vigilància de la costa i de l'antic Camí Reial. L'edifici, un cop reconvertit i restaurat, es va convertir en el primer museu de Cambrils.
Fets rellevants: La torre de l'ermita està declarada Bé Cultural d'Interès Nacional pel bon estat de conservació, per la impressionant alçada i per l'interès històric.

T'agrada?

Recomanaries la pàgina? La teva recomanació ha sigut desada!

Aquesta pàgina encara no ha estat valorada. Participa i valora'l!

Fes-ho córrer!

Comparteix a Facebook Comparteix a Twitter Comparteix a Myspace Comparteix per correu electrònic

Altres fotos

Torre - Per "Alicia Salvador "Nube gris""Ausente temporalmente""33_Cambrils Ermita Virgen Camino.jpg - Per "vicente.g"MARE DE DEU DEL CAMI creu - Per "sargantanaverda"Ermita de Santa Mari del Camí - Per "Isabelcaste"