Vil.la romana de la Llosa


Jaciment arqueològic romà amb restes datades entre el segle I a.C. i VI d.C. Gràcies a les seves restes localitzades des de 1980, podríem dir que és un dels jaciments romans més importants de la província. Avui ja es pot visitar a peu i, a través d'una reconstrucció virtual didàctica, podreu conèixer com es vivia a l'entorn de l'antiga Tàrraco.
[ llegir ↓ ]
Jaciment arqueològic romà amb restes datades entre el segle I a.C. i VI d.C. Gràcies a les seves restes localitzades des de 1980, podríem dir que és un dels jaciments romans més importants de la província. Avui ja es pot visitar a peu i, a través d'una reconstrucció virtual didàctica, podreu conèixer com es vivia a l'entorn de l'antiga Tàrraco.
La història del propi jaciment s’inicia l’any 1980 quan es va localitzar arran del desenvolupament del Pla d’urbanització en aquest sector de Cambrils, identificat com a polígon 30. L’Ajuntament de Cambrils considerà oportú paralitzar les obres del polígon fins que les prospeccions arqueològiques determinessin la magnitut de les restes. Així als anys 1983 i 1984 es desenvoluparen les primeres excavacions arqueològiques. Posteriorment, a partir de 1990 es venen desenvolupant de forma ininterrompuda els camps de treball organitzats per l’Institut Català de Serveis a la Joventut amb la col.laboració de l’Ajuntament de Cambrils i la Diputació de Tarragona.

El jaciment
Al 1991 es va incloure el solar de 18.000 m2 ocupat pel jaciment, dins el Pla general d’Ordenació Urbana de Cambrils, com una zona verda. Posteriorment han aparegut més restes fora d’aquest perímetre, fet que permet afirmar que els límits del jaciment es troben més enllà de la tanca exterior i més a prop del mar del que es pensava. Durant els camps de treball d’arqueologia de La Llosa, han passat per Cambrils multitut de joves de tot el món que han aportat el seu granet de sorra en el coneixement científic del jaciment.

Un dels fets més destacables ha estat la fixació de la cronol.logia del jaciment que s’ha pogut concretar entre el segle I abans de Crist fins el segle VI després de Crist. A més, els darrers anys s’han localitzat diverses fases d’utilització de l’espai actualment ocupat pel jaciment, des d’una possible fàbrica de salaons, a un lloc de residència, forns, restes de termes privades o una petita necròpolis baix imperial. Tota aquesta informació és molt important per conèixer l’ocupació romana del territori que envoltava la ciutat de Tarraco, sobretot després de la troballa del conjunt excepcional de bronzes de La llosa al mes de febrer de 1992. Aquest element ens parla de la presència a La Llosa d’una família amb un status social elevat, que residia al costat del mar i que es podia permetre el luxe d’adquirir un conjunt de bronzes de procedència itàlica al segle I d.C.

El projecte
Amb tots els aspectes fins ara tractats i amb l’objectiu de fer rendible socialment el jaciment, l’Ajuntament ha inclòs La Llosa dins l’Organisme Autònom Museu d’Història de Cambrils amb l’objectiu d’aconseguir la museització de les restes a través de la creació d’un Parc Arqueològic. Aquest projecte es va començar a fer realitat el desembre de 2003 amb l'obertura dels itineraris guiats. Actualment, ja es visita el jaciment amb grups prèvia reserva al telèfon 977794528.

Informació procedent del Museu d'Història de Cambrils
Fotos cedides per Turisme de Cambrils. Fotògraf: Joan Capdevila.[Pujar ↑]

Àudios

Veure aquest punt a mapes.tinet.cat

Cercar

 

Resum

Característiques: Jaciment arqueològic romà, un els més destacats de les comarques de Tarragona. Presenta una reconstrucció vitual didàctica que permet conèixer com es vivia a l'entorn de l'antiga Tàrraco.
Època: Les restes estan datades entre el segle I a.C. i VI d.C.
Usos: Originàriament era una vil·la romana. En l'actualitat, i des de 1990,  es venen desenvolupant de forma ininterrompuda els camps de treball organitzats per l’Institut Català de Serveis a la Joventut amb la col.laboració de l’Ajuntament de Cambrils i la Diputació de Tarragona.
Fets rellevants: L'any 1992 es va trobar un conjunt excepcional de bronzes a la Llosa, que confirmaria la presència a la vil·la d'una família amb un status social elevat, que residia al costat del mar i que es podia permetre el luxe d'adquirir un conjunt de bronzes de procedència itàlica al segle II d.C.

T'agrada?

Recomanaries la pàgina? La teva recomanació ha sigut desada!

Valoració actual: Gens recomanat (basat en 1 opinions)

Fes-ho córrer!

Comparteix a Facebook Comparteix a Twitter Comparteix a Myspace Comparteix per correu electrònic