Torre Medieval de la Galera


De les diferents etapes en l'evolució del poble, en destaquen la Torre de la Galera, l'element arquitectònic més representatiu i identificatiu. I ho és tant per la seva mateixa imatge, imponent des de la distància, sobresortint a la plana, com pel fet que es tracta del patrimoni històric de la Galera més important avui encara dempeus. La Torre de la Galera està construïda amb maçoneria, carreus de forma i grandària irregular, i morter de calç. Originàriament, es tractava d'un edifici de planta rectangular i constava de tres nivells i d'una terrassa superior emmerletada.
[ llegir ↓ ]
De les diferents etapes en l’evolució del poble, en destaquen la Torre de la Galera, l’element arquitectònic més representatiu i identificatiu. I ho és tant per la seva mateixa  imatge, imponent des de la distància, sobresortint a la plana, com pel fet que es tracta del patrimoni històric de la Galera més important avui encara dempeus.
La Torre de la Galera està construïda amb maçoneria, carreus de forma i grandària irregular, i morter de calç. Originàriament, es tractava d'un edifici de planta rectangular i constava de tres nivells i d'una terrassa superior emmerletada.

La Torre se situa a l'esquerra del barranc de la Galera, que naix als vessants meridionals del massís dels Ports i desemboca a l'Ebre. El barranc és molt profund pels voltants de la Torre, i aquest es traspassa mitjançant un pont de pedra d'origen romà. Aquesta torre es va construir per defensar el pas del pont per damunt del barranc. Durant molts anys el barranc representava una línia divisòria, la fita entre dues jurisdiccions: d'una banda la jurisdicció senyorial del comanador d'Ulldecona, és a dir, de l'Orde dels frares hospitalers, i, de l'altra, la jurisdicció de Tortosa, és a dir, de la Vegueria reial.

A partir del segon terç del segle XIV, el govern municipal tortosí decidia l'edificació de la Torre. El mes d'octubre de 1339 s'iniciaren els preparatius, i la construcció va començar pel febrer o març de 1340. La construcció fou acabada el 1342, i durant tot el segle XIV hi ha notícies de les diferents obres que s'hi va practicar.
A les darreries del s. XIV (1397) s'enfonsà la coberta de la Torre i llavors no fou reconstruïda. No hi ha cap dada que permeti d'enllaçar aquest abandonament amb la seva habilitació com a seu de l'església parroquial, habilitació que es va fer entre 1684 i 1711, i que ha perdurat fins avui. Durant la Guerra del 1936-39, l'església fou cremada juntament amb totes les pertinences i el retaule de l'altar major. Posteriorment, se'n reféu l'estructura interior i la coberta.
Les dos funcions de l’edifici (torre defensiva i església) s’uneixen, i en resulta un element singular, on es barregen amb naturalitat merlets i un campanar, espieres i un rellotge. 

En l'actualitat s'ha rehabilitat la part superior de la Torre. A conseqüència de les darreres obres hi ha una sala per a exposicions i altres activitats a la planta superior, i s'ha restaurat la coberta amb un accés a la terrassa des d'on hi ha una vista excel·lent sobre la comarca del Montsià: de la Plana de la Galera, de la serralada dels Ports i de la serra de la Galera - Godall.[Pujar ↑]

Àudios

Veure aquest punt a mapes.tinet.cat

Cercar

 

T'agrada?

Recomanaries la pàgina? La teva recomanació ha sigut desada!

Aquesta pàgina encara no ha estat valorada. Participa i valora'l!

Fes-ho córrer!

Comparteix a Facebook Comparteix a Twitter Comparteix a Myspace Comparteix per correu electrònic