Església de Santa Maria de Conesa


L'església parroquial està dedicada a Santa Maria. Construïda al segle XIV, entre el 1339 i el 1347, és d'estil gòtic auster, encara que conserva una arcada romànica molt més antiga. El projecte inicial de l'església quedà inacabat en una tercera part. Conserva una creu processional d'argent del segle XV. Damunt la portalada del temple es troben unes fines escultures de pedra. La del mig és la de la Mare de Déu (Santa Maria de Conesa), asseguda amb el seu Fill als braços; està esculturada a la mateixa pedra-clau de la volta.
[ llegir ↓ ]
Als dos costats hi ha uns ángels no clavats, sinó col·locats damunt uns suports de pedra en forma de cares humanes, esculpits, aquests també a les pedres de la volta de la portalada. Al seu interior,  la nau està composta per unes grans arcades gòtiques ogivals que culminen en dos nusos o claus de volta. En cadascun d’aquests nusos hi ha esculpit un escut. L’església, segons el projecte inicial, havia de ser una tercera part més llarga, però pel que fos, restà inacabada. Hi ha dues capelles laterals a la dreta i només una altra, fonda, a l’esquerra; el “cor” la volta del qual es feu l’any 1622, la sagristia a la bada dreta del presbiteri i, a la banda esquerra, una gran arcada romànica, que fa pensar que sigui un aprofitament d’un edifici més antic: romànic del tot.

Pel racó inferior dreta  de l’edifici, s’entra a les escales que porten al campanar: una escala de cargol bellíssima, amb 125 esglaons. Es va iniciar la seva construcció l’any 1399 i dincs el gòtic, recorda el romànic per això cal considerar-lo com neo-romànic, té una alçada de 28 metres amb quatre espadanys-finestrals per a les campanes.

Al costat de l’església hi ha la Casa Delmera de Santes Creus, bastida el 1569 al lloc (el Castell) on hi havia el castell dels Montpaó (castlans de Conesa) per l’abat fra Jeroni de Contijoc, l’escut del qual i el del monestir presideixen la façana.[Pujar ↑]

 Els vídeos

PASSEJANT PER CONESA.
Autor: Oscarjaume
Duració: 03:45

Àudios

Els enllaços

Veure aquest punt a mapes.tinet.cat

Cercar

 

Resum

Característiques: església parroquial dedicada a Santa Maria, d'estil gòtic auster. Té una alçada de 28 metres amb quatre espadanys-finestrals per a les campanes.
Època: Construïda al segle XIV, entre el 1339 i el 1347.
Usos: Dedicada al culte religiós.
Fets rellevants: El govern català va aprovar el març de 2011 declarar bé cultural d'interès nacional el nucli històric de Conesa, en la categoria de conjunt històric

T'agrada?

Recomanaries la pàgina? La teva recomanació ha sigut desada!

Valoració actual: Imprescindible! (basat en 1 opinions)

Fes-ho córrer!

Comparteix a Facebook Comparteix a Twitter Comparteix a Myspace Comparteix per correu electrònic

Altres fotos

Conesa - Per "calafellvalo"Conesa 1 - Per "Nereida Flipant"Conesa - Per "calafellvalo"Paisatge de Conesa, Conca de Barberà - Per "MARIA ROSA FERRE"