Centre Picasso


El Centre Picasso és una entitat privada sense ànim de lucre que pretén homenatjar Picasso, un dels artistes més genials del segle XX, i mostrar al món els forts lligams d'estimació que s'establiren entre ell i Horta, tan pel que fa a l'aspecte artístic com a l'afectiu. L'Antic Hospital, edifici renaixentista construït l'any 1580, és l'actual seu del Centre Picasso, on s'exposa, de forma permanent, les reproduccions facsímil, amb la màxima qualitat i tan pròximes a l'original com ha estat possible, de pràcticament totes les obres realitzades en les dues estades al poble i també d'altres obres realitzades a Barcelona o a París, però que evoquen Horta.
[ llegir ↓ ]
El Centre Picasso és una entitat privada sense ànim de lucre que pretén homenatjar Picasso, un dels artistes més genials del segle XX, i mostrar al món els forts lligams d'estimació que s'establiren entre ell i Horta, tan pel que fa a l'aspecte artístic com a l'afectiu.
 
L'Antic Hospital, edifici renaixentista construït l'any 1580, és l'actual seu del Centre Picasso, on s'exposa, de forma permanent, les reproduccions facsímil, amb la màxima qualitat i tan pròximes a l'original com ha estat possible, de pràcticament totes les obres realitzades en les dues estades al poble i també d'altres obres realitzades a Barcelona o a París, però que evoquen Horta. Al l'interior, a la primera planta, hi havia una capella dedicada a la Mare de Déu dels Desemparats. L'any 1837, durant les guerres carlines, va ser incendiat i més tard restaurat. Fins l'any 1985 fou caserna de la guàrdia civil. Després d'una total restauració, es va obrir al públic l'any 1992, com a seu del Centre Picasso.
El Centre Picasso ofereix la possibilitat de veure juntes les obres corresponents a dues èpoques importants en l'evolució artística de Picasso, els primers passos cap a un estil lliure i personal, al 1898, i l'esclat del cubisme, al 1909. Obres que actualment estan disseminades per museus i col·leccions particulars arreu del món. Una bona part de l'obra de Picasso a Horta són paisatges. Al Centre Picasso podem veure el resultat de la interpretació que va fer Picasso dels paisatges d'Horta, només ens cal mirar per la finestra o sortir a fer un tomb per veure els paisatges originals, els mateixos paisatges que Picasso veié per primera vegada fa més de cent anys.
A la planta baixa hi ha l'exposició permanent "Els meus amics d'Horta". Aquí s'explica a través de textos, imatges, objectes i paraules del propi Picasso, els profunds lligams que s'establiren entre el genial pintor i aquest petit poble. L'espai està dividit en quatre zones, presidides per una frase dels amics de Picasso o del propi pintor, aquestes estan extretes de la conversa que va mantenir amb una delegació de gent d'Horta que el visitaren l'any 1969 a la seva residència de Notre-Dame-de-Vie.

A la primera planta s'hi exposen les reproduccions facsímils de gran qualitat ja que s'obtenen directament dels quadres originals, de les obres realitzades durant els nou mesos que va durar la primera estada. Unes taules-vitrina mostren, agrupats per temes (retrats de nens, gent treballant, cabres, arbres, etc.) els dibuixos i esboços realitzats durant aquest temps que Picasso visqué a Horta. Diverses explicacions ens acosten a la interpretació d'aquestes obres.
A les parets s'hi exposen les reproduccions dels olis i dibuixos a color. Hi trobareu el Mas del Quiquet, diversos paisatges i carrers d'Horta, alguns retrats i aquest magnífic oli de la processó al convent.

També s’hi exposen les reproduccions facsímil de les obres realitzades durant la segona estada a Horta i altres que, si bé estan realitzades a París o Barcelona, durant els anys 1902, 1903 i primavera de 1909, fan referència al poble, són les Evocacions d'Horta. D'aquestes destaquen les dedicades a les Temptacions de Sant Antoni i el Carnaval a la taverna.  Les obres realitzades al 1909 s'emmarquen dintre el cubisme geomètric i estan lligades a Horta. Les arestes dels paisatges d'Horta i les corbes dels retrats de Fernande Olivier van convergint i donant la sensació que el cap de Fernande i la muntanya de Santa Bàrbara se superposen. El procés culmina en els dos quadres titulats Dona nua sobre fons de muntanyes, el paisatge del poble que estima i la dona que estima queden units en aquests grans olis.
Picasso va quedar influenciat per la seva llum, el seu aire, el seu cel, l’arquitectura de les edificacions locals i els paisatges descrits. Aquí van veure la llum els quadres  van veure la llum els quadres de l’artista: "La bassa d'Horta" i "La Fàbrica d'Horta".[Pujar ↑]

Àudios

Veure aquest punt a mapes.tinet.cat

Cercar

 

T'agrada?

Recomanaries la pàgina? La teva recomanació ha sigut desada!

Valoració actual: Molt recomanat (basat en 4 opinions)

Fes-ho córrer!

Comparteix a Facebook Comparteix a Twitter Comparteix a Myspace Comparteix per correu electrònic