Ermita dels Sants Metges


Cap a la banda oriental de la vila, a un quilòmetre aproximadament, es troba l'ermita dels Sants Metges dedicada a Sant Cosme i Sant Damià. Sembla ser que a principis del segle XV ja existia i al llarg dels anys i dels segles, l'ermita s'ha reconstruït i construït de nou diferents vegades. L'edifici actual data del 1970. L'edifici original del segle XV, fou ampliat al segle XVIII i el 1770 fou construït el retaule barroc, obra d'Isidre Espinal -incendiat durant el 1936-. A principis del segle XIX es va restaurar perquè va quedar pràcticament devastat durant la guerra civil.
[ llegir ↓ ]
Cap a la banda oriental de la vila, a un quilòmetre aproximadament, es troba l'ermita dels Sants Metges dedicada a Sant Cosme i Sant Damià. Sembla ser que a principis del segle XV ja existia i al llarg dels anys i dels segles, l'ermita s'ha reconstruït i construït de nou diferents vegades. L'edifici actual data del 1970.

L’edifici original del segle XV, fou ampliat al segle XVIII i el 1770 fou construït el retaule barroc, obra d’Isidre Espinalt -incendiat durant el 1936-. A principis del segle XIX es va restaurar perquè va quedar pràcticament devastat durant la guerra civil.

S’entrava al temple a través d’un pòrtic trilobat que aguantava el cor. L’interior era estucat i pintat completament -es pot veure la participació de Marià Fortuny en aquesta operació-. Davant l’edifici hi havia una placeta a la qual s’arribava a través de dotze esglaons, al costat dels quals, i a la part frontal, en dos nínxols, hi havia les imatges de Sant Cosme i Sant Damià. L’estat ruïnós en què quedà després de l’última guerra civil determinà de fer un nou santuari que, aprofitant només l’absis gòtic de l’antiga església, s’adaptés a una nova concepció de l’edifici. Amb un projecte de l’arquitecte sarralenc Josep Puig i Torné, les obres s’iniciaren el 1967 i s’inaugurà el 1970.

Del nou edifici cal destacar-ne la gran reixa vidrada, dissenyada per Josep Grau-Garriga i feta amb estris agrícoles cedits pels habitants de la vila. Els goigs més antics conservats daten del 1848. En aquest mateix paratge del santuari hi ha una àrea de lleure; a la dreta del camí es troba la font dels Sants Metges, enmig d’arbres frondosos; bastida al segle XVIII, hom hi pot veure al frontal dues imatges en alabastre, molt desgastades, de Sant Cosme i Sant Damià. En aquest indret se celebren anualment dos aplecs de gran tradició, l’un al setembre i l’altre pel juny.[Pujar ↑]

 Els vídeos

Ermita de Sarral
Autor: kursorproducciones
Duració: 05:10

Àudios

Veure aquest punt a mapes.tinet.cat

Cercar

 

Resum

Característiques:  Edificació moderna que inclou un absis gòtic i una reixa vidriada de Josep Grau-Garriga realitzada amb eines agrícoles.
Època: La construcció original data del s.XV. Restaurada i reconstruida diverses vegades, l'última el 1970.
Usos: L'edifici actual acull principalment actes religiosos. Els més destacats se celebren el primer diumenge del mes de juny (Aplec a l'Ermita, festa d'interès comarcal) i 26 de juny (Dia de sant Cosme i sant Damià, festa local).
Fets rellevants: L'antiga construcció havia contingut un retaule barroc del 1770, obra d'Isidre Espinalt, incendiat durant la Guerra Civil, així com també una pintura mural on participà Marià Fortuny.

T'agrada?

Recomanaries la pàgina? La teva recomanació ha sigut desada!

Valoració actual: Molt recomanat (basat en 4 opinions)

Fes-ho córrer!

Comparteix a Facebook Comparteix a Twitter Comparteix a Myspace Comparteix per correu electrònic

Altres fotos

360º de l'ermita de Sarral - Per "Ya No Se si EL MunDO esTa E RebEs O soY yo La Ke E"Claus/Llaves/Keys - Per "Blessingway"Una puerta muy particular - Per "Blessingway"Sants Metges Cosme i Damià interior - Per "sargantanaverda"