Nucli de Capafonts
Al bell mig de la comarca del Baix Camp es troba Capafonts, a una alçada sobre el nivell del mar de 751 metres. Segons Joan Coromines, el nom del poble ve del llatí Caput fontis, lloc on hi ha el "cap de la font", amb referència al naixement del riu Brugent.El terme municipal de Capafonts, té una gran quantitat d'elements d'interès que mereixen una atenció especial, bé sigui per les seves característiques, per la seva història o per la significació dins la vida i les tradicions rurals del poble. Cal remarcar que fora del nucli urbà existeixen un seguit d'elements d'un gran valor històric com són molins, marges, eres, places carboneres, etc, clar reflex de la vida i el treball rural a les Muntanyes de Prades
[ llegir ↓ ]
El poble se situa al turó que ocupa la part central de la vall. L'emplaçament en un terreny costerut condiciona la disposició dels carrers, i explica el desnivell que hi ha entre les cases de la part baixa i les del cim. L'entramat dels carrers del poble és realment complex, com correspon a una població que s'ha anat formant aprofitant les irregularitats del terreny i salvant els entrebancs de la topografia. Des de l’entrada del poble, el carrer Nou s’endinsa fins a la plaça de l’Església, i continua pel de les Fonts. Aquests són els carrers principals del poble, on hi ha el temple, el local social, la Casa de la Vila, la biblioteca, la sala de festes i la llar de jubilats. Al carrer de les Fonts, al costat de la Casa de la Vila, hi ha l’antiga plaça pública, denominada el “Perxo”. El poble actual és molt diferent de l'antic, però és inoblidable i certament original.
El terme municipal de Capafonts, té una gran quantitat d'elements d'interès que mereixen una atenció especial, bé sigui per les seves característiques, per la seva història o per la significació dins la vida i les tradicions rurals del poble. Cal remarcar que fora del nucli urbà existeixen un seguit d'elements d'un gran valor històric com són molins, marges, eres, places carboneres, etc, clar reflex de la vida i el treball rural a les Muntanyes de Prades. En destaquem alguns:
Cal Macià
És l'única casa amb façana historiada del poble, un edifici de gran valor històric de l’època medieval, localitzat al carrer de l’Abadia. Aquesta casa degué constituir el centre de poder de Capafonts per la seva ubicació en el poble (al costat de l’Abadia i de l’antiga església Vella). Presenta una façana molt interessant, bastida amb carreus ben treballats i amb marques de picapedrers, del mateix tipus de les que hi ha als carreus de la Font Vella actualment traslladats a les escales de l’església quan fou desmantellada la font. Cal destacar també, l’escut de damunt la porta de dovelles, amb una inscripció i com a figura heràldica conté un colom o una merla. Això ha fet sorgir una tradició-llegenda que diu que Cristòfor Colom era nat en aquesta casa.
El forn de pa
És un conjunt antropològic molt interessant que ens permet saber com era un forn de pa medieval remodelat en el vuit-cents. Localitzat sota la Casa de la Vila està situat dos metres per sota al carrer, i el forn té 4 metres de diàmetre, i encara presenta el color que s’ha anat formant amb el pas dels segles. En un primer nivell, es troba la màquina de pastar, d’un model de finals del segle XIX i que es trobà en servei fins que s’acabà l’activitat l’any 1985. Té dos motors: un elèctric i un altre de gasolina, que era l’únic existent abans de que hi hagués electricitat al poble. Es conserven també les pales i els estris necessaris per la feina del forner.
El “Perxo”
Aquest nom deriva d’un porxo (o perxo, com es diu a Capafonts) que hi havia antigament en el lloc on era la plaça de la vila. Des de sempre en aquesta plaça es concentra bona part de l’activitat del poble.
El fossar vell i l’església Vella
El fossar vell o cementiri vell, era darrera de l’abadia, i es va conservar intacte fins al 1975, quan va ser urbanitzat i destinat a parc infantil. Al costat d’aquest cementiri hi havia l’església Vella. L’entrada era situada, probablement en direcció nord a la banda oposada del cementiri. Es troben alineades l’abadia, el fossar l’església antiga, i l’Era del Rector situada a l’entrada del poble.
Creu a la paret del cementiri Vell
És una creu esculpida en la paret del antic cementiri la qual es pot observar des del carrer Nou. Pel model i la forma en què va ser esculpida, en relleu, es podria tractar d’una creu càtara, que indicaria la presència d’alguns reductes càtars per les Muntanyes de Prades.[Pujar ↑]
Els vídeos
FESTA CAPAFONS 130810
Autor: tvcambrils
Duració: 05:59