La Vil.la Casals, Museu Pau Casals


La Vil.la Casals, la casa que Pau Casals es va fer construir al barri marítim de Sant Salvador, a tres quilòmetres del nucli urbà del Vendrell, és avui la seu del Museu Pau Casals. Pau Casals ha estat un dels millors violoncel.listes del segle XX i reconegut internacionalment com un dels millors intèrprets i directors d'orquestra del seu temps. L'objectiu principal del museu és el de conservar, preservar i difondre la vida i l'obra de Casals a través de l'extens patrimoni artístic i documental que s'hi conserva.
[ llegir ↓ ]
El 1910, Pau Casals es va fer construir la Vil·la Casals al passeig marítim de Sant Salvador, una casa concebuda inicialment com una casa d'estiueig, que va ser reformada per l'arquitecte Antoni Puig i Gairalt entre 1931 i 1936, amb la sala de la música, el jardí i el mirador. Pau Casals hi va viure fins al 1939, quan es va veure obligat a marxar a l'exili i mai més hi va tornar. El 3 de juliol de 1972, Pau Casals i la seva esposa Marta Montañez van crear la Fundació Pau Casals amb l'objectiu de deixar a Catalunya tot el llegat que el mestre conservava a la casa de Sant Salvador.
El poble de Catalunya havia de ser el dipositari d'aquest patrimoni i, amb aquesta voluntat, Pau Casals confià el govern de la Fundació a un patronat constituït pels presidents d'algunes de les institucions culturals més representatives del moment i per alguns dels seus amics, que avui dia han estat substituïts per altres persones. El 1974, un any després de la seva mort, es va obrir al públic la Sala del Sentiment, la Sala de Concerts i la del Vigatà i el 1976 es va inaugurar la casa com a museu.

El 1996 la Fundació Pau Casals va decidir tancar el museu per sotmetre'l a una profunda rehabilitació. El pas dels anys, les condicions climàtiques adverses i les noves necessitats que plantejava la societat actual feien necessària una intervenció tant des del punt de vista estructural com museogràfic. La casa, situada a l'extrem sud de la platja, va ser concebuda inicialment com una petita casa d'estiueig que es va convertir, al llarg dels anys, amb un harmoniós jardí al costat del qual hi havia una sala de concerts i unes sales per exposar la col·lecció d'art. El 2 de juny de 2001 s'inaugura la nova etapa del museu que adopta el nom definitiu de Vil·la Casals-Museu Pau Casals.

Els objectius del Museu Pau Casals són conservar i millorar la Casa Museu Pau Casals on són reunits i exposats al públic les pintures, dibuixos, escultures, diplomes, medalles, instruments de música, manuscrits , partitures, autògrafs, fotografies, correspondència, llibres, mobles i altres papers i records de la vida particular i artística del fundador, que, per la seva llarga i intensa relació amb els artistes contemporanis més eminents, constitueixen un dipòsit de valor inestimable per al coneixement i estudi de la música. També neix com objectiu de la Fundació Pau Casals, el de promoure, protegir i difondre l'estudi i el coneixement de la música clàssica, mitjançant la celebració de concerts, conferències i qualsevol altra activitat que acordi el patronat seguint les orientacions dels fundadors i procurant mantenir l'alta categoria i el prestigi que Pau Casals va imposar a les seves actuacions durant tota la seva vida.

Nascut al Vendrell el 29 de desembre de 1876, va mostrar ja des de la infantesa una gran sensibilitat per la música. El seu pare, també músic, li va transmetre els primers coneixements musicals, que Pau Casals va ampliar amb estudis a Barcelona i Madrid. Amb només vint-i-tres anys va iniciar la trajectòria professional i va actuar com a intèrpret en els millors auditoris del món. Com a intèrpret, va aportar canvis innovadors en l’execució del violoncel, i va introduir-hi noves possibilitats tècniques i expressives. Com a director, buscava igualment la profunditat expressiva, l’essència musical que ell assolia amb el violoncel. Pau Casals també va exercir com a professor i compositor, amb obres com l’oratori El Pessebre, que es va convertir en un veritable cant a la pau. El desenllaç de la Guerra Civil Espanyola el va obligar a marxar a l’exili i a residir, primer, a Prada de Conflent (França) i, després, a San Juan de Puerto Rico.
A més de la seva extraordinària carrera com a músic, Pau Casals va mantenir sempre una dedicació incansable a la defensa de la pau i de la llibertat. Els nombrosos concerts benèfics, la implicació en accions humanitàries i les diverses intervencions a les Nacions Unides el van caracteritzar com un home de pau.
Pau Casals va morir l’any 1973, a l’edat de noranta-sis anys, a San Juan de Puerto Rico. Actualment, les seves despulles descansen en el cementiri del Vendrell.
[Pujar ↑]

Àudios

Et pot interessar

  1. Pau Casals i Defilló Pau Casals i Defilló
  2. Auditori Pau Casals del Vendrell Auditori Pau Casals del Vendrell

Veure aquest punt a mapes.tinet.cat

Cercar

 

T'agrada?

Recomanaries la pàgina? La teva recomanació ha sigut desada!

Aquesta pàgina encara no ha estat valorada. Participa i valora'l!

Fes-ho córrer!

Comparteix a Facebook Comparteix a Twitter Comparteix a Myspace Comparteix per correu electrònic