Església de Sant Pere de Mont-ral


Mont-ral se situa a la cara de llevant d'una muntanya coronada per l'església de Sant Pere d'estructura romànica. L'església confereix al poble la característica silueta visible des de molts punts de les muntanyes de Prades i és un impressionant mirador a 888 metres. Situada al costat del cementiri, queda aïllada de les cases més pròximes i alhora més antigues de l'antic nucli. La seva situació al vessant de migdia del turó, al costat d'un fort desnivell del terreny, ha fet necessària la construcció de dos contraforts per a assegurar la seva estabilitat.
[ llegir ↓ ]
La primitiva església parroquial es devia construir arran de la conquesta d’aquest sector a mitjan del segle XII, poc abans que fos conquerit el castell i terme de Siurana. Fins l’any 1936, que fou destruïda, l’església conservava una imatge de la Mare de Déu dita de “la Bona Mort”, de fusta policromada, amb una calavera a la mà i que duia data del 1700.

L’església de Mont-ral en el seu origen era un edifici d’una nau, coberta amb volta de canó lleugerament apuntada i capçada a llevant per un absis semicircular  obert a la nau per dos plecs apuntats. Aquesta estructura molt simple va ser alterada al llarg del temps amb l’obertura a migdia, al costat de la porta d’accés, de dues capelles laterals, i al sector nord, d’una sagristia quadrada amb accés des del presbiteri, un espai que conforma la base del campanar de planta quadrada acabat amb un prisma octogonal, i una capella gòtica amb volta de creueria. En el tram de la nau on s’obren les capelles laterals i la base del campanar hi ha disposats tres arcs torals.

A la façana de migdia se situa la porta romànica d’accés, sobresortida del pla de la façana, amb tres arquivoltes amb gradació i una cornisa horitzontal en forma de guardapols. També en aquest costat de la nau hi ha dos contraforts per ajudar a contrarestar l’empenta de la volta; foren bastits perquè es pensava que perillava l’estabilitat de la volta i també per la proximitat del fort desnivell del terreny.
La coberta general del temple és amb dues aigües i engloba totes les capelles que sobresurten del volum de la nau. El mur de ponent s’enlaira una mica per sobre d’aquesta teulada i en el seu eix, lleugerament desviat cap al nord respecte a la nau, una finestra en forma d’espitllera, actualment tapiada per l’interior de la nau.
L’obra original ha de datar-se al final del segle XII o al principi del segle XIII. La major part de les reformes de la nau, com també les capelles laterals del sector sud, la sagristia i el campanar, són del segle XVIII, catmoment de creixement demogràfic i econòmic del poble[Pujar ↑]

 Els vídeos

Mont-ral
Autor: pateandoespana
Duració: 01:55

Àudios

Veure aquest punt a mapes.tinet.cat

Cercar

 

Resum

Característiques: D'estructura romànica, és alhora un mirador situat a 888 metres d'alçada.
Època: L’obra original ha de datar-se al final del segle XII o al principi del segle XIII. La major part de les reformes de la nau, com també les capelles laterals del sector sud, la sagristia i el campanar, són del segle XVIII.
Usos: Lloc de culte, església.
Fets rellevants: Fins l’any 1936, que fou destruïda, l’església conservava una imatge de la Mare de Déu dita de “la Bona Mort”, de fusta policromada, amb una calavera a la mà i que duia data del 1700.

T'agrada?

Recomanaries la pàgina? La teva recomanació ha sigut desada!

Aquesta pàgina encara no ha estat valorada. Participa i valora'l!

Fes-ho córrer!

Comparteix a Facebook Comparteix a Twitter Comparteix a Myspace Comparteix per correu electrònic