Port esportiu, Badia dels Alfacs, Punta de la Banya i Trabucador
La Badia dels Alfacs singularitza la façana marítima de Sant Carles de la Ràpita: és la badia natural més gran d'Europa i abraça la costa de manera natural, arrecerada rere la punta de la Banya. Acull una gran quantitat d'aus aquàtiques i marines durant l'hivern. La badia forma una extensa platja salvatge, la del Trabucador, i set platges urbanes, dues de les quals, la del Garbí i la de les Delícies, gaudeixen de la distinció de bandera blava que atorga la Unió Europea per la qualitat de les aigües.
[ llegir ↓ ]
El club organitza diverses activitats. És l'organitzador de la Travessia al port dels Alfacs, que puntua per al campionat d'Espanya i Catalunya de natació de llarga distància. També organitza proves per al campionat de Catalunya de natació tant escolar com federat. A més, col·labora amb l'Ajuntament en l'organització de la Festa Marítima durant les Festes Majors el 25 de juliol. L'entitat porta a terme cursos de natació, vela i rem. Entre les tres seccions, l'entitat arriba a més de 200 nois i noies que participen i gaudeixen de les activitats organitzades pel Club Nàutic de Sant Carles de la Ràpita.
Els socis de l'entitat provenen d'arreu: 454, són de la població; 390, de la resta de Catalunya; 119, de la resta de les comunitats; i, 39, són estrangers. El club disposa de tot tipus de serveis per a les embarcacions, com gasolinera (amb gasoil i gasolina sense plom), grua, taller de reparacions, rampa i moll d'espera. La important flota pesquera fa que hi hagi tallers que puguin cobrir totes les necessitats de la nàutica recreativa.
El port de la Ràpita compta amb una protecció natural d'excepció. La seva situació en l'interior del port natural dels Alfacs (d'uns 60 quilòmetres quadrats) fa que estigui envoltat de terrenys naturals per tres costats. A l'oest hi ha terra ferma; al nord, hi ha el delta de l'Ebre i, a l'est, hi ha la barra del Trabucador i la punta de la Banya. Aquest braç constitueix una immensa massa d'arena que protegeix el port de qualsevol vent.
La Badia dels Alfacs singularitza la façana marítima de Sant Carles de la Ràpita: és la badia natural més gran d’Europa i abraça la costa de manera natural, arrecerada rere la punta de la Banya. Acull una gran quantitat d’aus aquàtiques i marines durant l’hivern. La badia forma una extensa platja salvatge, la del Trabucador, i set platges urbanes, dues de les quals, la del Garbí i la de les Delícies, gaudeixen de la distinció de bandera blava que atorga la Unió Europea per la qualitat de les aigües. Les platges de Sant Carles de la Ràpita són assolellades i es caracteritzen per la sorra fina i les aigües poc profundes, cosa que les converteix en ideals per al turisme familiar i també per a la pràctica d’esports aquàtics.
A la badia es pot realitzar un passeig amb golondrina des del moll de creuers de Sant Carles de la Ràpita. L’itinerari apropa al visitant a les muscleres, que ocupen la part interna de la badia, juntament amb el límit amb els arrossars, un espai que destaca per l’estat verge de la zona, un paratge inhòspit i singular.
Així, mateix, consisteix en un viatge guiat amb golondrina per la costa de La Ràpita, l’embarcació passeja als visitants per la Punta de la Banya i la Barra del Trabucador, travessa la badia i arriba a les muscleres. Els viatgers desembarquen a la plataforma de la musclera per a degustar in situ aquests productes que ofereix el mar, els musclos i les ostres, acompanyats de cava. L’itinerari dura unes dues hores.
A més, gràcies al bon clima de què gaudeix aquesta zona durant tot l’any -temperat a l’hivern i calorós a l’estiu-, el visitant disposa d’un gran ventall d’activitats i excursions per a dur a terme. La platja del Trabucador, que s’allarga fins a la península de la Punta de la Banya, constitueix un dels espais més fràgils del Delta i és un exemple clar de la tranquil·litat que predomina al litoral de les Terres de l’Ebre. Així, aquesta platja entre dos mars és el paradís per als amants de la natura, l’aigua i la calma. A més, el Trabucador s’obre com un espai idoni per a la pràctica del kitesurf i el windsurf, ja que a les tardes sempre hi bufa el vent.
El camí que ens porta a la Punta de la Banya, és un tram espectacular de 25km de platja verge del Trabucador. Una platja que té una superfície de 2.500 ha. incloent la barra del Trabucador. La Punta de la Banya és Reserva Natural Parcial per la gran quantitat d’ocells aquàtics i marins que acull. L’accés està restringit amb excepció dels dies compresos entre el 15 de juliol i el 15 de setembre. En cas de pluja forta o en condicions de fort vent de llevant és millor no anar-hi, per ser una zona inundada i amb possibilitat de difícil pas.
La Punta de la Banya és una petita península formada en l’extrem meridional del Delta de l’Ebre. S’estén davant de la costa de Sant Carles de la Ràpita i està unida al Delta de l’Ebre a través del istme del Trabucador (una llarga barrera de sorra de quatre quilòmetres, i de 100 a 200 metres d’amplada).
L’istme del Trabucador és una fina llengua de terra que uneix el delta de l’Ebre amb la Banya, és molt fràgil i sovint és transformada pels temporals de llevant, és un bon punt d’observació d’ocells en ambdues parts, per la part de mar obert i per la part interior. Des de les torres d’observació habilitades, es pot contemplar el far, la serra del Montsià, Sant Carles de la Ràpita i les salines de la Trinitat, on és fàcil veure tot tipus d’ocells marins, especialment flamencs, durant quasi tot l’any. No es permet la caça en aquesta zona, però sí la pesca de marisc, més encara a la Badia.[Pujar ↑]
Àudios
Els enllaços
Cercar
Resum
Fets rellevants: La Badia dels Alfacs és la badia natural més gran d'Europa. El camí que porta a la Punta de la Banya, és un tram espectacular de 25km de platja verge del Trabucador. Una platja que té una superfície de 2.500 ha. incloent la barra del Trabucador. La Punta de la Banya és Reserva Natural Parcial per la gran quantitat d’ocells aquàtics i marins que acull