Conjunt històric i monumental d'Arnes


L'ajuntament d'Arnes és l'edifici més rellevant del municipi i un dels primers d'estil renaixentista de Catalunya, data de l'any 1584 i fou construït per Joan Vilabona de Queretes. La Casa de la vila és una magnífica construcció, amb arcades de mig punt a la planta i uns bells finestrals, amb ornamentació clàssica al primer pis, després d'unes cornises sobre les finestres esmentades, s'alça un darrer pis amb finestres de mig punt molt seguides. La teulada està rematada amb una cornisa i gàrgoles. És fet de carreu escairat i té planta rectangular amb llotja coberta, finestres al primer pis i galeria correguda al segon.
[ llegir ↓ ]
L’ajuntament d’Arnes és l’edifici més rellevant del municipi i un dels primers d’estil renaixentista de Catalunya, data de l’any 1584 i fou construït per Joan Vilabona de Queretes. La Casa de la vila és una magnífica construcció, amb arcades de mig punt a la planta i uns bells finestrals, amb ornamentació clàssica al primer pis, després d’unes cornises sobre les finestres esmentades, s’alça un darrer pis amb finestres de mig punt molt seguides. La teulada està rematada amb una cornisa i gàrgoles. És fet de carreu escairat i té planta rectangular amb llotja coberta, finestres al primer pis i galeria correguda al segon.

L’església parroquial, dedicada a Santa Magdalena, és d’estil barroc. Fou edificada sobre les runes d’una església gòtica al 1693. Consta de tres naus i té capelles laterals i un campanar de torre. L'àbsis de l’església anterior es poden veure al carrer Sant Antoni. La festa major, en honor a Santa Maria Magdalena, es celebren al mes de juliol. Si continuem caminant pel passadís trobem els gronxadors, antic hort de l'abadia.

Entre el carrer Onze de setembre i el carrer Major es troba el castell d'estil gòtic i els quatre Portals d’accés al nucli antic, el Portal del Miquelet, del Sastre, del Portalet i de la Sardinera. Arnes té cinc capelles distribuïdes pel municipi i per Setmana Santa es recorren el carrers en processó parant a cada capella: Sant Roc, Santa Dolors, Sant Antoni, Sant Domènech i Mare de Déu de Capdevila.

La Subdirecció General del Patrimoni Artístic del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya va promoure un expedient de declaració del conjunt històric d’Arnes. El dia 20 de gener de 1992 el Govern de la Generalitat declara bé d’interès cultural, en la categoria de conjunt històric al poble d’Arnes.
[Pujar ↑]

 Els vídeos

ARNES ( TERRA ALTA )
Autor: graficsants
Duració: 03:50

Àudios

Descàrregues

Els enllaços

Veure aquest punt a mapes.tinet.cat

Cercar

 

Resum

Característiques: Arnes compta amb un formidable centre històric que conserva l'estructura original de nucli fortificat  Entre l'entramat de carrerons d'essència medieval, destaca l'edifici de l'Ajuntament, una magnífica construcció d'estil renaixentista.
Època: S'hi barregen èpocques i estils en les seves contruccions. Hi destaca l'Ajuntament, un dels primers d'estil reinaixentista que data de 1854.
Fets rellevants: El nucli històric d'Arnes està catalogat com a Bé d'Interès Artístic i Històric.

T'agrada?

Recomanaries la pàgina? La teva recomanació ha sigut desada!

Aquesta pàgina encara no ha estat valorada. Participa i valora'l!

Fes-ho córrer!

Comparteix a Facebook Comparteix a Twitter Comparteix a Myspace Comparteix per correu electrònic

Altres fotos

Arnes: Ajuntament - Per "manelzaera"Arnes: Campanar - Per "manelzaera"Ayuntamiento de Arnes. Terra Alta. Tarragona. - Per "oscarkmnt"Ajuntament d'Arnes - Per "Víctor Xercavins"Arnes - Per "kodachrome65"Arnes (Terra Alta- Tarragona) [08050165] - Per "A. Serra"Terra Alta Juliol 2008 - Per "Saül Gordillo"Els Ports - Per "Marlis1"