Casa Museu Barral


El Museu Casa Barral, establert a l'antiga botiga de pescadors on el poeta va viure a Calafell, va obrir les seves portes el 8 de setembre de 2004. L'immoble és la casa que tenia a la Platja de Calafell l'editor, escriptor i polític Carlos Barral (Barcelona 1928-1989). La casa va ser adquirida per l'Ajuntament de Calafell el 30 de maig del 1999, juntament amb un llegat documental i artístic, format per obra inèdita, manuscrits i obres d'art que ja es coneix com a Llegat Barral.
[ llegir ↓ ]
A més de la seva trajectòria com a editor i polític, Carlos Barral va publicar nombrosos llibres de poesia i prosa. La llengua literària que emprava, habitualment, era la castellana, però també trobem en la seva bibliografia textos en català. Quant a la poesia cal ressenyar els llibres de poemes “Figuración y fugas” i “Usuras y figuraciones”. De la seva producció en prosa destaquen “Años de penitencia”, “Los años sin excusa”, “Cuando las horas veloces”, tres volums que constitueixen les seves memòries. També cal ressenyar la seva novel·la autobiogràfica “Penúltimos castigos” i dos llibres de viatges: “Catalunya des del mar” i “Catalunya a vol d'ocell”. Les aficions de Carlos Barral, a més de la d'escriptor, era la navegació, el col·leccionisme d'armes antigues (heretades del seu pare), la pintura i l'escultura. Va morir a Barcelona el 13 de desembre de 1989. Respectant el seu desig, fou incinerat, i les seves cendres llançades al mar, precisament davant la costa calafellenca.
La seva casa és una de les poques que es conserven de l'antiga façana litoral de la Platja de Calafell. Originàriament es tractava d'una "botiga" de pescadors, típica de l'arquitectura popular dels pobles de costa, que s'ha anat modificant fins a donar-li l'aspecte actual.

La casa disposa d'una planta baixa amb una entrada encarada al mar que dóna accés a una sala, en la qual hi ha una xemeneia. La sala de l'entrada dóna pas al menjador de l'habitatge. Des d'aquest s'accedeix a la cuina, que ha estat realitzada ocupant una part del pati posterior del qual disposaven totes les botigues. El primer pis consta d'un corredor que dóna accés a les diferents habitacions. La principal és la que dóna a la façana marítima. Des d'aquesta s'accedeix a una balconada de fusta, portada des de les illes Canàries als anys 20 expressament per a la casa. Precisament aquesta balconada confereix un aspecte singular a la façana, que ja s'identifica com a pròpia de la Platja de Calafell.  El mobiliari de la casa, reunit per Carlos Barral al llarg de tota la seva vida és força variat i heterogeni, i en destaquen algunes peces de principis de segle i obres de diferents artistes i del propi Barral.

Des de la seva obertura, la Casa Museu ha rebut més de 10.000 visitants i ha estat escenari de nombroses activitats de diferents característiques: concerts, presentacions de llibres, xerrades i conferències, lectures de poesia, jornades literàries, tallers d’escriptura, exhibicions d’oficis tradicionals, sessions de contes infantils, etc. En aquest sentit, la voluntat del Museu Casa Barral és, a més a més d’estudiar i difondre el passat mariner del municipi i l’obra literària i editorial de Carlos Barral, posar al servei de la ciutadania un espai on les persones interessades en la literatura i la cultura en general trobin resposta a les seves inquietuds.

Horaris

    * De l'1 d'octubre al 31 de març: dissabtes i diumenges de 10 a 14h
    * De l'1 d'abril al 30 de setembre: dissabtes i diumenges de 10 a 14h i de 17 a 20h.
    * De l'1 de juliol al 15 de setembre: cada dia de 10 a 14h i de 17 a 21h.

Tancat: de l'1 al 6 de gener, 1 de maig, setmana del 20 al 27 de desembre.

Fotos: Sònia Prieto[Pujar ↑]

 Els vídeos

Canal Cole Docu: Carlos Barral
Autor: canalcole
Duració: 03:03

Àudios

Veure aquest punt a mapes.tinet.cat

Cercar

 

Resum

Característiques: L'immoble és la casa que tenia a la Platja de Calafell l'editor, escriptor i polític Carlos Barral (Barcelona 1928-1989).Originàriament es tractava d'una "botiga" de pescadors, típica de l'arquitectura popular dels pobles de costa, que s'ha anat modificant fins a donar-li l'aspecte actual. La casa va ser adquirida per l'Ajuntament de Calafell el 30 de maig del 1999.
Època: Data del primer quart el segle XX i, encara que conserva molt de l'aspecte i l'estructura original, al llarg del temps s'han anat fent intervencions i restauracions. Com a Casa Museu, va obrir les seves portes al públic l'any 2004.
Usos: El Museu Casa Barral, a més a més d’estudiar i difondre el passat mariner del municipi i l’obra literària i editorial de Carlos Barral, és escenari de nombroses activitats de diferents característiques: concerts, presentacions de llibres, xerrades i conferències, lectures de poesia, jornades literàries, tallers d’escriptura, exhibicions d’oficis tradicionals, sessions de contes infantils, etc.
Fets rellevants: La casa compta amb una balconada de fusta, portada des de les illes Canàries als anys 20 expressament per a la casa. Precisament aquesta balconada confereix un aspecte singular a la façana, que ja s'identifica com a pròpia de la Platja de Calafell.

T'agrada?

Recomanaries la pàgina? La teva recomanació ha sigut desada!

Valoració actual: Imprescindible! (basat en 1 opinions)

Fes-ho córrer!

Comparteix a Facebook Comparteix a Twitter Comparteix a Myspace Comparteix per correu electrònic

Altres fotos

Casa del escritor Carlos Barral en Calafell - Per "calafellvalo"Casa Barral - Per "@berny"Calafell - Per "calafellvalo"Museu Casa Barral. Calafell - Per "asturconmar2© (Marcos)"P1100744 Casa museo Barral - Per "calafellvalo"EXPLORANDO CALAFELL. - Per "fredolica"Casa Museo Barral (3) - Per "calafellvalo"azul y blanco, colores de Calafell - Per "R.ZG"