Plaça Major de Prades


La vila de Prades és al centre de l'altiplà del cim de les muntanyes, a 950 m d'altitud, perfectament comunicada amb camins directes, d'origen medieval, amb tots els pobles de la rodalia. La Plaça Major porxada, d'una gran bellesa i molta anomenada, és una mostra de l'antiga esplendor. És un conjunt arquitectònic harmoniós, de volums equilibrats i colors vistosos, amb una font esfèrica d'estil renaixentista coneguda arreu.
[ llegir ↓ ]
La vila de Prades és al centre de l'altiplà del cim de les muntanyes, a 950 m d'altitud, perfectament comunicada amb camins directes, d'origen medieval, amb tots els pobles de la rodalia. La Plaça Major porxada, d'una gran bellesa i molta anomenada, és una mostra de l'antiga esplendor. És un conjunt arquitectònic harmoniós, de volums equilibrats i colors vistosos, amb una font esfèrica d’estil renaixentista coneguda arreu.

La font està situada a l’extrem sud-est de la Plaça Major. Es tracta d’una esfera de pedra de natural típica de l’època, amb un radi d’1,36m, de color vermellós i sostinguda per un pilar. L’esfera està dividida en dues parts: la part superior presenta un relleu quadricular (cassetons) que sovint s’ha relacionat amb els meridians i paral·lels de la terra; la part inferior està separada per un cordó prominent simulant una petita cornisa, que després d’una franja llisa i tres petits anells decreixents, donen pas a una decoració en forma de fulles molt estilitzades per la base i, apegades unes amb les altres, fins adaptar-se a la forma còncava de la font. És en aquesta zona on es troben les quatre canelles de bronze que van abocant l’aigua en una pica circular, amb voladís exterior. La pica s’assenta al damunt d’un parament de blocs de 60 cm d’alçada que acaben amb un petit escaló que recorre tota la base de la pica. Aquests sortidors estan situats segons els quatre punts cardinals. Per tot això, la font s’ha comparat sovint amb el globus terraqüi. Com a coronament trobem un petit quadrat que repeteix esquemàticament la decoració que separa les dues parts de la font. L’autor, que fins ara no s’ha investigat, ens és desconegut. És una obra del Renaixement (segle XVI) que coincideix amb l’acabament de la façana principal de l’església i de la Plaça porxada de Prades.
 [Pujar ↑]

Àudios

Veure aquest punt a mapes.tinet.cat

Cercar

 

T'agrada?

Recomanaries la pàgina? La teva recomanació ha sigut desada!

Valoració actual: Imprescindible! (basat en 2 opinions)

Plaça Major de Prades

Panoràmica esfèrica

Plaça Major de Prades
Fes-ho córrer!

Comparteix a Facebook Comparteix a Twitter Comparteix a Myspace Comparteix per correu electrònic

Altres fotos

Senyes de Prades / Signs of Prades - Per "SBA73"The fountain / La fuente - Per ". SantiMB ."Font renaixentista, Prades - Per "twiga_swala"Plaça de Prades - Per "Lena Diro"Prades - Per "Sanmi Fotografía"La Plaça Major de Prades / Prades main square - Per "SBA73"Plaça Major, Prades - Per "twiga_swala"Prades - Per "magenri"