El Roc de San Gaietà


Es tracta d'una urbanització d'estil peculiar construïda a l'estil d'un poble típic de pescadors, d'aire mediterrani, situat a Roda de Barà, davant del mar, anomenat "Roc de Sant Gaietà", que es va començar a construir l'any 1964 i va finalitzar l'any 1972. La idea va ser un complement ideal entre el seu promotor, Gaietà Bori Tallada, i el seu constructor, Josep M. Fortuny Rodríguez.
[ llegir ↓ ]
Es tracta d’una urbanització d’estil peculiar construïda a l’estil d’un poble típic de pescadors, d’estil Mediterrani, situat a Roda de Barà, davant del mar, anomenat “Roc de Sant Gaietà”, que es va començar a construir l’any 1964 i va finalitzar l’any 1972.
La idea va ser un complement ideal entre el seu promotor, Gaietà Bori Tallada, i el seu constructor, Josep M. Fortuny Rodríguez.
Una societat hispano-belga, formada por Rene Vandemeuter i Pedro Sureda, va comprar diverses finques per a construir la urbanització. La seva idea, en principi, era edificar sobre les roques un poble de pescadors.

Van fer cases d’apartaments a primera línia de mar, dissenyades amb l’estil dels pobles van fer patis granadins, andalusos i sevillans, que va ser complemantats amb construccions i ornamentacions d’estil Romànic, Àrab, Gòtic i d’altres zones de la geografia espanyola, donant-li un aire de “poble típic” al que popularment anomenaven “Poble Espanyol”. Van construir també un moll, que encara segueix funcionant, i el “Club Marítim Roc de Sant Gaietà”, actualment “Centre Cívic La Roca Foradada” propietat de l’Ajuntament de Roda de Barà.

Del Roc de Sant Gaietà hi ressalten les reixes i portes de ferro forjat, la pedra de la cantera romana del Mèdol de Tarragona dels pilars i façanes, així com els marcs dels voltants de les finestres que van ser recuperats d’antigues masies i d’altres tipus de cases abandonades. Aquests marcs, que estaven en molt mal estat pel pas del temps, van ser restaurats pel gran artista i amic Pep Gasol.
Alguns elements destacats:
•    Claustre Romànic, amb pedres, porta, bigues i teules antigues. Al seu interior hi ha una escultura mural de Philippe Lavaill, anomenada Les 3 Maries.
•    Sitja de fusta típica de Galícia.
•    Rèplica d’un Ajuntament típic.
•    Façana d’un ajuntament amb la seva portalada central i el seu balcó, tot d’estil renaixentista.
•    Porta d’estil islàmic anomenada “Porta Mora”. Té edificacions al voltant d’aquest mateix estil. Aquesta zona té estils islàmic i mudèjar, amb edificis d’aquest estil i una fons amb l’estil de l’Alhambra de Granada. La “Porta Mora” té una inscripció en àrab a la seva part posterior.
•    Passatge d’Arcs. Aquest passadís o passatge és una rèplica de la “Costa Esmeralda” al nord de l’illa de Cerdenya.
•    Roca Foradada. Emblemàtica roca situada davant del mar, concretament a l’indret anomenat “Punta de la Guineu”. 10.
•    Passeig de la Ribera. Passeig situat davant del mar amb edificis d’estil mediterrani, amb diferents tipus de cornises i amb diferents detalls arquitectònics a les seves façanes.
•    Jardí del Passeig de la Ribera. Aquest jardí destaca per la seva bellesa y per la curiosa forma dels seus pins centenaris, doblegats per la pròpia brisa marina.
•    Zona embarcadorActual Club Marítim Roc de Sant Gaietà i edificis d’estil mediterrani.
[Pujar ↑]

Àudios

Veure aquest punt a mapes.tinet.cat

Cercar

 

T'agrada?

Recomanaries la pàgina? La teva recomanació ha sigut desada!

Valoració actual: Recomanat (basat en 11 opinions)

Fes-ho córrer!

Comparteix a Facebook Comparteix a Twitter Comparteix a Myspace Comparteix per correu electrònic