Església de Sant Miquel de Forès


Al cim del turó, a la dreta del lloc on hi hagué el castell, es troba l'església parroquial de Sant Miquel, esmentada en les llistes parroquials del bisbat de Vic de la fi del segle XI i l'inici de XII; va passar a l'arxidiòcesi de Tarragona el 1154. Edifici originàriament d'una sola nau, amb volta lleugerament apuntalada, mostra encara la pedra de fil; l'absis fou enderrocat per tal de bastir-hi una sagristia. Dues capelles de planta quadrada obertes en la zona immediatament anterior al presbiteri (s.XIII-XIV). Les voltes de carreus són un xic apuntades, sobretot les dels braços del creuer.
[ llegir ↓ ]
Al cim del turó, a la dreta del lloc on hi hagué el castell, es troba l’església parroquial de Sant Miquel, esmentada en les llistes parroquials del bisbat de Vic de la fi del segle XI i l’inici de XII; va passar a l’arxidiòcesi de Tarragona el 1154.

Edifici originàriament d'una sola nau, amb volta lleugerament apuntalada, mostra encara la pedra de fil; l’absis fou enderrocat per tal de bastir-hi una sagristia. Dues capelles de planta quadrada obertes en la zona immediatament anterior al presbiteri (s.XIII-XIV). Les voltes de carreus són un xic apuntades, sobretot les dels braços del creuer.

Té dues portes d'entrada. La de les Dones, la principal, a l’esquerra de creuer, i la dels Homes, al creuer, de la façana lateral que mira a migjorn. La primera té quatre columnes per banda, arrimades als respectius angles, i coronades per capitells, damunt l’àbac llis carreguen tres arquivoltes concèntriques cenyint l’ampla llinda i el timpà esculpit amb creus, anagrames, etc. Arran dels àbacs, corre pels paraments una sanefa d’arquets prismàtics amb un bordó i, al damunt, es desplega un vistós semicercle d’amples dovelles, amb sanefa i bordó. S’accedeix a aquesta porta, que és per sota del nivell de la placeta, mitjançant uns esglaons de pedra. La porta dels Homes és més senzilla, i és a nivell del carrer. Una sanefa d’arquets prismàtics emmarca el mig punt format per tretze dovelles grosses i ben tallades. Damunt la portalada s’obre una petita finestra de mig punt i a la part superior s’alça el campanar barroc. 
És de planta quadrada en el seu tram inicial i la seva part superior fou reconstruïda en època barroca amb tronc octogonal. Sols s'hi pot accedir des de l'exterior. És considerat el campanar més alt de tota la Conca de Barberà.

L'església de Sant Miquel és esmentada en les llistes parroquials del bisbat de Vic de la segona meitat del s. XII. És una de les poques parròquies existents en crear-se l'arquebisbat de Tarragona (1154). A l’església es conservava una imatge gòtica sota l’advocació de la Mare de Déu de la Salut, avui dipositada al Museu Diocesà de Tarragona, per bé que en resta una fidel reproducció policromada a Forès. La imatge, que duu la data del 1324, fou encarregada el 1306 pels jurats de Forès al pintor montblanquí Francesc de Penedès, de manera que fos una còpia tan semblant com fos possible a la Mare de Déu de la Serra de Montblanc, a la qual tenien molta devoció els fidels de Forès.
  
El temple i el seu entorn, han estat i estan en un procés d'una forta restauració, primer les teulades, retornant a la distinció de les diferents naus i capelles i, més endavant, la reconstrucció de l’absis i la nova sagristia, la totalitat de les façanes, il•luminació i supressió de barreres arquitectòniques i l'adequació de l'entorn.
[Pujar ↑]

Àudios

Veure aquest punt a mapes.tinet.cat

Cercar

 

T'agrada?

Recomanaries la pàgina? La teva recomanació ha sigut desada!

Aquesta pàgina encara no ha estat valorada. Participa i valora'l!

Fes-ho córrer!

Comparteix a Facebook Comparteix a Twitter Comparteix a Myspace Comparteix per correu electrònic