El Castell de la Santa Creu de Calafell


El Castell de la Santa Creu ha estat ocupat des de les èpoques íbera i romana. Tot i no trobar-se restes d'aquests períodes, la presència de material ceràmic datat entre els segles III aC i II dC així ho testimonia. Tot i que el primer document on apareix el nom de Calafell data del 999, el primer que fa referència al castell (kastrum) data de l'any 1037. El Castell disposa d'una museïtzació interessant que explica la seva història mitjançant imatges i textos.

Fotos: Sònia Prieto
[ llegir ↓ ]
A finals del segle X i al llarg de la primera meitat del segle XI, un grup de camperols s'estableix al cim del turó en cabanes fetes d'argila i troncs. A un extrem del turó, un clos de troncs protegia una cisterna per aigua i un conjunt de sitges per emmagatzemar aliments. A l'altre extrem, a l'indret on actualment es troba l'església romànica, hi havia una edificació, segurament també amb funció religiosa, construïda amb fusta i fang. Era un moment en què l'actual terme de Calafell es trobava en un territori de ningú entre el comtat de Barcelona i el senyor musulmà de Tarragona.

Quan la frontera es va estabilitzar i es produeix la mal anomenada reconquesta i repoblació del territori, els camperols són expulsats del turó, començant a formar-se el nucli històric del poble. El castell passà a mans de diferents famílies nobles, una de les quals, els Palou, construeixen un petit palau, d'estil gòtic, que és utilitzat com a pavelló de cacera.  A partir del segle XVI, el castell inicia la seva decadència, passant a ser utilitzat durant una temporada com a hostal per a gent pobre. Posteriorment, és utilitzat com a cementiri del poble, arribant a estar pràcticament tota la seva superfície ocupada per tombes. Aquest ús va perdurar fins l'any 1938, moment en que es va inaugurar el nou cementiri.

Segurament, la superstició popular va atribuir la presència de mals esperits al castell. Per aquest motiu, es va construir al segle XVII una petita edificació, amb obertures als quatre punts cardinals i coberta amb una teulada amb quatre vessants: el comunidor. Des d'aquest indret, el capellà recitava un fragment de cadascun dels quatre evangelis i beneïa el terme, foragitant d'aquesta manera les tempestes, els mals esperits que les produïen i les bruixes.
Després d'uns anys d'abandonament, a partir del 1982 el Patronat-Fundació del Castell de Calafell va impulsar la seva excavació arqueològica i restauració per poder ser obert al públic.

El Castell disposa d’una museïtzació interessant que explica la seva història mitjançant imatges i textos. També s’hi realitzen visites guiades per adults. A més disposa de visites i quaderns didàctics especials per a grups escolars.[Pujar ↑]

 Els vídeos

El Castell de la Santa Creu | Calafell
Autor: tinetxarxa
Duració: 02:57

L´excavació al Castell de Calafell avança amb noves troballes
Autor: AJUNTAMENTdeCALAFELL
Duració: 01:39

Àudios

Descàrregues

Veure aquest punt a mapes.tinet.cat

Cercar

 

Resum

Característiques: Construcció medieval que conserva l’església del s.XI, amb tombes antropomorfes i l’altar de la Santa Creu, el comunidor del s.XVI, el campanar del s.XVIII, la presó del s.XV i la cisterna també del s.XV que permet baixar sotaterra. En l'actualitat, el Castell disposa d'una museïtzació interessant que explica la seva història mitjançant imatges i textos.
Època: El primer document que fa referència al castell (kastrum) data de l'any 1037.
Usos: Fotalesa, com a residència noble, també va ser utilitzat com a hostal per a gent pobre, i com a cementiri del poble. Després de molt temps d'abandonament es va impulsar la seva excavació arqueològica irestauració per a ser obert al públic irebre visites.
Fets rellevants: Els arqueòlegs creuen que el turó que ocupa actualment el castell de la Santa Creu ha estat ocupat des d'època ibèrica i romana.

T'agrada?

Recomanaries la pàgina? La teva recomanació ha sigut desada!

Valoració actual: Imprescindible! (basat en 3 opinions)

Castell de la Santa Creu de Calafell

Panoràmica esfèrica

Castell de la Santa Creu de Calafell
Fes-ho córrer!

Comparteix a Facebook Comparteix a Twitter Comparteix a Myspace Comparteix per correu electrònic

Altres fotos

El Castell de Calafell :P - Per "eva cuca"Castell de Calafell (Tarragona) - Per "Gaviota1965"Castell de Calafell - Per "David Guillén Tudela"Castell de Calafell - Per "calafellvalo"Desde la reja - Per "gmalras"Castell Calafell - Per "zrem1"CASTELL CALAFELL_51 - Per "David Florensa"Castell de Calafell - Per "JORDI-46"